Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'24'23'22'21'20'19'18'17'16
'15'14'13'12'11'10'09'08'07
'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Все пак ни четат
Готови ли сте за Великата Депресия
От колектива

От две години задаваме въпросът, дали сме готови за настъпващата Велика Депресия и се опитваме да дадем някои съвети. Но те ни отговарят да не се опитваме, защото няма никаква депресия, даже рецесия и до няколко месеца "ще се оправим", въпреки онова, което става в Гърция, Италия, Ирландия, Испания и въпреки че основната опасност е брутният външен дълг на България и търговският дефицит, отразяващи трагичното състояние на икономиката ни. Сега обаче би трябвало да започнат да схващат нещо, след като и рейтинговата агенция Fitch ни предупреди, че кредитната ни оценка - дългосрочната, може да бъде занижена от ВВВ - на по-ниска, при която никакви инвеститори няма да помислят да се покажат в България. Ще припомним, че и при Гърция сривът започна от понижаването на кредитната оценка.

За България нещата са по-лоши, тъй като външните задължения надвишават целия брутен национален продукт в съотношение 111 на сто, т.е. за 2009 г., това са 37,6 милиарда евро. По този показател в момента сме най-зле в ЕС. Тези 37,6 милиарда евро дълг са натрупани след 1997 г., т.е. средногодишно сме се задължавали като държава или като нейни частни субекти с около 2,7 милиарда евро. А това означава, че всяка година икономиката ни се е свивала с около 2,7 милиарда евро. И ако се направи елементарна екстраполация, през следващите 15 години България ще остане въобще без производство, още повече, че дотогава и демографията ни ще се влоши критично.

И така, готови ли сте за Великата Депресия от 2011-20 ...

 
       READ MORE / ПРОДЪЛЖЕНИЕ 
 

 More from Strogo Sekretno
 

 Issue 179, April 2010
България - по пътя на банкрута
Българските "политици" се ръководят от принципа "може нищо да не виждам, по-важното е мен да виждат". Лично аз предпочит...
    България и "перезагрузката"
На 12 февруари 2010 г. Б. Борисов съобщи, че САЩ водят с България преговори за разполагане на наша територия на елементи...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2024, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com