Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact


'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Krassimir Ivandjiiski - Красимир Иванджийски
Втората фаза на кризата
Балонът на държавните дългове
09.2010

Започва втората фаза на глобалната криза? Това е кризата с държавните и частни дългове, т.е. онова, което наблюдаваме в Гърция, Испания, Португалия, Италия. Но преди всичко в САЩ.

Както писа един известен финансов експерт, "САЩ не са в задника на света, а много по-дълбоко."

Няма нужда да се извинявам, защото нещата наистина са страшни. Втората цунами на глобокризата ни поглъща. Така наречената "голяма седмица" е една суперГърция. В момента гърми балонът на държавните задължения на богатите страни на Запада. Според прогнозите, към 2014 г. те ще достигнат рубежа от 115 процента от техния общ брутен продукт. До една-две години ще изгърми и този балон. Това ще е страшен взрив, спрямо който пукането на балоните на недвижимостите и дериватите през 2008 г. ще изглежда като леко недоразумение.

Има всички основания да се предполага, че богатият Запад в сегашния си вид прекратява своето съществуване. Така завършва старият свят, който навлиза в период на жестоки сътресения.

Положението прилича на нагнетяване на пара в прегрят парен котел плътно затворен с предпазни клапи. Рано или късно той ще изгърми. Вътре се нагнетяват колосални държавни дългове, по-точно държавите поемат дълговете на частните корпорации и банки. По този начин страните от Г-8 вървят към банкрут на държавните финанси. Засега управляващата върхушка на Запада, страхувайки се от социални сътресения и икономическия крах на големия бизнес, увеличава своите дългове и ги прехвърля върху държавата. Но това вечно не може да продължи.

Че балонът на държавните дългове ще се взриви се разбира от много експерти. Прогнозираме това от няколко години и предвиждаме, че взривът е неизбежен до 2015 г. Други прогнозират разрушителната вълна на глобокризата до 2016-2018 г. Трети говорят за много тежък преход на света към "шестата техническа система" през 2015-2020 г.

До какво може да се стигне е достатъчно да се погледне Гърция. Заемайки в брутния продукт на Еврозоната само 2,5 процента, през пролетта на 2010 г. тя предизвика сътресение на цялата система. Банкрутът на гърците застрашава банковата система в Германия, Франция, Италия, Испания. Заради Гърция трябваше да се надуе още един балон - 760 милиарда евро фонд за поддръжка, който в две трети се състои от гаранции от страните от ЕС, които сами се нуждаят от помощ, тъй като са потенциални "Гърции". Това на първо място се отнася за Испания, Италия и Португалия. В тежко състояние са държавните финанси на Германия и Англия. Започват да се повтарят гръцките събития в Италия. На дъното на колосална дългова яма е Япония. Но преди всичко САЩ, за което ще стане дума по-долу. Всъщност в САЩ се таи ядрена дългова бомба. Достатъчно е да се спомене, че Калифорния се равнява на десет Гърции.

Ясно е, че нито съкращаването на държавните разходи, нито увеличаването на данъците ще решат проблема. Точката на необратимостта беше прекосена. Няма и възможност от нарастване на темповете на ръста на БНП. Досегашните капиталистически модели и особено актуалният - на печатането на зелени хартийки, изчерпаха своите възможности. Напълно и окончателно.

Да се отпишат дълговете също е невъзможно, тъй като това ще унищожи западния проект и западната банкова система начело с долара. Това означава край на тези държави, разрушение на цялата западна политическа система, бунтове, революции. Да се отнемат парите от местните бюджети също е невъзможно. Към средата на текущото десетилетие, ако сме живи, ще видим крушение на системата на долара и на еврото, девалвация, хиперинфлация, вълна от банкрути в сферата на финансите и обслужването. Ще изгърми нещо такова, в сравнение с което Великата депресия от 1929 г. ще изглежда като рай. Ще започне разпадането на единния световен пазар.

Това е реалната картина. За да се схване не е необходимо да сте носители на нобелова награда по икономика. Трябваше да излезем от тази система преди 20 години. Сега вече е късно.

Когато страните се намират в такава ситуация, обикновено пускат печатниците и печатат пари, които са необходими за обслужване на своите дългове. Това води до хиперинфлация и унищожение на валутите. Това става с долара.

По отношение на глобалния брутен продукт може да се каже, че в момента светът е на половин път към депресията. Ако се погледнат равнището на продажбите и промишленото производство, светът вече е в депресия. А що се отнася до строителството и новите поръчки на стоки с дълготрайна употреба, светът вече е във втората Велика Депресия. Ако се случи и хиперинфлация, която виждаме в недалечно бъдеще, тя ще нанесе такъв удар по системата, че ще престанат въобще да работят много отрасли на икономиката.

Какво ще е равнището на новата хиперинфлация. Може да е такава каквато беше във Ваймарската република. Тогава парите се обезцениха до такава степен, че бяха използвани за тоалетна хартия. Това ще бъде най-катастрофалната хиперинфлация в историята. Икономиката ще премине на бартер, хората ще се върнат към обменната търговия.

Дали е възможно да се избегне хиперинфлацията. Не, не е възможно. Беше направено всичко тя да се случи. И вече е извън всякакъв контрол. Всичко това е невъзможно да бъде вярно. Сумарният дълг на САЩ надминава 75 трилиона долара. Но и това не е всичко.

Стигна се до абсурдната ситуация мошеникът, т.е. САЩ, хванат с фалшиви карти, да обявява великодушно "на всички, на които дължа пари, прощавам." Кошмар. Доларите, както е известно, не са държавна собственост на САЩ. Те са собственост на една частна банка, но се гарантират с ... държавни облигации на САЩ. Сами сте си виновни, кой ви е карал да ги приемате! Разбира се, има и риск да почнат да стрелят по мошеника. Но тогава печели онзи, който има по-голям пищов.

Каква е реалната картина в САЩ се разкрива от долните факти, които в концентриран вид разкриват една фалирала и унищожена държава:

 • безработицата в момента възлиза на 22 процента и продължава да расте. По време на Великата депресия безработицата беше най-висока през 1935 г. - 25 процента
 • връщането на ипотекирани или неизплатени домове през 2008 г. надмина броя на конфискуваните през 30-те години
 • между Великата депресия и 1940 г. федералните разходи като процент от БНП бяха 21 на сто
 • през 2008 г. федералните разходи като процент от БНП бяха 38 на сто
 • 83 на сто от активите на американската борса са в ръцете на 1 процент от населението
 • 61 на сто от американците живеят от заплата до заплата, през 2007 г. - 47 процента
 • 66 процента от ръста между 2001 г. и 2007 г. отидоха в 1 процент от върхушката
 • 36 процента от американците нямат възможност да си платят пенсионните вноски
 • 43 на сто от американците имат спестявания по-малки от 10 000 долара
 • над 1,4 милиона през 2009 г. са обявили банкрут
 • за първи път в историята на САЩ банките притежават по-голям дял от недвижимостите, отколкото всички индивидуални собственици, взети заедно
 • през 1950 г. съотношението между средната заплата на служителите спрямо заплатата на работниците беше 30:1. След 2000 това съотношение надмина 300:1, сега е 500:1
 • 50 процента от ниско печелившите заедно притежават по-малко от 1 процент от националното богатство
 • средният федерален служител изкарва 60 процента повече от средния работник в частния сектор
 • средният период за намиране на работа при безработица надмина рекордните 35,2 седмици
 • за първи път в историята на САЩ над 40 милиона американци получават купони за храна, през 2011 г. техният брой ще надмине 43 милиона
 • около 21 на сто от всички деца в САЩ живеят под чертата на бедността, най-висок процент за последните 20 години
 • горните 10 процента присвояват над 50 процента от националния доход
 • в 30 на сто от домакинствата поне един член търси постоянна работа
 • 55 на сто от американците в трудова възраст са подложени на безработица, съкращаване на заплатата и работното време, или частично трудово ангажиране
 • 24 процента от американците заявиха, че са отложили излизането си в пенсия за неопределен период
 • над 25 на сто от американците имат кредитен рейтинг под 599, което означава, че са висок кредитен риск
 • федералният дефицит надмина 1 трилион три месеца преди изтичането на фискалната година
 • броят на американците с приходи под официалната черта на бедността нараснаха с 15 процента между 2000 г. и 2008 г.
 • над 30 милиона печелят по-малко от 10 долара на час
 • сумарният дълг на правителството надмина 110 трилиона долара...

Това е унищожение на стопанската и социална структура на тази държава и общество. 5 на сто от световното население потребяват 40 процента от световните ресурси. САЩ ги очаква срив на потреблението от 40 до 5 процента, т.е. падане 8 пъти. С голяма вероятност трябва да се очаква дезинтегриране на САЩ на няколко държави. Но на този етап в САЩ ще изчезнат последните технологични компоненти и страната ще получи аграрна специализация, т.е. ще стане страна от Третия свят.

Кризата продължава вече три години - от август 2007 г. Само че тогава малко хора разбираха, че тя стартира от проблемите с ипотечните кредити в САЩ. Оттогава до днес наливането на кухи пари в икономиката на САЩ продължава. Само това би било достатъчно да твърдим, че кризата не завършва, а тепърва ще се развива право пропорционално на паричното наливане, водещо до колосална излишна парична ликвидност. Ако трябва да се изразим по медицински, гангрената е стигнала дотам, че вече има смисъл да говорим за ампутиране, т.е. за мерки, които ще разрушат самата база на съвременните финанси. Да се прави ампутация е страшно, но във всеки случай поне има някаква призрачна надежда, че пациентът може да оживее.

Засега няма никакви признаци за края на кризата. Обратното. Той въобще не се вижда. Започна нейната втора вълна. Тя може да продължи седмици или месеци. Но не и няколко години. Сега е затишието пред бурята. Може би последното затишие преди дълги кризисни години.

Втората вълна вече набира сила и ще удари световната икономика през 2010-2013 година. Загубите от нея ще бъдат поне пет пъти по-големи за световната икономика, отколкото през първата вълна. Според някои оценки загубите от първата бяха около 3 трилиона долара, т.е. загубите от втората ще бъдат 15 трилиона.

Светът е тръгнал към крах на глобалните финанси. Очаква ни изгърмяване на планетарния дългов балон.

Продължава натрупването на държавни и всякакви други дългове. "Спасителните мерки" само отлагат катастрофата, но не отстраняват заплахата. Най-лошият дългов сценарий вещае страшен крах на световната икономика в течение на две години.

Въпросът е, че всички антикризисни мерки на сегашните правителства прехвърлят задълженията върху държавните бюджети, които спрямо брутните национални продукти станаха твърде големи, даже за най-богатите страни. Държавният дълг на Англия ще нарасне до 105 процента, на САЩ и страните от еврозоната - до 125 процента, на Япония - до 170 процента.

Но това са само държавните дългове. Ако се вземат съвкупните дългове, нещата стават още по-страшни.

А какво ще става по-нататък? Рано или късно тази пирамида ще рухне. И тогава ще видим какво означава глобална криза. Моделирането показва, че сривът на дълговата пирамида на САЩ ще стане през 2012-2014 г. За да избегнат катастрофата американците ще се опитат да подпалят голяма война, с която да "нулират" своя дълг. Срещу кого? Ще припомним думите на Бжежински, че "новият ред трябва да се строи за сметка на Русия, върху руините на Русия и срещу Русия."

Кризата в края на 2008 г. беше предвидена с голяма точност. Същото се отнася за 2013-2014 г., а след това за 2018 г. Кризата ще бъде дълга и по-силна от Великата депресия от началото на XX век.

Сумарната световна скорост на държавните дългове скоро ще достигне невъобразимата цифра от 1 трилион долара месечно. Това е крах на финансовата система, ураганна хиперинфлация. Заради това собствениците на англо-американския финансова капитал ще се опитат да убият конкурентите на долара. И да принесат в жертва по-слабите, които няма да получат нищо, освен правото да измрат. Балонът на държавните и общи дългове ще изгърми с мегатонна сила. Ще настъпи глобален фалит.

Изводът е един - катастрофата е неизбежна. Предотвратяването й е невъзможно. Капитализмът не може да направи това заради своята същност. Напред е установяването на нов строй - некапиталистически.

Въпреки това, наливането на пари в американската и световна икономика продължава. Ако това не се правеше, сега би трябвало да има лавина от фалити.

Западният финансов и икономически свят е в системна криза. Въвеждането на този термин не беше случайно. Това е кризата на самата система и за да бъде преодоляна трябва да бъде ликвидирана самата система. Причините са доларът и лихвите.

Доларът вече изгърмя, лихвите са нулеви. И двата стълба на капиталистическия свят вече ги няма. Преди 3-4 десетилетия брутният продукт на САЩ се формираше в 75 на сто от реалното производство. След това настъпи прелом и той започна да се формира в почти 80 на сто от услугите, т.е. от нищото, без реално покритие. Но къде отиде производството?

Ще го обясня с един анекдот. В този ден американецът Джо се събуди рано, защото будилникът Made in Japan беше поставен на 6 часа сутринта. По онова време в чайника Made in China започна да кипи водата. Той се обръсна с бръсначка Made in Hong Kong, облече си джинсите Made in Singapur и фланелката Made in Korea. След това на своята печка Made in India си направи закуска. Седна на масата със своя калкулатор Made in Mexico, за да изчисли колко пари може да похарчи днес. След като чу точното време по радиото Made in Sri Lanka погледна часовника си Made in Taiwan, качи се на колата Made in Germany, за да тръгне да търси добре платена работа в САЩ. В края на тежкия ден Джо реши да си почине. Обу чехлите Made in Brasil, наля си чаша вино Made in France, включи телевизора Made in Indonesia и се замисли, защо отново не можа да намери добре платена работа в тази Америка.

Това е истина. През 2009 г. 86 процента от потребителските стоки в САЩ идваха от вноса и само 14 процента бяха от вътрешно производство, т.е. това е държава, която нищо не произвежда, но потребява много повече, заради което живее на кредит спрямо целия свят, като разликите покрива с печатане на долари, които са без покритие в стоки, злато, енергоресурси или други реални активи.

Империята е куха. Реално американската икономика се разпада пред очите ни.

Всичките си дефицити американците покриваха с правенето на нови дългове на всички равнища - федерално, щатско, фирмено, семейно. Появи се най-голямата финансова пирамида в историята на човечеството - една държава, която е фалирала дължи на света десетки трилиони долара и едни "преуспяващи" американци, всеки от които в това число и току-що родените бебета, дължат над 235 000 долара. Няма грешка. Всеки американец дължи по 235 000 долара. Това е страшна сума, както на национално, така и на индивидуално равнище. Тя не може да бъде сравнена с нищо в световната история, тъй като такова нещо досега не е имало.

В САЩ се опитват да лекуват болестта с повече болест, т.е. с печатане на все повече зелени хартийки, които отиват в банките и за изплащане на дълговете.

Само това би било достатъчно да твърдим, че кризата не завършва, а тепърва ще се развива право пропорционално на паричното наливане, водещо до колосална излишна парична ликвидност. Ако трябва да се изразим по медицински, гангрената е стигнала дотам, че вече има смисъл да говорим за ампутиране, т.е. за мерки, които ще разрушат самата база на съвременните финанси. Да се прави ампутация е страшно, но във всеки случай поне има някаква призрачна надежда, че пациентът може да оживее.

Засега обаче няма признаци за края на кризата. Започна нейната втора вълна.

Все повече експерти предлагат САЩ да обявят фалит, светът да ги постави под карантина и да им даде шанс да станат една нормална държава с нормална икономика. Но това ще е смърт за съвременната англосаксонска и ционистка олигархична върхушка.

Така с по-прости думи могат да се обяснят на пръв поглед много сложни неща.

Ситуацията е ясна - или страната и в бъдеще ще живее за сметка на целия свят, или я очаква фалит и загуба на голяма част от националната собственост в полза на Япония и Китай. Заради това сега финансовата върхушка на САЩ се опитва да скрие колкото се може по-дълго фалита на държавата и да запази статуквото, докато започне икономическо реколонизиране на света.

Не е трудно да се схване начинът на мислене на американската финансова олигархия и да се моделира плана им за запазване на доминиращото положение. За тази цел САЩ трябва да станат единственото привлекателно място на планетата за инвестиции. По-просто казано, пред американците стои задачата да нулират собствените дългове и да продължат да живеят за сметка на другите. Да постигнат това могат, само ако насочат разрушителните сили на кризата срещу конкурентите - ЕС, Китай, Русия, Япония, и проведат презареждане на глобалната икономическа система пак за сметка на останалия свят. Това е неизпълнима задача, но американците ще се опитат.

Стратегическата задача за преформатирането на световната икономическа система може условно да се разбие на три етапа -унищожение на конкурентните капитали, нулиране на американските дългове и накрая изкупуване на световните активи.

Разбира се, дълговете на правителството на САЩ са надминали всякакви разумни предели и сривът на долара е въпрос на време и ще завърши с чудовищна катастрофа. Заради това достатъчна е само малка паника и ще започне масивно освобождаване от държавните облигации на САЩ. Голямата криза предстои, както и още по-големите катаклизми и катастрофи.

Всяка система не е вечна. Това се отнася и за капитализма. Може би в момента присъстваме в края на три циклични процеса.

По принцип капитализмът влезе в последната спадаща фаза на своя живот още през 1968-1973 г., но тогава успя да я забави с различни международни кризи и атаки срещу СССР и социалистическите страни. Това беше кризата на първите сигнали, а именно, че 60-годишният икономически цикъл на Кондратиев навлезе във финалния стадий на спад.

Краят на цикъла на Кондратиев съвпада с края на още един цикъл - политико-хегемонистичният. Става дума за цикъла на световната хегемония на САЩ. Спадът започна още от войната във Виетнам в 1970 г. Оттогава САЩ само се опитват да спрат плъзгането от върха. Даже разпадането на СССР, с което временно забавиха срива, не можа да ги спаси.

Първите два цикъла съвпаднаха и с третия голям икономически цикъл. Това е цикълът на изчерпването на възможностите за пространствена експанзия на капитала, т.е. на глобализирането на долара. Оказа се, че "цялата Земя вече е малка" - The world is not enough, и че няма нови пространства за усвояване. Капитализмът достигна и до последните кътчета на Земята. Появи се остър дефицит от ресурси.

По този начин в момента в една точка се сливат три огромни кризи - на вълната на Кондратиев, на предишната система на световна хегемония, и на изчерпването на възможностите за експанзия на капитала.

Въпросът вече не е по какъв начин да оцелее капиталистическата система, а какво ще дойде на нейно място.

Сегашната криза е безпрецедентна и ще доведе до безпрецедентен социален взрив. Заради това сега главната цел на САЩ е отлагането на неизбежния по всички земни закони техен колапс. САЩ приличат на локомотив, който е останал без спирачки и се спуска по нанадолнище и завлича цялото човечество. Предстоят ни още по-тежки времена.


You have read 1 of your 10 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above. Issue 184, September 2010
Кучетата на войната са пуснати срещу Иран
Светът продължава да е на прага на Трета световна война. Тя може да започне с атака на САЩ и Израел срещу Иран и със син...
    Дяволите свирят на HAARP
Досега за климатично сеизмичното оръжие се говореше с хипотези. От няколко седмици обаче официални източници в Русия, Ки...

  
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2018, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com