Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'24'23'22'21'20'19'18'17'16
'15'14'13'12'11'10'09'08'07
'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Мелница за разни проверени слухове
Балонът с имотите гърми

Кризата с недвижимостите се задълбочава, въпреки опитите на строителната мафия да налага оптимистични оценки, за да поддържа нереално високи цени.

Темповете на строителството се забавят. Спадът през 2008 г. ще бъде с 40 на сто спрямо 2007 г. Според водещи европейски експерти поне с толкова трябва да паднат и цените на жилищата, в това число и така наречените "елитни".

Ресурсите за стимулиране от страна на търсенето са изчерпани. Предлаганите жилища са в излишък и при сегашните темпове на покупки могат да бъдат непродадени 10 години.

Забавянето не е временно. То е с фундаментален характер. На преден план излязоха фаталната инфраструктура, мошеничествата със строителните парцели, поскъпването на материалите. Грубо са нарушени и критериите за концентрация на жилищното строителство, в резултат на корупцията в общините.

Спадът на търсенето се дължи и на високата обезпеченост на българите с жилища - средно на един дом се падат по 2 души (най-висока в Европа), и на ниския демографски ръст.

Идеята, че инвестирането в нови жилища е добра инвестиция може да се превърне в скъпо струваща грешка. Действат няколко причини за започналата корекция.

На първо място, падането на цените се предхождаше от дълъг период на тяхно инфлационно нарастване, нямащо покритие в доходите на населението.

На второ място, ръстът на цените на жилищата се дължеше на голямата достъпност до банкови кредити. Сега обаче кредитното наводнение се превръща в кредитна суша.

На трето място, даже при ...

 
       READ MORE / ПРОДЪЛЖЕНИЕ 
 

 More from Strogo Sekretno
 

 Issue 158, Jul-Aug 2008
Технологията на дебилизирането
Съществуващата от 17 години в България социално-икономическа система се определя като демократична, либерална или пазарн...
    Отново за българския футбол
Точно преди една година - през юли 2007 г., написахме: "Напрежението в двата основни футболни клуба продължава да расте....

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2024, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com