Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'24'23'22'21'20'19'18'17'16
'15'14'13'12'11'10'09'08'07
'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Krassimir Ivandjiiski - Красимир Иванджийски
Капитализмът като лихва
11.2010

Сегашната ситуация може да се сравни с филм на ужасите. Напрежението расте, зад ъгъла се показва поредно чудовище, всички треперят кой ще бъде следващият разкъсан в съвременния икономически "Джурасик парк".

За съжаление не гледаме филм, а реалност, наречена "Велика криза на съвременния капитализъм", в която затъваме и чийто край не се вижда.

Обяснявам от доста години, че става дума за криза на самата система. За системна криза. И за да се излезе от нея, трябва да се ликвидира системата, т.е. капитализмът.

Ще се опитам за пореден път да ви обясня с по-прости думи каква е кризата на тази система.

По същество това е криза на системата на лихвата, а оттам и на капитализма, тъй като неговата система е изградена изцяло върху лихвата, по-точно върху частното присвояване на доходите от лихвата. От тази система няма авариен изход. Има само един и той преминава през унищожението й.

Може да се спори за начина, по който ще стане това. Но явно вървим отново към недоброволно сдаване на позициите и богатството.

Системата на капитализма от самото начало е свързана с лихвата. Това стана през XVI-XVII век, когато в процеса на Реформацията беше изхвърлена библейската ценностна система и отменена забраната за лихварството, без което появата на капитализма би била невъзможна. Защото тази система е преди всичко лихвата, с която се ограбва чуждият труд. А това означава, че от самото начало капитализмът е нестабилно общество, което постоянно гърми на едно или друго място.

Заради ...

 
       READ MORE / ПРОДЪЛЖЕНИЕ 
 

 More from Strogo Sekretno
 

 Issue 186, Nov. 2010
СССР-САЩ: "Ядрената 1983"
Учебният сценарий беше следният...Провокационни действия на САЩ и техните съюзници от НАТО доведоха до криза в отношения...
    "Сивата" държава България
За да получава заплати и за да има от какво да краде, администрацията събира данъци от легалния "бял" бизнес и от гражда...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2024, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com