Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'19'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Krassimir Ivandjiiski - Красимир Иванджийски
Бягство от лудницата
04.2009

Докато други задават въпроса какво в световния капитализъм се развали и какво трябва да се поправи, аз продължавам да обяснявам, че трудно може да се намери нещо, което да не е развалено и нещо, което може да бъде поправено.

С тази гледна точка вече е трудно да се полемизира. През последните години САЩ построиха свят, в който капитализмът беше унищожен и на негово място се появи всеобщият хазарт. По-просто казано, на Запад през последните 30 години беше построено стрелбище, на което се стреля със завързани очи. Някой някога може и да уцели.

Май вече изчерпах прилагателните за кризата - голяма, огромна, колосална, космическа. Всичко е обречено - системата и нейният елит. Съвременната финансова система, основаваща се на частния контрол над централните банки и паричната емисия, превърна капитализма в ново робовладелство.

Паралелно се изграждаше и системата за управление на този модел, т.е. елитът, който го осъществява. Наричам това Западен глобален проект или "световен финансов елит". Така или иначе, именно те определяха правилата на играта, дефинираха ценностната система, решаваха на кого да се дават парите и бяха разпределител на ресурсите. Но системата се изчерпа, а заедно с нея и елитът. Необходим е нов модел на икономиката, трябва да бъде сменен и елитът. Но той не иска да губи властта. Ако признае, че е необходимо нещо напълно ново, всичко веднага ще рухне. И се надяват на чудо в американската кредитно-финансова система, която е напълно парализирана.

Периодично се събират на Г-7, Г-8, Г-20, и са солидарни със САЩ, помежду си и даже с Буркина Фасо. Когато солидарността им стигне до Сахара, на онези ще им падне камък от сърцето. И ще се почувстват нахранени. На американците, немците и французите също ще олекне. Аз сега се двоумя по какъв начин да се солидаризирам с гладуващите по света. Да се откажа от супата или от десерта? Май няма да стигне. Защото според последни данни, заради безумието в САЩ, само финансовите активи през 2008 г. на света са били обезценени с 50 трилиона долара, т.е. един годишен брутен продукт на цялата планета. Повтарям - заради американците през 2008 г. светът е загубил 50 трилиона долара. И гладуващите ще продължат да гладуват, за да потвърдят максимите, че "има вина без наказание и наказание без вина" и че "онези, които имат най-малка вина, плащат най-много."

Така е и сега. Работата си губят милиони хора в Третия свят, които въобще не са чували за Уол стрийт. И какво влияние върху инфлацията в САЩ имат тамилите или таурегите? Всичко е изгнило и трябва да започне отново. Светлината в края на тунела беше загасена до второ нареждане. Доктрината, която управляваше капитализма, се разпадна. Най-голямата й карикатура станаха САЩ.

Ще припомня, че острата фаза на кризата започна през август 2007 г. с ипотечната лавина. След това инфлацията проникна в потребителския сектор. Може да се очаква, че сривът ще достигне 35-40 на сто от брутния продукт на САЩ, който е 12 трилиона долара. Това е катастрофа, сравнима с Великата депресия от 30-те години. Заради това основният проблем за човечеството е, че днешният елит поставя априорно условие "готови сме да обсъждаме всички начини за излизане от кризата, но само онези, които не засягат нашата власт и богатство." Такива начини обаче няма. И цялата пирамида ще рухне.

Моделът умря. За разлика от 1917 г., 1991 г. и даже от буржоазните революции от XVIII век, човечеството няма модел, който да замени досегашния. Сега надвисва нова опасност - капиталистическият елит иска да създаде някакво супермонополистическо, кастово, неоробовладелско общество. Дали идва времето на неофашизма?

Изборът не е голям - банкрут или война. Не е изключено САЩ да прибягнат към нова голяма война. Сценарият ще бъде следният. След колосалното наливане на долари в американските банки, през второто тримесечие ще се появи номинален ръст на икономиката. Илюзията ще бъде пълна - виждате ли, все пак успяхме. И ще искат хората по света да им повярват. Тогава обаче ще се случи някакъв нов 11 септември или някаква мръсна атомна бомба. Ненавистта към тези "терористи" ще бъде още по-голяма, отколкото преди. Най-лесно се управляват хора, които са заслепени от ненавист.

Но кризата никъде няма да изчезне и през есента ще започне с нова сила. Ето защо някъде дълбоко зад кулисите вече се определят виновниците, които ще го отнесат заради "обективните проблеми".

Но може и да няма война. За нея САЩ нямат пари. И каква война, когато онова, което става, е по-страшно и от война. Икономиката на САЩ ще падне с 40 на сто. Световната - с 25 на сто. След това ще дойде криза в стила на Великата депресия, докато не се формира ядрото на новите центрове, от които ще започне някакво развитие.

Заради това тази криза е не само системна, но и цивилизационна. Тя засяга целия спектър от междучовешките отношения.

Какво ще дойде? Сега у нас социалистическият модел не може да се реализира, защото всички негови институции бяха разрушени. Но считам, че адаптираният модел на социализма ще бъде най-адекватен за посткризисната икономика. По-внимателният анализ показва, че САЩ вече са преминали Рубикон и вървят от пазарно-капиталистическа към държавна икономика. Тогава защо да не направят още една крачка и да национализират своите банки? Според някои експерти това може да стане до половин година. Реално, администрацията на САЩ вече контролира голяма част от банковата система. Остава това да признае и де юре.

Наблюдаваме агонията на капиталистическата система, този път без участието на комунистите и "империята на злото". Стигна се до немислимото - говори се за национализиране на крупните банки на САЩ, в които държавата ще изпраща своя капитал за реанимиране на реалния сектор на икономиката. С една дума, ще бъде национализирана същността на капитализма - банките и кредитите. Такова "животно" досега не е имало.

Тук обаче се крие друга опасност. Нито една държава сега не може сама да се справи с кризата - нито САЩ, нито Германия, нито Китай, нито Русия. Заради това паралелно расте и опасността от появата на нов наднационален ред, като разпадащата се реалност ще превърне света в нова лудница, от която всички с общи усилия ще трябва да се освободим.

В този смисъл, сегашният елит трябва да бъде сменен. Те ни доведоха до ситуация без изход. Човечеството вървя, вървя и стигна до задънена улица. И не знае накъде да върви по-нататък. Не само че не знае, но не му позволяват да обсъжда това.

До осъзнаването на тази жестока реалност САЩ ще стигнат през есента на 2009 г. Към октомври всичко ще рухне стремително. Край.

И чак тогава нещата може би ще потръгнат в някаква посока. Дано да е в правилната.

P.S. За онези, които прочетоха моя предишна уводна статия - "Скачайте, вашата мама", и не вярваха, че такъв призив може да има на Уол стрийт в Ню Йорк, прилагам сегашната картинка. Тя наистина призовава Jump, you fuckers, даже с правописна грешка. Значи е реална, както и горните редове, в чиято реалност ще се убедите скоро.


You have read 1 of your 40 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 167, April 2009
Ядреният US-долар
Новата Велика депресия залива света като цунами. Никой не знае кога ще се оттегли. Засега само растат мрачните очаквания...
    Българските швейковци
Множат се слуховете, че актуалното ръководство на БСП е започнало преговори с главния редактор на "Строго секретно" проф...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2019, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com