Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact


'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Krassimir Ivandjiiski - Красимир Иванджийски
За единия долар и 50-те трилиона
12.2007

От доста време акцентирам върху ситуацията с американския долар. Представям нещата по възможно най-разбираемия начин.

Съвременният капитализъм, Западът и САЩ са американският долар. Съдбата на капитализма, Запада и САЩ зависи от долара. Всичко, което през последните години става в САЩ, е функция на залеза на долара, в това число войните в Афганистан и Иран и необявените - срещу Русия и Китай. Ситуацията е толкова трагична, че САЩ и Западът могат да бъдат спасени само от Господ. Проблемът е, че май го няма или че неговото наличие още не е доказано.

Степента на нестабилността в САЩ расте право пропорционално на срива на долара. Немислимите до неотдавна 1,4 долара за 1 евро станаха реалност. На дневен ред са 1,7 долара за 1 евро. Достигната беше и фантастичната допреди няколко месеца граница от 100 долара за един барел нефт. На дневен ред са 150 долара. Не се шегувам. Досега поскъпването на нефта не покриваше обезценяването на долара. Ако се вземе предвид и инфлацията, барелът още днес би трябвало да струва 140 долара. За това говореха Чавес и Ахмадинеджад на последната среща на ОПЕК.

И веднага се появява въпросът: докога Русия, Иран и Венецуела ще продават своя нефт на САЩ по подценени цени, като Буш с тези суровини води войни за пълното им унищожение?

От валутно-финансова и икономическа гледна точка, САЩ вече са една фалирала държава. Това е най-грандиозният фалит в историята на света. В средата на ноември, според официални данни, националният дълг на САЩ надмина 9 трилиона долара. Астрономическа цифра. Но реално сумарният дълг на САЩ е 50 трилиона. Няма грешка. 50 трилиона долара. Няма да съм дребнав и ще взема по-малката - 9 трилиона. Хората не могат да си представят какво е трилион, но могат да си представят какво е 1 долар. Заради това ще ги обвържа.

Градацията е милион, милиард, трилион. Така например, един милион секунди са 12 дни, а един трилион секунди са 32 години. Ако се свърже изплащането с времето, ще са необходими 12 дни, за да се изплатят 1 милион долара по един долар на всяка секунда. Ако сега започнете да връщате един милиард долара по един долар на секунда, ще го изплатите през 2039 г.

Един трилион секунди са 32 000 години. По долар на секунда ще изплатите един трилион към 34007 г. Дългът на САЩ е 9 трилиона, по един долар на секунда той ще бъде изплатен през 290007 г. Реално дългът не е 9, а 50 трилиона. Добавете още 1 000 000 години. Точно така - един милион години.

Това е американският долар. И когато другите започват да си искат парите, този хулиган се ежи и тича насам-натам с бръснач в ръцете.

За да станат нещата още по-лоши, всяко американско семейство сега дължи по 150 000 долара. Това е американската мечта - на кредит.

Става дума за тотално поробено, тотално несвободно и тотално малоумно общество, което предпочита да гледа филмчетата на Холивуд, обясняващи му колко е свободен, богат и силен. Пълни нелепости.

Заради това ще се спра на едно събитие, което мина незабелязано, но което беше най-важното в икономическата област през последните 3-5 години. В първия ден на появата на Шанхайската борса на акциите на Китайската нефтена компания PetroChina, нейната пазарна стойност достигна 1 трилион долара, което е два пъти повече от оценката на най-големия конкурент - американският Exxon Mobil.

Това е кошмар. Оттук нататък борсите на Уол Стрийт и Лондон нямат монопол в определянето на "единствено правилната" финансова политика. Центърът се пренася в Шанхай. Това е окончателната присъда за САЩ и Западния проект. Сега повечето пазарни участници ще започнат да задават въпроси за законността на капитализирането на техните активи. А там е въздух под налягане. САЩ са фалирали, Франция - също, Англия е на прага. И все повече инвеститори, които днес се мъчат как да не загубят капиталите си, ще преминават към ценни книжа, номинирани в китайски юани. Те ще погледнат към Пекин и ще разберат, че там могат да забогатеят. Реално, а не виртуално.

Да се спре този процес е невъзможно. Единственото противодействие в стила на Буш е да стовари върху Китай всичките си ядрени бомби. Но не може, защото Китай също ги има. Буш може обаче да опита другаде. Заради това опасността от удар на САЩ по Иран, в това число с ядрени оръжия, продължава да е голяма.

Толкова евтина американската валута не е била никога в миналото. Бягството от зелените хартийки върви с пълна сила. Страните с доларови резерви търпят огромни загуби заради тяхното обезценяване - Китай, Япония, Русия, Южна Корея. Можем да си представим какво ще стане, ако целият свят струпа своите долари пред Белия дом. Подобни опити в историята имаше. В края на 60-те години французите при генерал Шарл де Гол натовариха всичките си налични долари на самолет и излетяха за САЩ. Тогава американците им обещаха, че ще ги свалят и "зелените" кацнаха обратно в Париж.

Сега светът все още не смее да направи това, защото повечето експерти са убедени, че крахът на САЩ ще завлече в пропастта и цялата световна икономика. Но нещата не са точно такива. Въпреки ипотечната криза и рецесията в САЩ, в състояние на рецесия не се намира нито Китай, нито Европа, нито Япония, нито Русия, нито Латинска Америка. Никой, освен самите САЩ и някои техни лакеи, сред които и България. Това означава, че светът може и без САЩ. И рискът да си поискат дълговете и да им върнат доларите не е толкова голям. Американските и световни цикли вече не съвпадат. Икономиката на САЩ става маргинална спрямо глобалната.

За детайлите може да се спори, но общата картина е такава. Тя е най-важната. Светът се промени и може без САЩ. Това обяснява и военният авантюризъм на актуалната американска върхушка. Опитват се да спасят неспасяемото и вярват, че нещо може да се случи в последния момент.

Джордж Буш е случаен човек на случайно място в много неслучайно време. Това е и неговата задача в Белия дом.

По-сложни са нещата с Путин. Неговите постъпки след 2000 г. показват, че това все пак е умен човек, но просто не знаеше в началото какво да прави, заради липсата на разбиране как работи държавата. И никой от неговото обкръжение не разполагаше с такива знания. Имайки предвид обаче неговата еволюция след първата му среща с Буш в Любляна през 2000 г. и сдаването на позициите на Русия след 11 септември 2001 г., до речта му в Мюнхен в началото на 2007 г., когато заяви, че САЩ водят нова Студена война срещу Русия, може да е стигнал до най-важните изводи. Заради това Буш готви нова атака срещу Русия - през Украйна и Полша с активиране на чеченците, с провокации с нефта и газа от Каспия и т.н.

Критичната точка ще бъде през януари-февруари 2008 г., когато и подготовката на войната срещу Иран ще е в заключителна фаза.

Но решаващата дума сега има Китай. Светът вече гледа на Изток, а не на Запад. Което е и по-правилното географско ориентиране.


You have read 1 of your 10 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above. Issue 151, December 2007
Москва връща войски на запад
Както се очакваше, руската Дума потвърди указа на Владимир Путин от 13 юли за прекратяване на действието на Договора за ...
    Абонирайте се и през 2008 г.
Скъпи читатели на "Строго секретно". Искаме да ви съобщим радостната новина, че никой не може да ви отнеме приноса, койт...

  
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2018, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com