Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'19'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Проблеми на глобалната сигурност и разоръжаване
Krassimir Ivandjiiski - Красимир Иванджийски
Русия и САЩ броят ракети
САЩ готвят нов ядрен капан на Русия
04.2009

Започна подготовката за поредната надпревара в ...разоръжаването чрез срещата на президентите Медведев и Обама на Г-20 в Лондон. Тя беше предхождана от активни дипломатически контакти между Държавния департамент на САЩ и Министерството на външните работи на Русия, в това число между Хилъри Клинтън и Сергей Лавров. Най-вероятно става дума за формулиране на дневния ред на бъдещото ядрено разоръжаване и сключване на нов руско-американски договор за стратегическите нападателни въоръжения (СНВ).

Вече изтече информация, че САЩ ще предложат на Русия взаимно съкращаване на ядрените арсенали с 80 на сто - до 1000 бойни глави от всяка страна.

Дали с 1000 или 1500, това предложение според руските военни експерти е съвършено неизгодно за Русия. От гледна точка на стратегическите интереси на Москва, съкращението на ядрения потенциал е безсмислено и опасно, защото ядреното оръжие в ракетния вариант е най-евтиното (ако се вземе критерият ефективност/стойност) противодействие срещу превъзходството на вероятните противници на земята, въздуха и морето. Засега ядреното оръжие остава единственото средство за възпиране на вероятните противници на Русия - САЩ, НАТО, КНР. Да отида на ново ядрено разоръжаване за Русия е равносилно да свали последните доспехи пред въоръжения до зъби противник.

Къде ще се води руско-американският диалог за СНВ засега не е ясно. Ясно е обаче, че той ще бъде сложен и труден.

В момента в сферата на стратегическото нападателно въоръжение между Русия и САЩ действат два документа. На първо място е договорът за СНВ-1, чиито срок изтича на 5 декември 2009 г. Но не е ясно защо някои среди забравиха, че на 24 май 2002 г. Буш и Путин подписаха Договор за съкращаване на стратегическите нападателни потенциали (СНП), който през пролетта на 2003 г. беше ратифициран от двете страни и остава в сила до 31 декември 2012 г. Така че паниката, че след декември 2009 г. няма да има договор между САЩ и Русия е неоправдана. Истина е обаче при липсата на правила на разчитането на оперативно разгърнатите бойни заряди и мерки по техния контрол и верификация, вторият договор за СНП "изсъхва", но все пак двете страни могат да продължат да се придържат към поетите задължения за съкращаване на стратегическите бойни ядрени заряди на разгънати носители, т.е. ракети до 1700-2200 до 31 декември 2012 г.

И защо САЩ така изведнъж се разбързаха. Отговорът е ясен - защото считат, че ситуацията е узряла за ново настъпление срещу ядрения статут на Русия.

Даже западните експерти разбраха, че СНВ-1, подписан от Елцин беше обективно неприемлив за СССР и че след разпадането му Русия би трябвало да се откаже от този договор, за да запази своето главно отбранително средство - ядреното въоръжение. Вместо това в Москва отидоха към по-нататъшно разоръжаване в американския формат, съгласявайки се със СНП, още повече, че той унищожаваше руските балистични ракети с многоблокови глави. Американците са отлично осведомени, че от 2000 г. до 2008 г. общият брой на стратегическите ядрени заряди на Русия падна от 5842 на 2498 бройки (с 42,75 на сто), а съкращението на ракетите, носещи бойни глави беше 405 единици (с 34,76 на сто). Ликвидирани бяха 440 ракети с наземно и морско базиране и два стратегически бомбардировача, като за този период бяха произведени само 27 ракетни комплекси "Топол-М" и съвсем не се правеха нови крилати ракети. При това ракетите РС-18 и РС-20, т.е. "Воевода" и "Стилет", въпреки многократното удължаване на службата им, в близко време ще излязат от експлоатация. Замяната им с "Топол" не е адекватна, тъй като поне засега "Топол" носи една бойна глава. Създаването на многозаряден вариант на "Топол", известен под названието РС-24, е също под въпрос, тъй като бойното тегло на РС-18 е 4,3 тона, а "Топол" не достига и 1 тон ("Топол-М"- 1,2 тона). Това означава, че многоядреният вариант на "Топол-М" може да има само неголямо количество маломощни бойни глави, като няма да има възможност за разполагане на средства за преодоляване на ПРО на противника. Трябва да се имат предвид и проблемите със създаването на морския вариант на "Топол" - "Булава".

Ясно е, че никакво подписване на договори за ядрено разоръжаване с Вашингтон "ала Горбачов", или "ала Елцин" няма да спаси Русия от заплахата от Запада.

Трябва да се има предвид и потенциалната, макар и нереална в момента, заплаха от Изтока.

Съкращаването на руските и американски ядрени заряди до 1000 на всяка страна ще роди редица нови проблеми, които досега бяха в периферията на вниманието на експертите и политиците. На първо място в случай на реализация на тези толкова радикални мерки САЩ и Русия по същество ще загубят своето абсолютно превъзходство в стратегическите ядрени сили над другите ядрени държави. В резултат арсеналът на стратегическите сили например на Китай ще се окаже като минимум съпоставим със същите арсенали на САЩ и Русия. Този фактор ще има много по-голямо значение за Москва, отколкото за Вашингтон.

Това е основният капан. САЩ искат да изравнят ядрените потенциали между Русия и Китай, като по този начин създадат евентуална, даже хипотетична предпоставка за агресивен курс на Китай спрямо Русия в далечно бъдеще. Проблемът е в това, че върху Китай, за разлика от Русия и САЩ, не се простира действието на Договора за ракетите със средна и малка далечина. Но именно тези ракети са основата на ядрения арсенал на Китай. Те не могат да долетят до територията на САЩ, но могат да достигнат много важни обекти в Русия. Броят на междуконтиненталните ракети на Китай, които могат да стигнат до САЩ, не надминава 50, но броят на ракетите със средно действие на Китай, под чиито удари е територията на Русия, е няколкостотин.

Съответно, ако на руските стратегически ядрени сили останат 1000 бойни глави, китайският стратегически ядрен потенциал практически ще се изравни с руския. При това Китай има и преимущество над Русия при обикновените въоръжения, колосални мобилизационни ресурси при огромна обща граница от 4300 км. Тези фактори Москва не може да забравя, колкото и добри да са отношенията с Пекин в един или друг конкретен период или социална формация, но при действащи обективни обстоятелства - огромното население на Китай, дефицитът от природни ресурси и все по-острите екологични проблеми. Заради това в случай на радикално съкращаване на стратегическите ядрени сили, Русия е заинтересована Китай да се присъедини към договора за средните и малки ракети. Но в момента няма такива инструменти.

Друг критичен момент за новия договор със САЩ за Русия ще бъде фактът, че досега крилатите ракети с морско базиране бяха изключени от всички договори, касаещи ограничаването и съкращаването на стратегическите ядрени сили. Как са могли руските генерали да допуснат това не е ясно. В по-широк смисъл става дума за значително превъзходство на САЩ над Русия в обикновеното неядрено високоточно оръжие и средствата на противоракетната отбрана.

В случай на съкращаване на стратегическите ядрени потенциали до 1000 бойни глави САЩ могат напълно да се откажат от морската съставка на своите стратегически сили. Те ще оставят няколкостотин балистични ракети "Минитмън-3" (с по три бойни глави на всяка) и няколкодесетки стратегически бомбардировачи В-52 с 20 крилати ракети и В-2 (те не носят крилати ракети заради това на всеки се зачислява по 1 заряд). Всички атомни подводници от типа Охайо - сега те са 14, ще бъдат преоборудвани като носители на крилати ракети с морско базиране. Тази стратегия беше отработена на първите четири подводници от този тип. Вместо 16 балистични ракети с морско базиране "Трайдънт-2" те бяха въоръжени с по 154 крилати ракети (по седем в 22 ракетни шахти). В този случай 18 подводници ще могат да носят общо ... 2772 крилати ракети с морско базиране.

Освен това, в състава на военноморския флот на САЩ има и 52 многоцелеви атомни подводници от типа Sea Wolf, четири типа "Вирджиния" и 45 типа "Лос Анджелис". Всички "Вирджиния" и 31 "Лос Анжелис" имат по 12 шахти за крилати ракети, т.е. сумарно те носят 420 крилати ракети. Освен това тези 52 подводници имат възможност да пускат крилати ракети през торпедните си апарати, т.е. количеството крилати ракети на тях ще бъде много повече. По този начин, ако Охайо бъдат преоборудвани за крилати ракети, на многоцелевите си атомни подводници САЩ ще имат 3200 до 3500 крилати ракети, които са извън всякакви съкращения или преговори.

Накрая 22 крайцера от типа "Тайкондерога" и 52 есминеца от типа "Орли Берк" са оборудвани със системите Eagis, които имат крилати ракети "Томахаук" или зенитно-управляеми ракети с голяма далечина "Стандарт". Сега 74 крайцера с Eagis вече имат на борда 7478 гнезда за превантивен пуск на крилати ракети.

Крилатите ракети са много удобно оръжие. Те са сравнително евтини (по 1 милион за бройка), имат висока точност и трудно се откриват. Освен това има крилати ракети с ядрена и обикновена бойна глава. Заради това военните кораби и подводници на САЩ притежават колосални ударни и отбранителни възможности и много висока гъвкавост. Отгоре на всичко върху тях не се простират никакви договорни ограничения. В Москва би трябвало да са луди да се съгласят с такова нещо, въпреки "постиженията" на Горбачов и Елцин.

Какво може да противопостави Русия? (виж стр. 15, където анализираме руските стратегически сили).

Освен това, броят на руските крилати ракети не надвишават в момента 100. Те са въоръжени само с ядрени бойни глави, заради което не могат да бъдат използвани в конвенционални войни.

На корабите си Русия няма нищо, което да прилича на Eagis. Съвсем не е чудно, че американците са готови да жертват своите стратегически ядрени сили, за да минимализират руските стратегически сили. Това е обяснимо. Ядрените сили не могат да бъдат използвани в реален бой. Заради това Вашингтон е готов да съкрати своя стратегически ядрен арсенал и да остави само няколкостотин бройки като застраховка за краен случай. Даже ако започне война между САЩ и Русия американците без глобална екологична катастрофа ще обезвредят стратегическите сили на Русия с помощта на високоточно неядрено оръжие, на първо място с крилати ракети с морско базиране, а останалите ще доубият с помощта на противоракетна отбрана с морско базиране.

Абсолютно безсмислената ПРО на САЩ с наземно базиране в Полша и Чехия е маневра на отвличане на вниманието. Обама ще я бракува преди да е построена, като това ще бъде "продадено" като отстъпка спрямо Русия.

При Русия в състава на военноморските сили ще останат 4-5 подводници, всяка от които ще носи по 16 балистични ракети Р-29 (по четири бойни глави на всяка). Във ВВС ще има 15 Ту-160 всеки с 12 крилати ракети и няколко по-стари Ту-96 с по 6 или 16 крилати ракети. В ракетните стратегически войски ще останат примерно 200 "Топол" от различни модификации и няколко "Сатана" и "Стилет", които постепенно ще заменят с бавно влизащите на въоръжение поне засега РС-24.

Ясно е, че това ще бъде стратегическо самоубийство на Русия по всички линии. Засега поне руският генерален щаб няма намерение да се отказва от акцента върху ядреното оръжие. Ще трябва да се търсят други решения и компромиси.


You have read 1 of your 40 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 167, April 2009
Перезагрузка или нова перегрузка
На срещата в Женева между държавния секретар на САЩ Хилъри Клинтън и външния министър на Русия Сергей Лавров се получи б...
    Ядреният US-долар
Новата Велика депресия залива света като цунами. Никой не знае кога ще се оттегли. Засега само растат мрачните очаквания...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2019, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com