Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact


'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Krassimir Ivandjiiski - Красимир Иванджийски
Бербатов влезе в театъра на мечтите
под ръководството на Алекс Фъргюсън
03.2011

Може да не сте си дали все още сметка, че Димитър Бербатов в момента е най-известният българин по света и един от най-добрите футболисти на планетата.

Пътешествието на Бербатов с "Манчестар Юнайтен" на неговия стадион Old Trafford, наричан "Театърът на мечтите", продължава.

Вече е ясно, че Димитър ще остане в историята на България като най-добрият ни футболист. Не е изключено да стане и най-добрият в Европа.

Разбира се, ако му помогне треньорът Алекс Фъргюсън.

Заради това историята на Бербатов в "Манчестър" е и поредният епизод от историята на неговия треньор, който преди няколко години видя в българина нещо, което другите не можаха, и е на път да го направи един от най-добрите централни нападатели в историята на световния футбол.

Бербатов няма голям избор. Най-големият футболен треньор на нашето време Алекс Фъргюсън иска да направи от него най-добрата 9-ка в Европа. Не 19-ти или 99-ти, а класическата 9-ка. Фъргюсън иска Бербатов да е най-добрият централен нападател според британската класика, както най-добър вратар е Едвин ван ден Саар, както най-добрият централен защитник е Рио Фердинанд, както най-добрите полузащитници са Гигс и Скоулс, и както най-добрата "свръзка" е Рууни, които заедно изграждат най-добрият футболен отбор в момента на света. Бербатов или трябва да стане онова, което се иска от него и за което има необходимите качества, или да си тръгне от Театъра на мечтите.

В момента Бербатов е най-добрият футболист на "Манчестър" и каквото и да се случи до края на сезона той ще остане най-добрият в неговата кариера. Изравни рекорда на вкарани голове в един мач на Алън Шиърър и Анди Коул. След това отново изравни Шиърър и ван Нийлстерой с по три хеттрика в един сезон. Трите попадения на Бербатов срещу Ливърпул бяха първото такова постижение на "червените дяволи" от 64 години насам.

Първите два сезона също бяха успешни за Бербатов - 21 гола и 27 асистенции. Но проблемите най-напред с Роналдо, а след това с Рууни принуждаваха Алекс Фъргюсън да оставя често Бербатов резерва. Плъзнаха слухове за евентуален нов негов трансфер. Отговорът на Фъргюсън беше ясен: "Димитър остава, аз му вярвам." Това беше най-важно. Преди години Фъргюсън беше видял в Митко, че може да стане централен нападател на най-великия футболен отбор на съвремието - "Манчестър Юнайтед" и типичен централен нападател, който може да върне класическата представа за този пост на Острова.

Заради това, въпреки че го беше създал, Фъргюсън без колебание се отказа от португалеца Роналдо. Защото Роналдо не става за Манчестър. По същия път тръгна и Уейн Рууни. Но него, Фъргюсън, най-титулованият треньор на света, след 25 години работа в "Манчестър", трябваше да го спасява като се престори, че отстъпва. Едновременно трябваше да спасява не само "Манчестър" и британския футбол.

Припомняме тези неща, защото те са неотменима част от разказа за Бербатов и за треньора на "Манчестър Юнайтед" Алекс Фъргюсън.

Драмите, които се разиграват на 75-хилядния Театър на мечтите са част от възхода на футболиста от България и реализацията на неговите лични мечти. Това е и история за лоялността, която все още означава нещо в съвременния футбол и за характера, който неотстъпчивия шотландец Фъргюсън имплантира на "Манчестър" през последния четвърт век.

И ето, Фъргюсън, който даже най-големите си играчи третира с рев в лицето, треньорът, който плаща на своите звезди доста по-малко, защото имат честта да играят в "Манчестър Юнайтед" и това за тях трябва да е най-голямата награда, треньорът, който не се двоумеше да изпъди от отбора такива слави като Дейвид Бекъм, Нийлстерой или Рой Кейн заложи на Бербатов. И отново спечели.

Но преди това освободи от Роналдо, който си въобрази, че вече е толкова велик, че може открито да ругае Фъргюсън на "Олд Трафорд" или да недоволства, че го сменят. Тези номера не минават на шотландеца, за който беше ясно, че португалецът със своя характер не отговаря на характера на "Манчестър".

Междувременно и Уейн Рууни отново се изяви като infante terrible на "Манчестър" и спретна на жена си, отбора и треньора поредната история с проститутки.

Всъщност английските футболисти са вечни деца, които с огромните пари се превръщат в безотговорни хашлаци. Не могат да се преборят с изкушенията, които ги дебнат на всяка крачка. Това се отнасяше и за Рууни, който беше изловен, че се забавлява с проститутка по време на бременността на жена му.

Всъщност в английската лига няма сезон без сексафера на някой от известните футболисти. Така беше със скандала с Джон Тери, който правил секс с жената на колега от Челси - Уейн Бридж. Скандалът роди самата бивша госпожа Бридж, която продаде своята история на един жълт вестник за 600 000 лири, като добави, че Тери и е платил за аборта. Скандалът с Тери обаче отиде на заден план заради Ашли Коул, който изневерявал на моделката Шерил Туиди по време на турнето в САЩ. Но сексскандалите не научиха на нищо Уейн Рууни и луксозната проститутка Дженифър Томсън разказа за секс-връзката си с него в най-големи подробности.

Само това липсваше на Алекс Фъргюсън, който по същото време изграждаше тандема Руси-Бербатов. И трябваше да спасява и двамата.

Всъщност за Фъргюсън и за специалистите тези сексскандали не са някаква изненада. Това е ежедневието на тези момчета. Самият Уейн Рууни, въпреки сексскандалите, не губи симпатията на народа. Това е поредното приказно богато момче от низините, което не може да се справи с тежестта на богатството и славата. Но на Фъргюсън му трябваше футболистът Рууни и футболистът Бербатов.

При Бербатов нещата бяха по-ясни. Първите сезони той трябваше да достигне параметрите, определени му от Фъргюсън като кондиция, килограми, мислене и преди всичко увереност, че може да стане най-добрият и даже най-великият. Въпреки свитостта на Митко Фъргюсън беше видял в него благодатна почва за това изграждане. Резултатите не закъсняха. Бербатов намери мястото си на терена в различни схеми, възстанови се от хронични контузии, работеше във фитнеса и разбра какво се иска от него. През цялото време Фъргюсън го насърчаваше. Но трябваше да спасява и Рууни, като разигра поредния театър с евентуалната му продажба за "Реал Челси" или, не дай боже, на местния съперник "Манчестър Сити". Дали това беше истина или постановка никой не знае. Вероятно ставаше дума за второто, защото по същото време Фъргюсън трябваше да спасява и "Манчестър Юнайтед" от новите му американски собственици и да доказва, че за него най-важна е лоялността и верността към клуба. Такава като на Райън Гигс, Пол Скоулс или пък дел Пиеро в "Ювентус", Тоти - в "Рома" или Малдини - в "Милан".

Фъргюсън направи от талантливия младеж Рууни един от най-добрите нападатели в света. Но Фъргюсън знае, че Рууни не може да е класически централен нападател и че за това място му е необходим някой като Бербатов, който в началото пък сам не вярваше, че това може да се случи. Но шотландецът започна постепенно да въвежда Бербатов в света на големия футбол. Бербатов разбра това, защото ако има някаква разлика с другите, това е неговият личен и футболен интелект. Той схвана, че трябва да е част от отбора, че "Манчестър" играе отборно като един организъм, с един мозък, рационално, без излишни фойерверки като добре смазана машина с една важна ос, от вратаря - през централния защитник - двамата правещи играта полузащитници и голмайстора централен нападател.

Хубавото в случая беше, че тази схема отговаря на футболния характер на Бербатов.

Въобще характерното за Фъргюсън е, че подбира футболистите според техните характери, за да ги направи един характер. Заради това спаси Рууни и наложи Бербатов и Видич. Защото Фъргюсън е шотландец, което в историческите реалности на Острова и на неговия футбол значи много.

След като уреди на Рууни нова заплата от 180 000 лири седмично на пресконференцията Фъргюсън каза: "Понякога, когато си в клуба дълго време, може да не си даваш сметка какво означава да си част от този колектив. Това е точната дума. Мисля, че Рууни разбра какъв прекрасен клуб е "Манчестър Юнайтед".

Ето защо, за да се разбере пътешествието на Бербатов в Театъра на мечтите трябва да се знае преди всичко какво представлява неговият треньор и защо трябваше да се откаже от националния отбор на България, затънал в ежби, интриги, глупости и ниско самочувствие. А на Фъргюсън трябваше Бербатов, уверен и можещ.

Позицията на 70-годишния вече Фъргюсън в "Манчестър Юнайтед" от 25 години е непоклатима. В повечето клубове конфликтът между треньори и звездите най-често завършва с освобождаването на треньора. Добър пример е "Реал Мадрид", който по времето на 24-годишното управление на Фъргюсън в "Манчестър" смени своите треньори 23 пъти. Няма да сбъркаме, ако още сега съобщим, че това очаква и сегашния треньор Моуриньо. "Реал" може да се отърве и от Кристиано Роналдо независимо колко е важен за себе си. Въобще футболист, който е бил освободен от Фъргюсън, след това много трудно намира трайно място, независимо колко важен е за отбора.

Телевизията ВВС нарече това "синдром на Кронос", т.е. както ревнуващият за своята позиция титан е изял собствените си деца, така Фъргюсън периодично се освобождава от поредна звезда, която е отгледал или третирал като син. Но при Фъргюсън не е от ревност, а в името на клуба и отбора.

Така беше с Бекъм, който ядосваше шотландеца със своя начин на живот извън клуба. Въпреки че беше един от добрите футболисти и машина за правене на пари Фъргюсън го продаде на "Реал". Преди това в съблекалнята разяреният шотландец така нещастно изрита една обувка, че разцепи веждата на Дейвид. Но и това се случва в съблекалнята на "Манчестър".

След Бекъм си тръгна и един от най-добрите снайперисти в историята на "Манчестър" Рууд ван Нийлстерой (за 5 години вкара 150 гола). И той наказателно беше продаден на "Реал". След това дойде ред и на Роналдо. И той отпътува към "Реал".

Така се освободи мястото за централен нападател на Димитър Бербатов. Фъргюсън не крие своите симпатии към него, което обаче може да се промени, ако българинът не дава онова, което се иска или ако си помисли, че и той вече е велик. Защото Бербатов може да стане велик само при Фъргюсън и само в "Манчестър Юнайтед".

Ще припомним, че Бербатов играе в най-големия клубен отбор на света, който само при Фъргюсън спечели 11 пъти титлата на Англия и два пъти Шампионската лига. "Манчестър" и Фъргюсън се интересуват само от мястото на върха - шампион на Англия и триумф в Шампионската лига.

Ако Бербатов не стигне до този трон, ще разбере какво означава да слизаш от него.

Засега пътешествието на Димитър Бербатов в Театъра на мечтите продължава, а заедно с него и на милиони българи, които обичат тази игра и нейната същност.


You have read 1 of your 10 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above. Issue 190, March 2011
Отново за великата лунна измама на САЩ /8/
В предишните части на поредицата "Лунната измама" се спряхме на невероятните фалшификации на американците с носещата рак...
    Как ще свърши Б. Борисов
Анкетите с този въпрос са рутинни в демократична Европа. Обикновено се правят във връзка с предвиждано скорошно слизане ...

  
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2018, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com