Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'20'19'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Krassimir Ivandjiiski - Красимир Иванджийски
По-добро, вече няма накъде
03.2009

На онези, които се усъмниха в написаното от мен в късната есен, че "краят на света ще настъпи най-вероятно през октомври 2008 г." и се подсмиваха, че "този Иванджийски нищо не разбира", ще отговаря само с няколкомесечно закъснение.

Отговорът звучи по следния начин: "Защо не настъпи краят на света на 19 септември 2008 г." Той се криеше в незабелязаното изявление на представителя на Демократическата партия в американския конгрес Пол Канджорски, извадено на бял свят от един блестящ млад икономист в САЩ с български произход.

За какво ставаше дума. На 19 септември 2008 г. в 11 ч. Федералната резервна система на САЩ е регистрирала колосално електронно теглене на пари от сметките в банките. Сумата е била космическа - 550 милиарда долара за 1-2 часа. Федералният резерв е напомпал 105 милиарда в системата, само за да разбере, че не може да спре краха. Електронното теглене на пари е било с космически пропорции. Паниката още по-голяма. Тогава Федералният резерв затворил всички сметки.

Това се криеше зад пуснатото веднага съобщение, че гарантират влоговете до 250 000 долара. Само да спрат паниката. Ако не бяха направили това, към 14 часа на 19 септември от финансовия пазар щяха да бъдат изтеглени... 5,5 трилиона долара. За няколко часа това щеше да доведе до инфаркт икономиката на САЩ, а за 24 часа - на целия свят.

Тогава предвиждах краха за началото на октомври. Сбърках с няколко дни. Сега отново мога да поиграя на тото и да ви обещая, че сривът ще настъпи през април, ако дотогава не е настъпил. Основания има предостатъчно.

От началото на годината нещата стават все по-лоши. Това не ме радва, но както се казва, морален и професионален дълг е да представям нещата такива, каквито са, както и прогнозите как ще завърши това безобразие. Други твърдят, че "вятърът духа, защото дърветата се клатят." Предпочитам варианта, че вятърът клати дърветата, особено когато пациентът, т.е. световната икономика, е по-скоро мъртъв, отколкото жив.

Най-общо казано, през последните 12 месеца 45 на сто от световното богатство изчезнаха. Толкова е сривът на индекса MSCI World, т.е. на световното благосъстояние за миналата година, отразяващ намаляването на ръста на брутния продукт на планетата, падането на цените на недвижимостите и въобще на собствеността, на облигациите в обращение, на резервите на централните банки, на обема на индивидуалните спестявания и т.н.

За всичко това е виновна върхушката на САЩ, която сега си съчинява "планове за спасение" в размер на 839 милиарда долара. Глупости. Същото се отнася и за решението да бъдат компенсирани платените данъци от американците по 600 долара на човек. Смешна работа. Ако американците похарчат тези 600 долара в супермаркетите на Wal Mart те ще отидат в Китай, откъдето магазините се зареждат с евтини стоки. Ако ги похарчат за бензин, парите ще отидат при арабите. Ако ги похарчат за компютър или софтуер, ще стигнат до Индия. Ако купят плодове и зеленчуци - ще ги получат в Мексико, Хондурас или Гватемала. Ако си купят добра кола - ще заминат за Германия. Едно е сигурно - че няма да помогнат на американската икономика. Заради това някои US-икономисти предложиха техните сънародници да харчат тези 600 долара на място, за проститутки и бира - единствените продукти, които все още се произвеждат в деиндустриализираните САЩ.

Това беше потвърдено и на срещата на Г-20, и на форума в Давос. Тази сбирка по-скоро бяха консилиум до леглото на смъртноболната световна икономика. Събралите се обаче не можеха да поставят диагноза или да предложат решение. Имаше констатации, че на болния са били дадени половин килограм хапчета и обещанието, че "и в бъдеще ще го храним с хапчета." Но от какво и защо е болен - нито дума.

Това е закономерно. Световният финансов елит няма намерение да търси изход. По-точно, иска да намери изход, но при условие на всяка цена да съхрани съществуващата система, особено в онази нейна част, която осигурява на този елит властта над света и контрола над цялата система.

Изход обаче има. Даже има и теория. По-просто казано, изходът е унищожението на тази система, с което обаче елитът няма да се съгласи. Но вече никой не го пита, тъй като проблемът е, че системата не работи, т.е. че съвременният финансов модел повече е невъзможно да бъде запазен. Няма начин.

Нещата не са толкова сложни. Съвременните САЩ потребяват, т.е. изяждат, около 40-50 на сто повече, отколкото произвеждат. Значи, излишното потребление трябва да се съкрати. Беше изчислено, че съкращението ще бъде около 3 трилиона долара. Влиянието на това съкращение върху брутния продукт може да се определи с мултипликатор от 1,5-2,5, т.е. около 5 трилиона долара, което е около една трета от сегашния брутен продукт на САЩ.

Но това не е всичко. Ако готовите доходи се намалят с 5 трилиона долара, на отписване подлежат активи за 12-15 трилиона. Имам предвид първични активи, а не вторични или деривати, където нещата са трагични - от 60 до 600 трилиона долара.

Даже идиотите ще схванат, че такъв мащаб прави невъзможно спасяването на действащата система. Друга по-оптимистична теория засега не е измислена.

Това дава основание за два извода. Първо - че финансовите власти на западните страни няма да предприемат никакви мерки срещу кризата, тъй като не могат и не искат. И второ - че интуитивно ще реагират на отделни нейни прояви и активно ще спасяват кожите си докато могат. А след това - "кой откъде е".

Това дава основание за други два извода. Първият - че кризата ще върви стихийно и ще възприеме свирепи форми, като изходът от нея ще бъде определен чак пост фактум. И второ - че никакви официални структури няма да дадат реална информация, как и защо ще се развиват събитията в световната икономика.

На тази основа може да се направи едно доста тъжно обобщение - че чак към 2012 г. ще свърши спадът и че едва тогава ще започне началото на тежката и продължителна депресия.

Това означава, че от сегашната ситуация, създадена от самите САЩ, те ще могат да излязат с колосални икономически, политически и социални разходи. Даже да се разпаднат. Но по своя обичай ще се опитат да удавят банкрута си в нова война и да принудят света да поеме разходите.

В момента САЩ протакат катастрофата заради няколко цели. Първата е, че трябва да продължат живота си, защото краят ще е ужасен. И втората, защото се опитват да принудят другите да платят за тяхната криза.

Но кризата може да има и оптимистичен акцент. Когато цялото човечество закъса, висшата сила, която някои наричат Бог, ще се събуди и ще започне да търси смисъл в това, което някога е сътворила. Съмнявам се дали ще успее, защото този бардак и Господ не може да оправи.

Има все пак надежда, защото човешкият род получава най-големите си проблясъци именно в криза. А ако не ги получи, ще може да врътне телевизора на онази програма, която от десетилетия показва африканчета с подути от хроничен глад кореми, върху които са накацали хиляди мухи. По-добро от това, вече няма накъде.


You have read 1 of your 30 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 166, March 2009
Какво става в Русия
Интересни неща ставаха на последния световен икономически форум в Давос. Ролите бяха разменени. Президентът на САЩ Обама...
    За мажоритарна система
Поредната смешна идея на Георги Първанов (Гоце) е за провеждане на избори "2 в 1". Не става дума за граовска андрешковщи...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2020, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com