Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'19'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Krassimir Ivandjiiski - Красимир Иванджийски
Израел готви Трета световна
10.2009

Израел може да е в последните седмици на подготовката на атака срещу Иран. Според информация от различни източници следващите 4-6 седмици могат да се окажат "най-важен период за целия XXI век".

Какво означава това? Това означава, че Израел всеки момент може да нанесе ядрен удар по Иран, което ще възпламени Трета световна война.

Какви са основанията за този извод? Анализираме ги от 3-4 години. Последните дни донесоха още няколко, които също може да са в контекста на подготвяна израелска атака срещу Иран.

За какво става дума? За тайната визита на израелския премиер Бенямин Нетаняху в Москва, вероятно в понеделник 7 септември.

Визитата първоначално беше отречена от Тел Авив. В сряда, 9 септември, израелската страна отрече Нетаняху да е напускал страната. И Москва отрече негова визита в Русия. Говорителят на руското външно министерство заяви, "не знаем нищо за някаква секретна визита на Нетаняху в Москва. Тези съобщения в някои медии са неоснователни."

Ставаше дума за първите съобщения за визитата, появили се в израелски вестници, които съобщиха, че "Нетаняху е посетил Москва в началото на седмицата и е обсъждал оръжейните доставки от Русия за Иран. Тази визита може да бъде свързана с нова информация, която може да застраши иранската ядрена програма. Не може да се изключва, че Израел е готов за решителна акция срещу Иран и Нетаняху е решил да информира за това Кремъл."

На 10 септември информацията започна да става все по-тревожна. Според израелски източници Нетаняху е наел частен самолет от групата Мерхав. Тя е собственик на Канал 10 и на египетската газова компания EMG, която снабдява с газ електрическата компания на Израел. Според други източници, чиято договореност в миналото неведнъж беше доказана, Нетаняху наистина е долетял до Москва и е имал остра и от двете страни среща с руския президент Дмитрий Медведев. Нетаняху даже е прибегнал към истеричната заплаха "ще завлечем целия свят заедно с нас, ако се наложи."

От своя страна, Медведев му е отговорил, че Русия няма да толерира никаква атака, най-малко ядрена на Израел срещу Иран, и Русия ще трябва да отговори, ако Нетаняху реализира своята заплаха.

Ако това е истина, Нетаняху е направил безпрецедентно арогантно нарушение на международния протокол и без никой да го кани е излетял за Москва под претекста, че лети за столицата на Грузия - Тбилиси, където въоръжаваше марионетката Саакашвили за войната му срещу Южна Осетия през август 2008 г.

Приближавайки руското въздушно пространство, самолетът с Нетаняху е поискал разрешение да се отклони от своя курс и да кацне в Москва. Руските въздушни контрольори са били изненадани, но са му позволили да кацне в базата Кубинка в Московска област. Нетаняху е бил придружаван от секретаря по военните въпроси ген. Меир Калифи и от съветника по националната сигурност Узи Арад. На срещата си с Медведев, който все пак го е приел, Нетаняху е поискал връщане на агентите на Моссад, които са били заловени от руснаците на отвлечения от Моссад товарен кораб Arctic Sea. Медведев е отхвърлил тези искания, като е заявил, че разследването за Arctic Sea продължава и Русия не е готова да освобождава каквото и да било доказателства или материали по този случай на който и да било. Нетаняху е заплашил, че Русия "трябва да си пази гърба" и е излетял обратно.

От Израел най-напред имаше отричане на визитата, но след това тя беше все пак потвърдена.

Според някои източници, споменатият съветник по националната сигурност Узи Арад, бивш директор на Моссад, е бил инициаторът на провокацията с отвличането на Arctic Sea. Според някои руски източници Арад е и основният подстрекател на атаката на Израел срещу иранските ядрени съоръжения.

Русия, чрез външния министър Сергей Лавров, заяви, че Москва няма да подкрепи нови санкции срещу Иран в Съвета за сигурност на ООН, което означава, че тяхно въвеждане в краткосрочна перспектива едва ли ще стане. Русия и Китай имат право на вето в 16-членния Съвет за сигурност. Същата позиция зае и Китай, който заяви, че търсенето на изход от сложилата се ситуация в диалога, е не в нови санкции срещу Иран, който е петият най-голям износител на нефт на планетата.

Показателно е, че на 7 септември, т.е. в деня, в който Нетаняху е бил в Русия, иранският президент Ахмадинеджад заяви, че преговорите по ядрените въпроси са прекратени. На 8 септември неговото правителство представи пакет от нови предложения на групата 5+1, в чийто състав влизат САЩ, Англия, Франция, Русия, Китай плюс Германия.

Окончателно визитата на Нетаняху беше потвърдена от президента Медведев пред CNN на 20 септември. Медведев потвърди, че визитата на израелския премиер е била много странна, но все пак са обсъдили широк кръг въпроси, като Русия си запазва правото да доставя на Иран отбранителни оръжейни системи и че ако Израел нанесе удар по Иран, "това ще бъде най-лошото, което можем да си представим".

Трябва да се добави и изтичащата по някои закрити канали информация за писмо на Обама до Медведев, с което Белият дом е поискал помощ, тъй като "Израел вече е извън контрол", както и съобщенията за два неуспешни опита за атентат срещу Обама в САЩ и че пожарът в суперсекретната руска база в Тамбовска област, който взе и жертви, е бил дело на "чуждестранни командоси".


You have read 1 of your 40 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 173, October 2009
Мистерията Arctic Sea
Мистерията около регистрирания в Малта товарен кораб Arctic Sea с технически оператор финландската компания Solchart Man...
    САЩ са пред фалит
Нито една система не е вечна. Капитализмът също е система и като всяка има определен срок на живот. В момента капитълизм...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2019, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com