Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact


'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Krassimir Ivandjiiski - Красимир Иванджийски
Крах на долара — през октомври
Какъв ще е изходът — инфлация или дефлация
10.2006

Въпросът вече не е дали ще има остра фаза на кризата на доларовата и западна валутна система, а кога ще започне. Онова, което допреди няколко месеца беше дело само на няколко световни експерти, сред които и анализите на "Строго секретно", днес е реалност. Кризата е очевидна за всички. Но въпреки очевидността си никой не може да предскаже нейното време. Опити могат да се правят, използвайки политически, икономически, исторически и даже религиозни основания.

От чисто икономическа гледна точка, с екстраполацията на най-важните тенденции, кризата би трябвало да избухне през периода от септември 2006 г. до юни 2007 г. Политическите причини показват по-скоро октомври 2006 г. Това се засилва и от наистина изненадващото съобщение на Международния валутен фонд за падането на долара до края на 2006 г. с още 15-35 на сто. МВФ все пак е най-авторитетната западна финансова организация. И от нея дойде прогнозата, че до края на 2006 г. инфлацията на долара ще бъде 3-7 на сто месечно, което в годишен разчет представлява 40-84 на сто. Острата фаза може да се развие в периода от 1 до 18 октомври като пикът ще настъпи в началото на декември. Дотогава ще бъде нагнетена психозата и западните медии повече няма да могат да я удържат. Тя ще избухне изведнъж. Именно масовата психоза на най-широк кръг, свързани с долара активи, през периода октомври-ноември може да доведе до неговия срив към декември с 50 на сто.

С голяма вероятност - от 90 на сто, може да се прогнозира появата на финансовия срив на доларовите активи през първата половина на октомври +- две седмици, а с вероятност от 80 на сто може да се прогнозира периодът 25 септември - 25 октомври, като най-вероятната дата може да е 11-13 октомври. Тя се получава на основата на финансов и математически анализ, който обаче не винаги е точен.

Трудността на прогнозирането се дължи на политическия фактор. Той е ясен - това са изборите за Конгреса на САЩ през ноември 2006 г., в които най-вероятно ще победят демократите. Каква ще бъде тяхната победа - с малко или голямо мнозинство, не се знае. Републиканците могат да опитат да се спасяват, като преди изборите имат няколко варианта, в това число и военният срещу Иран. Други са ликвидирането на сегашния механизъм на Федералната резервна система и реанимирането на старата идея за създаването на регионална валута на Северна Америка "амеро". Буш вече участва в преговорите за троен икономически съюз през 2007 г., на САЩ, Канада и Мексико. Валутата на този съюз може да стане "амеро", което банкерите на Ротшилд и Рокфелер, и демократите ще направят всичко възможно да не допуснат. Това ще е крах на системата на властта, изградена от демократите след 1929 г., още от президента Рузвелт. Демократите могат да реагират по много начини, сред които и опит за импийчмънт на Буш, но това може да стане само ако спечелят достатъчно мнозинство в изборите през ноември. За да стане това, американците трябва да бъдат шокирани с нещо страшно преди изборите. Това може да е крахът на долара, което засилва тезата, че той ще бъде през октомври. Сривът ще бъде моментът, в който стресът ще премине в болест. Това би могло да стане преди изборите през ноември.

Вероятността от такъв сценарий е наистина голяма към средата на октомври.

Ще припомним, че Международният валутен фонд и Уол Стрийт са крепостта на демократите и са взаимно обвързани не само с пари, но и с хора. На този фон става ясно защо МВФ съобщи за предстоящото девалвиране на долара с 15-35 на сто. Реално МВФ и демократите стартираха кризата, насрочена за изборите за Конгреса.

Действа и трети фактор, който не се помни, а именно, че финансовата година в САЩ приключва на 30 септември и започва крупно движение на капиталите на транснационалните корпорации между централите и филиалите, т.е. след 1 октомври ще започнат да връщат капитали към периферията, продавайки доларови и купувайки регионални активи. Ако МВФ не беше обозначил коридора нищо нямаше да стане. Такива неща се правят всяка година. Сега обаче за първи път МВФ обозначи коридора на обезценяването на долара. И това може да се прояви при септемврийското движение на капиталите. Достатъчно е засилване на паниката от медиите и ето пълноценна криза.

Освен това, кризата в началото на новата финансова година е по-малко проблематична, тъй като предстои цяла година за справяне с нейните последици, т.е. по-добре в началото, отколкото в средата или в края. Важни са и датите на заседанията на Федералния резерв - 20 септември, 25 октомври и 12 декември, като на 20 септември беше взето решение за повишаване на лихвения процент, което не беше предвидено. Това означава, че Федералният резерв прави заседанията си в началото на кризата, веднага след нейната остра форма, и в началото на фазата на нормализирането.

Как могат да реагират републиканците и Буш?

Теоретично те имат няколко варианта, но практически нещата при тях са много лоши.

Най-радикалният вариант е създаването на "терористичен фон" в САЩ, даже с ядрено оръжие, осъществен от някаква "терористична структура", или мегатерористичен акт на Уол стрийт. Това ще даде възможност от въвеждане на извънредно положение и отмяна на изборите, анулиране на външните дългове или война с Иран. Но докато на 11 септември 2001 г. това беше възможно, сега е малко вероятно. Защото при този сценарий републиканците и демократите ще загубят всичко, а при другите все нещо ще им остане.

Трагедията е, че Буш и неговите неоконсерватори доведоха САЩ до катастрофа - морална, политическа, икономическа, геополитическа. Причината е проста. Глобализирането, т.е. експанзията на долара, беше спряно. След 1929 г., от времето на Рузвелт, САЩ разширяваха своята зона за влияние чрез експанзията на долара, печатан от една частна банка. САЩ колонизираха с доларови излишъци света и успяваха да избегнат тежките депресии.

Сега съпротивата срещу глобализирането на цялото човечество е срещу една... частна печатница.

Но след 1990 г. се случи конфуз. Социализмът вече беше победен от долара и той нямаше накъде да се разширява. Русия също беше доларизирана. Китай по-рано от нея беше включен в доларовата зона.

На този фон САЩ избраха инфлационния модел с обезценяване на огромната доларова маса по света. Формулата беше "парите се печатат от нас и се девалвират при нас." Но това бързо доведе до криза на международната търговия и на световната финансова система на долара, чиято експанзия спря. Още повече, че Русия, Китай и мюсюлманите изградиха стратегически съюз срещу него.

Сега САЩ могат да обявят фалит или да опитат сценария на дефлационната криза с едновременно спиране на печатницата на доларите. Все още имат шанс да се спасят. В момента те произвеждат 20 на сто от световния брутен продукт, но потребяват, т.е. изяждат, 40 на сто от него. Живеят за сметка на другите именно благодарение на глобализирането на долара. При дефлационния сценарий потреблението на САЩ ще падне до покритие от тяхното производство. Едновременно ще се сринат финансовите пазари, ще фалират две трети от банките на САЩ. Растящият лихвен процент на Федералния резерв е признак. Колкото по-скъп е кредитът, толкова по-лесно ще се сринат финансовите пазари.

Но в условията на такава криза първата жертва ще е Буш и Републиканската партия. Може да се спаси само по един начин - чрез осигуряване на повече нефт на американците и намаляване на неговите цени. Това може да стане с война срещу Иран.

Какво ще стане, ако няма война срещу Иран? Това също е предвидено. Вече върви процесът на изкупуване на всички значими материални ресурси - нефт, метали, дървесина, земя. Но инфлационната вълна пак ще залее света с най-остра криза на политическия елит на САЩ. Правителствените институции ще престанат да действат. Това е войната на всеки срещу всички.

Разбира се, може да няма катастрофална криза и да се приеме, че в САЩ в момента стават управляеми процеси като целите са прости - на първо място да се запази долара като международна валутна единица, и на второ - елегантно да бъдат измамени всички притежатели на доларови активи с 35 на сто, като бъдат обезценени техните доларови вложения чрез малка инфлация вътре в САЩ, и незабелязано да бъде повторен трикът от 1979-1982 г. Тогава имахме 500-милиарден бюджет на САЩ и два трилиона дългове, при 6-процентен лихвен процент. Какво имаме сега - 3 трилиона американски бюджет и почти 13 трилиона дългове, при почти същата лихва. Задачата е нищо да не се променя и както досега да се хранят другите със зелени хартийки, преди всичко Китай, Япония, Югоизточна Азия и Русия. Тихо да се подхрани вътрешната инфлация и да се надуят доходите на бюджета до 5 трилиона. Тогава обслужването на дълга под 5,5 на сто лихва може да е по силите.

Как ще завърши това? САЩ са длъжници на всички. На Китай - 1 трилион, на Япония - 3 трилиона, на Русия - 300 милиарда. Но САЩ нямат намерение да покрият своите дългове, т.е. искат да създадат случай, в който длъжникът е по-силен от кредиторите и да им кажат: "Купувайте нашето национално богатство. Вашите 5 трилиона срещу нашите 70 трилиона са твърде малко." Тогава кредиторите не са заинтересовани в срива на долара като световна валута. Европа ще започне да вдига курса на еврото спрямо долара според инфлацията и през октомври-ноември може да не се случи нищо.

Това е възможно, но е малко вероятно. Защото вариантът с 1979-1982 г. днес едва ли ще мине. Тогава манипулацията с обезценяването на долара се съпровождаше от огромен ръст на държавния дълг. Днес това не може да стане и дългът расте според официални данни с 4,5 трилиона годишно, по-бързо от нарастването на световния брутен национален продукт.

За успеха на тази операция трябва или да бъдат отписани всички дългове на САЩ или те да обявят банкрут. Ще припомним, че през последните няколко години световният брутен национален продукт не нараства и единственият източник на богатство стана печатането на долари от Федералната резервна система на САЩ, същата, заради която е и огромната инфлация и обезценяването на долара. Голяма част от емисията на Федералния резерв отива за поддържане на вътрешното потребление в САЩ, т.е. за спасяване на американската социално-политическа система. В тази ситуация във всички участници се появява желанието да лишат Федералния резерв от монопола на емисионния доход, заради това се ускорява и създаването на регионални независими емисионни центрове. Този процес вече започна и не може да бъде спрян в Европа, Близкия Изток, Югоизточна Азия, Русия. Ако сценарият с инфлацията на долара продължава, това само ще ускори формирането на регионалните центрове. Срещу печатницата на Федералния резерв ще застанат печатници в други части на света. А ако се появят няколко печатници, това е смъртта за американската печатница.

Заради това собствениците на Федералния резерв ще правят всичко, за да избегнат инфлационния сценарий и да пуснат дефлационния. Това не е задължително, но вероятността расте от ден на ден.

Разбира се, американците имат и друг изход - да започнат военна авантюра срещу Иран. Логиката е следната. Буш може да започне война срещу Техеран, за да запази глобалната хегемония на САЩ. САЩ от въздуха ще разгромят иранската инфраструктура и ще парализират страната. След това ще се опитат да отделят нефтената провинция на Иран-Хузестан, в отделна държава. Там живеят араби, а не перси. Такава държава ще попадне под опеката на Вашингтон, който ще сложи ръка на най-големия световен нефтен резервоар. Иран ще бъде победен и разчленен. И САЩ ще получат възможност да контролират отново световния нефтен пазар и доставките на нефт за Китай, Европа и Индия. В ситуацията на остра финансова криза, на САЩ е нужна война с враг, който да е слаб и който другите да считат за силен, като например Ирак. Сериозно американците не могат да воюват. Но Иран е такъв враг, който е считан за силен и който реално е силен. И с който САЩ не могат да се справят даже с ядрено оръжие.

А и кой ще се съгласи с 30-процентно обезценяване на зелените? При тази инфлация целият свят ще започне да разпродава ценните книжа, номинирани в долари, и ще купува онези, които са номинирани в евро, йени и китайски юани. Преди всичко в юани. Ще започне изтичане на капиталите от фондовия пазар на САЩ. Преди всичко към юана. Тогава Китай ще нахлуе на световните пазари с ценни книжа, номинирани в юани. Същото ще се опита да направи и Русия. И цялото световно общество ще се втурне да купува китайски и руски книжа. И тогава инфлацията на долара ще надмине всички допустими предели.

Трябва да се отчете величината преди всичко на Китай с неговата растяща суперикономика и колосална емкост на вътрешния пазар, който реално се равнява на 10 американски пазари. Заради това КНР може да осигури изгодно вложение на половината глобален финансов пазар, включително и неговите деривати. Той ще даде на инвеститорите в тези ценни книжа доходност от 10 на сто за две петилетки напред. При това само за сметка на ревалвирането на юана само от курсовата разлика. Благодарение на това Пекин ще може да пуска ценни книги например за 100 юана, а след пет години да ги изкупи за същите 100 юана, на вече много по-тежки. И целият свят с радост ще се съгласи с това. Заради простата причина - всеки доларов актив носи само загуби заради инфлацията, а всеки юанов актив носи гарантирана печалба само за сметка на ревалвацията, която ще покрие всяка инфлация.

След като завладее половината финансови пазари на света Китай ще може да въведе своя емисионен център. И той ще бъде много по-мощен от Уол стрийт. Това ще е пълна катастрофа за САЩ.

Но се появява въпросът, откъде светът ще вземе юани, за да купува китайски ценни книжа. Китайците ще предложат сделка - продавайки ни за юани своите реални активи, акциите на банките, предприятия и електрически компании, залежи от нефт и пристанища. И по никакъв начин няма да се съгласят да продават своите ценни книжа за девалвиращи се долари.

Това означава, че светът е на прага на финансова война с възможна смяна на хегемона. САЩ, както се казва, се доиграха.

Ако това стане, юанът ще бъде световна валута вместо долара. Ще припомня, че китайската диаспора контролира практически цялата икономика на Югоизточна Азия.

Елитът на САЩ е разделен и е в смъртна схватка. Същото се отнася и за Русия. Но елитът на Китай е монолитен и може да изработи общо решение, което ще реализира в живота. Китай вече купи от ЮАР технологията за производство на течно гориво от въглища. Ако САЩ се опитат да задушат Китай с нефтена примка, той ще премине към производството на синтетично гориво. Китайците купиха технологията от ЮАР, които по време на ембарго при апартейда преработваха своите въглища на бензин. За това Китай се нуждае от електроенергия и построи гигантския енергиен комплекс "Трите ждрела".

Освен това, през пролетта на 2006 г. китайската компартия извади най-силния си коз - обяви курс към ускорено развитие на вътрешния пазар. Същият сценарий приложи Сталин през 1928 г. Китай започва индустриален преход на своята провинция. Тъй като при тях населението е поне 6 пъти повече, отколкото в сталинисткия СССР, те даже нямат нужда да излизат на съветското равнище на потребление от 50-те години, за да станат най-емкият пазар на Земята. За Китай износът на САЩ ще престане да бъде жизнено важен. Укрепването и развитието на вътрешния пазар ще позволи на Пекин да издържи даже без ревалвиране на юана.

Какво в тази ситуация ще правят американците? Сега, за разлика от 1979-1982 г., те могат да поддържат равнището на своето потребление само за сметка на евтината китайска работна сила и евтините китайски стоки. САЩ ги очаква тотална катастрофа, ако КНР спре износа си за тях. САЩ станаха жертва на своето глобализиране, наложено от долара. В хода на глобализирането САЩ загубиха цели отрасли. САЩ бяха деиндустриализирани. Възстановяването на загубеното е изключително сложно. Ще са необходими не само гигантски инвестиции, но и работна сила, която в САЩ е скъпа. Реиндустриализирането на САЩ ще заеме поне 20 години. Това време те го нямат. А програмите на Microsoft не можеш да облечеш вместо ризите и гащите от Китай. На САЩ са необходими десетилетия. Това е нереално.

Ето защо инфлационният сценарий за САЩ не е реален. Това означава най-великото самоубийство в историята на човечеството. Много по-голямо от самоубийството на СССР.

Това накланя везните към дефлационния сценарий, който в крайна сметка ще укрепи долара, доколкото това е възможно, и ще подготви базата за преговори с Китай, Русия и Индия. Инфлационният сценарий от 1979-1982 г. е невъзможен заради чисто структурни икономически причини. Днес Америка произвежда твърде малко реални стоки и твърде много всякакви "постиндустриални боклуци", без които хората могат да минат - всякакви мултимедийни, софтуерни програми, компютърни игри, филми и т.н. Това е като в късния СССР, който произвеждаше твърде много оръжие за сметка на потребителския сектор. Същото сега искат от американците. Само да поддържат своята постиндустриалщина. САЩ се нуждаят поне от 200 милиарда долара годишно за компенсиране на структурните извращения. Това става чрез емисията на долари. Трагедията е пълна. 80 на сто от американския брутен национален продукт се състои от услуги. От реалното производство останаха отломки.

Това е същността. През 1979-1982 г. американците произвеждаха много сами. Тяхната икономика тогава беше небалансирана по финансите, но уравновесена в отраслевия баланс. Сега е унищожена от глобализирането. Ако Федералният резерв в рамките на инфлационен сценарий започне да лъже собствениците на долари по целия свят, те окончателно ще престанат да купуват техните ценни книжа. Тогава няма да е инфлация, а хиперинфлация и нова Ваймарска република от началото на 20-те години, когато парче хляб струваше 1 милиард марки.

Всъщност реалните заплати на американците падат вече четвърто десетилетие. Максимумът им беше през 1968 г.

Днес всеки американец дължи най-малко 130 000 долара, а всеки работещ 350 000. Това е американската мечта - голям балон. Ако се пусне инфлационният сценарий, жизненото равнище в САЩ ще тръгне стремително надолу. Американците ще се откажат от хай-тека, МР3-плейърите, програмите на Microsoft и ще купуват вносни жизнено необходими стоки.

Историята с краха на СССР ще се повтори.

Но в САЩ нещата ще бъдат по-лоши. През 1929 г., когато избухна Великата депресия, на външната търговия се падаха само 4 на сто от брутния национален продукт на САЩ, а днес - над 25 на сто. Това означава, че през 1929 г. САЩ бяха в много по-добра позиция, тъй като се осигуряваха самостоятелно, но даже и това не ги спаси от кризата.

Доларовата зона покри почти целия свят. И другите страни се съгласиха да снабдяват САЩ със стоки при условие, че доларът няма да се обезценява твърде бързо. Но ако инфлацията в САЩ тръгне неудържимо тях ги очаква катастрофа на потребителския пазар. Заплатите няма да растат, тъй като това окончателно ще убие конкурентноспособността на американската икономика. Американците станаха заложници на съвършено идиотското устройство на световната търговия, изградено от тях самите. До 70-те години на XX век търговията ставаше със стоки. Днес търгуват с търговски марки. Стоката е произведена в Китай, Тайланд, Малайзия, Турция. Американско е само названието й. Печалбата идва от марката. Nike получава печалба от целия свят, въпреки че шортите им ги шият в Тайланд за стотинки, а Nike след това ги продава с пъти по-скъпо. Такава система работи само при стабилен долар. И щом започне инфлация на долара цялата маркова система се разпада. За САЩ това означава разрушение на основния механизъм за получаване на печалба от техните корпорации.

Детето изяде родителите си. Глобализирането и ултралиберализмът изиграха на американците кошмарна шега. Те вече нямат реална икономика. Тя "избяга" в Китай и Мексико. Китай вече може да диктува условията на играта на САЩ.

Имат ли САЩ изход? Имат, но той не е войната. Това само ще ускори крахът на тази държава. Изходът е отново да индустриализират своята страна. Да започнат да строят липсващите фабрики, да модернизират инфраструктурата, да се върнат към космическата програма и нови трансамерикански проекти. Радикално може да реши проблемите новото производство на нанотехнологиите. Но този момент ще настъпи след 30 години. Дотогава САЩ са в капан, който сами си поставиха.

Днес пред финансовия елит на САЩ стои неприятният избор - спасение на доларовата система или стабилизиране на социалнополитическата ситуация. Едното и другото едновременно не може да стане. Или-или, но не и едновременно. Инфлация или дефлация.

Инфлацията е тотална катастрофа. Дефлационният сценарий е за САЩ единственият изход от положението. Но преди всичко трябва да бъде национализирана частната Федерална резервна система.

От всички възможни сценарии най-изпълним е радикалният - оздравяване на икономиката на САЩ чрез възстановяване на унищожения междуотраслеви баланс. За това най-подходящ е дефлационният шок със съкращаване на прекаленото вътрешно потребление на американците поне два пъти. Това все още е изпълнимо.

При дефлационния сценарии американците ще се избавят от дълговете. Ще бъдат отписани и кредитите за домакинствата. Американците ще изяждат по-малко, ще възстановят процеса на спестяванията, ще легализират милионите нелегални чуждестранни работници, които ще работят във възстановяващата се промишленост. С това САЩ не би трябвало да имат особени проблеми. Все още имат необходимите технологии и все още са живи инженерните кадри. Но след 10 години ще бъде късно. А войната срещу Иран ще им отнеме най-малко 10 години. След изборите през ноември привлекателността на дефлацията ще нараства.

Падането на долара с 50 на сто в началото ще предизвика инфлационна вълна, но ако демократите овладеят властта и финансовите лостове, ще настъпи дефлационен шок. Кризата ще бъде "две в едно". Най-напред е инфлацията. Определени кръгове в тези условия акумулират обезценяващите се долари. След овладяването на управлението тези долари се превръщат в инструмент на международните разчети.

Така или иначе, криза ще има. По-нататък какво ще става никой не знае. Кризата е предизвикана от структурни и финансови причини. Но преди всичко тя е системна. Това е криза на американския и на целия западен проект. Кризата ще започне като финансова и структурна и ще завърши като системна, т.е. със създаването на напълно нова система, на напълно нов свят. И ще спечели онзи, който ще предложи нов модел за развитието на човечеството. Това е същността. Старата система, свързана с долара, завърши с крах.

Идва времето на великите визионери и на новите революции. Очаква ни нестабилност минимум за едно поколение. И жестока борба за лидерство в бъдещия нов свят.

Засега не може да се каже по кой сценарий - инфлационният или дефлационният, ще тръгне доларовата криза. Прогнозните капацитети на всички центрове достигнаха своите предели (б. а. - в това число и на "Строго секретно").

Но светът вече няма да търпи повече машинациите на честните собственици на процеса на глобализирането. Неизбежно ще започне формирането на алтернативни на долара регионални валути.

Човечеството е над гроба на предишния миропорядък. Настъпва нова ера. Очертанията й са смътни. Но ясно е, че идва ерата на водородната енергетика, слънчевите батерии, генното инженерство, автоматичното нанопроизводство, комбинираните транспортни системи, изкуствения интелект.

Пред нас е нов свят на огромни възможности и перспективи. Но и на невиждани конфликти.


You have read 1 of your 10 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above. Issue 137, October 2006
Войната срещу Иран е на прага
Дали противостоенето САЩ-Иран ще премине в гореща ядрена или в преговорна фаза?В момента действат и двете тенденции, кат...
    На Путин дадоха сабята на Иля Муромец
През август, в атмосферата на нарастващото международно напрежение и геополитическа атака срещу Русия, патриархът на Рус...

  
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2018, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com