Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'24'23'22'21'20'19'18'17'16
'15'14'13'12'11'10'09'08'07
'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

НОВО ДЕЛО
Разликата между Иран и Иван
Централен орган на българския зрял капитализъм
От колектива

За разполагането на американските бази на наша територия аргументът на Вашингтон беше, че са необходими за "защита на България и Европа във "войната срещу тероризма." Основният "терорист", който може да ни заплаши, е Иран, с неговите хипотетични ракети. Същата аргументация американците използват и за разполагането на своята противоракетна отбрана в Централна Европа.

Но ако е така, защо срещу американските бази в България и ПРО на САЩ в Полша и Чехия протестира Русия, а не Иран. И защо американците, българите, поляците и чехите насочват своята успокоителна аргументация към Москва, а не към Техеран?

Защо Москва да не е доволна, че от територията на България САЩ ще ограничават военния потенциал на Иран? Та нали не САЩ, а републиките, които преди това влизаха в СССР, граничат с Иран? Нали Русия също се притеснява от експанзията на мюсюлманския фундаментализъм покрай своите граници, а не Ню Йорк или Калифорния. Значи, Москва би трябвало да се радва, че и други мислят като нея за потенциалните заплахи, които биха могли да излязат от Иран.

САЩ ликвидираха режима на Саддам, който водеше с Иран дълга война, и по този начин увеличиха влиянието на Иран сред шиитското мнозинство в Ирак. Срещу американците в Ирак воюват обаче предимно сунитите, които са противници на Иран. Защо в тази схема САЩ така се страхуват от Иран, че считат за необходимо да разполагат в България бази и военни инсталации, които трябва да ги защитават от Иран?

Не е изключено, че именно заради US-базите ...

 
       READ MORE / ПРОДЪЛЖЕНИЕ 
 

 More from Strogo Sekretno
 

 Issue 155, April 2008
Големите пари на "малките гноми"
На 4 март финансовите министри на Европейския съюз поискаха Лихтенщайн, Монако и Андора да предоставят на страните-членк...
    България и източноевропейската криза
Днес жителите на цяла Източна Европа - от Естония до Румъния и България, чувстват, че с икономиките на техните страни ст...

  
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2024, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com