Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'24'23'22'21'20'19'18'17'16
'15'14'13'12'11'10'09'08'07
'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Основите на геополитиката
Русия и Алжир — към газов ОПЕК
Геополитически анализ на "Строго секретно"

През август руският "Газпром" и алжирският Sonatrach подписаха меморандум за съвместни газови и нефтени проекти. Дали Русия иска да изгради газов ОПЕК и дали Европа не рискува окончателно да загуби руската си газова кампания.

Руско-алжирската договореност предизвика веднага реакция на Брюксел в смисъл, че това увеличава европейската зависимост от ограничен брой газови доставчици, което може да качи цените на газа още повече.

Ще припомним, че "Газпром" осигурява 25 на сто от газовите нужди на ЕС и че Алжир също е един от най-големите доставчици на това гориво за евросъюза. През 2030 г. европейските страни ще зависят в 70 на сто от вноса на енергоресурси, срещу сегашните 50 на сто.

Особено разтревожена е Италия, тъй като тя зависи в 80 на сто от вноса на газ, от който руският е 32 на сто, а алжирският - 37 на сто. Наред с това Алжир ще бъде първата арабска държава, която ще закупи от Русия съвременните антиракетни ракети системи С-300, Миг-29, Як-130, наземни радари и различни ракети. Общата стойност на контракта е 7,5 милиарда долара.

Идеята за газов ОПЕК се появи още през 90-те години, когато руската страна предложи това на Алжир и Норвегия. Но не беше материализирана. През 2002 г. тя беше реанимирана от Владимир Путин и президента на Казахстан Нурсултан Назърбаев и постепенно все повече се налага. През май вицепрезидентът на "Газпром" Александър Медведев спомена, че Русия може да създаде алианс на газовите доставчици, който ще бъде много по-силен и влиятелен от ...

 
       READ MORE / ПРОДЪЛЖЕНИЕ 
 

 More from Strogo Sekretno
 

 Issue 137, October 2006
Ще се отпуши ли "Бургас-Александропулис"
Постигнатото съгласие между президентите Първанов, Путин и премиера Караманлис за подготовка до края на 2006 г. на догов...
    Трансафганистанският газопровод се проваля
Амбициозните планове за изграждането на газопровода Туркменистан-Афганистан-Пакистан (ТАР) стават все по-нереални или на...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2024, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com