Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact


'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Krassimir Ivandjiiski - Красимир Иванджийски
Дали сбърках или не ме разбра
06.2008

Светът е замрял в очакване. Никой не знае какво предстои. От една страна деградират глобалните институции. От друга - големите държави са на прага на драматични промени. По средата са обикновените хора, които се опитват да обхванат ставащото и да мислят със собствените си глави. Но в България мислещите самостоятелно са игнорирани, въпреки че би трябвало именно в този тежък период да са елитът на нацията. Къде всъщност изчезна този елит?

Спомням си един стар анекдот. Чърчил и Сталин разговарят в Кремъл. Скрит зад завесите съветски агент забелязал на стола на Чърчил една нишка и започнал да я тегли и навива на кълбо. След срещата Чърчил се върнал в английското посолство в Москва, събул си панталона и замръзнал: "Мислех, че знам всички номера на руснаците, но как са ми свалили долните гащи не мога да разбера."

И аз не мога да разбера къде изчезна така нареченият ни елит в този сложен момент. Нацията се разпада, народ, който не произвежда, няма право да съществува, международните структури, начело с ООН са в развалини, САЩ не издържаха на самопровъзгласеното си величие, Русия пък - на безпрецедентното предателство, Международният валутен фонд е призрак от миналото, самоличността на НАТО се загуби в търсенето на нов противник, ЕС скърца от разширението... Всеки играе за себе си. Старият световен ред не действа. Новият не се вижда.

И в тази ситуация елитът на България го няма. Някой издърпа нишката от долните гащи на българския народ. А може би въобще сме били без гащи?

Ще се спра на темата за "гащите", т.е. за елита, по-подробно. Тези дни в НДК беше отбелязана 50-ата годишнина на най-елитната българска гимназия - Първа английска в София, която имах възможност да завърша през 1966 г. Елит, та дрънка.

Вече не съм суетен, но доколкото си спомням, на подобно тържество по случай 25-ата годишнина, в тържествените речи беше споменат дълъг списък от тогавашния елит, завършил гимназията. И аз даже бях в първата десетка като "изтъкнат журналист, завършил английската гимназия". Сега обаче, на 50-ата годишнина, не беше споменат никакъв елит. Споменати бяха спонсори. Огледах се обаче и видях, че онези, които бяхме елит преди 25 години, и сега присъствахме, въпреки че някои изглеждахме като конете на циганите, научили безценното изкуство да са живи без да се хранят. Но вече не сме елит. Значи критериите за определянето му са се променили и се дефинират не от традиционните учители, а от глашатаите на демократичната нова вяра. Значи елитът на елитите, произлязъл от най-елитната българска английска гимназия (което само по себе си е голяма простотия), се определя по друг начин.

И изведнъж в залата на НДК се почувствах като малък негър (не ми беше толкова трудно, тъй като доста години съм работил в Африка), като някакъв дивак, върху когото се е стоварила цяла шайка мисионери, за да го покръстват в нова религия и реформират в нов елит. Предишните чучела и тотеми бяха изгорени, лошите духове - изпъдени. Дойде нова вяра, с нов елит. Но поради липса на наличност от нови хора, трябва да преработят предишния.

За капланите на всяка вяра, не само в религиозен, но и в политически смисъл, няма нищо по-лошо от заслужаващата порицание или анатема самостоятелност на мисълта. Онзи, който мисли или поне се опитва да прави това в съвременна България, няма право да съществува. Елитът не е сбор от отделни единици, а сбирщина от биоклонирани същества.

Заради това няма нищо чудно, че у нас най-узрели за новата демокрация и другите граждански добродетели са онези, които вече ги няма.

Салонът на съвременния ни елит е като зала с катафалка по средата, пред която близките на починалия обещават да вървят в неговите следи, т.е. и те да умрат.

България е прекрасен член на този мъртвороден и фалшив нов свят. Медийният образ на хората, които са олицетворение на цялото добро или на цялото зло, деформира представата на хората за обществения живот. От анкетите се вижда, че българският народ счита за най-подходящо занятие на децата си политиката, въпреки че счита политиците за бандити. Обществото, значи, е срещу бандитизма, но едновременно иска децата му да станат бандити. Едновременно народът е влюбен във воюващите с бандитите. Значи, издига в култ бъдещите врагове на своите синове и дъщери. Само 24 на сто обаче искат демократично общество, но 85 на сто искат демократични отношения...

За този мирогледен и умствен бардак основна роля има новият елит, който се чувства като звезди на шоубизнеса, изграждани от медийно-образната цивилизация. Българинът все по-малко чете и все повече гледа. Елитът пък все повече вярва, че гласуващият народ не трябва да бъде притесняван с твърде сложни изречения. Трябва да му се показват картинки. Тогава реакцията е като при кучето на Павлов. Добра картинка, и на кучето му тече лигата като види политика. А като му текат лигите, може да отиде и да гласува.

Заради това, висока морална и обществена оценка, т.е. рейтинг, имат онези, които са прегърнали идеалите на новата демокрация. А някъде долу, в мрачните низини, се шматкат такива интелектуал-изтърсаци като мен, сираци без майки и бащи, слуги без господари, нещастници и несретници. Подивели негри, които не само че не искат да станат мисионери, но не искат въобще да слушат мисионерите. За всеки е ясно, че за такива индивиди няма място не само в новия елит, но въобще трябва да им се забрани появата и изявата на публични места. За да не застрашават естетичната чувствителност на новите богоизбрани и да не заразяват със своя вреден скептицизъм неузрялата все още за новия строй публика.

Всъщност българите винаги са били един неузрял народ. Бяха неузрели за зрелия социализъм. Сега са неузрели за зрялата демокрация. За неолиберализма. За Европа. Всъщност, за нищо в нашата история нямахме време да узреем. Но елитът ни винаги узряваше бързо и навреме - за социализма, за капитализма, за демокрацията.

И сега е така. Новият ни елит е старателно наторяван. Осанна. И отпред са някакви фанатични мисионери, които са се загрижили всички пак да мислят прогресивно. Благодарение на това България отново навлиза в етап без дисиденти. Като при комунизма. Така, от фазата на новата демократична зрялост, ще преминем направо към фазата на гниенето.

И защо въобще ходих на 50-ата годишнина на люлката на най-елитния елит на България? Вероятно съм като стария негър, който на вечерния огън разказва племенната история на по-младите, но те зяпат телевизора в съседната колиба. И съвсем правилно не ме споменават сред новия елит. Защото такива като мен в него по дефиниция не може да има.

Или все пак отидох, за да кажа едно скромно "благодаря" на учителите, които някога ни готвеха за елита. Неудачите не са тяхна вина.

Боже, дали сбърках или криво ме разбра.

Peace be, roads end.


You have read 1 of your 10 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above. Issue 157, June 2008
В Кавказ замириса на конфликт
Изострянето на руско-грузинските отношения изпревари и най-песимистичните прогнози.Москва заяви, че в случай на започван...
    Разкарайте тези журналисти
Оптималният вариант за българския народ би бил недопускането на депутатите до Народното събрание. Но тъй като засега е н...

  
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2018, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com