Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'24'23'22'21'20'19'18'17'16
'15'14'13'12'11'10'09'08'07
'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Krassimir Ivandjiiski - Красимир Иванджийски
Световното по футбол
Кой печели, кой губи
07.2010

Преди 25 години, като пръв журналист от тогавашните социалистически страни, имах възможност да вляза в ЮАР на расизма и апартейда. Това беше медийното събитие на втората половина на XX век. Разбира се, не ми дадоха Пулицер. Но това не беше важно. По-важно беше, че пред очите ми се разиграваше последната битка на така нареченото национално-освободително движение на планетата.

Тогава пътувах в Йоханесбург и Кейптаун и оценявах нещата през призмата на политиката. Сега пиша за футбола, който също е политика, ако става дума за световното първенство и първото му гостуване в Африка.

В ЮАР на апартейда футболът беше считан за "черен" спорт за разлика от "белите" крикет или ръгби. Това беше и мотивът на тогавашния президент Мбеки, който преди години в писмото си до президента на FIFA пишеше: "Искам от името на нашия континент да организираме събитието, което ще даде самочувствие на хората от Кейптаун до Кайро. Африка окончателно ще скъса с бедността и конфликтите."

От тази гледна точка Мондиал 2010 беше огромна победа за ЮАР и Африка в тяхната война с бедността и конфликтите.

Както е известно, футболът е продължение на политиката и войната с други средства. Той отдавна не е само игра, хранеща телевизионните камери-чудовища. Футболът отдавна е част от голямата политика, защото футболният мач (особено междудържавен) е единственият ритуал, който интегрира общността около събитието и през час и половина дава смисъл на онова, което се нарича немско, френско, бразилско, португ ...

 
       READ MORE / ПРОДЪЛЖЕНИЕ 
 

 More from Strogo Sekretno
 

 Issue 182, Jul-Aug 2010
Нефтеният армагедон
В 22.00 часа на 20 април 2010 г. в Мексиканския залив на нефтената платформа Deepwater Horizon на Британската British Pe...
    Турция-Израел: пред война
На 31 май в международни води на Средиземно море стана конфликт, който промени военно-политическата обстановка в целия Б...

  
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2024, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com