Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact


'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Krassimir Ivandjiiski - Красимир Иванджийски
Капиталипсисът започна. Седнете по-удобно
По-добре ужасен край, отколкото безкраен ужас
08.2011

Няма добри новини и скоро няма да има. Световните финанси изгърмяха. Дойде ред и на европейския дълг.

Войната на банките срещу целия свят продължава. Онова, което днес става в Гърция, ще се случи в САЩ след няколко седмици. Банките продължават да прехвърлят своите убийствени дългове върху правителствата, които са принудени да продават националните активи.

По този начин се ражда неофеодализъм и неоколониализъм. В момента става най-големият грабеж на чуждо богатство в историята на човечеството. банките срещу нациите.

Не само Гърция губи своя национален суверенитет. На дневен ред е Италия. След това - Испания и Франция. Да не забравяме и Англия, която прави всичко възможно да не се "забелязва", но е по-зле от Италия и Испания.

Междувременно банките превърнаха и САЩ в бананова република.

И зад всичко това се зъби жестоката класова война, този път в обратния вариант. Уорън Бъфет, един от най-успешните американски капиталисти и защитници на капитализма, каза: "Това е класова война, добре, но това е моята класа, богатата класа, която прави тази война."

Центърът на Атина е сцена на битки и демонстрации. Атина - 5 милиона жители. Люлка на съвременната цивилизация. "Джунгла" - казва полицаят. "Бардак" - писателят. "Вулкан преди избухване" - учителят. Гърция е 28-та икономика в света. Ирландия е 36-та.

Но Италия е 8-та икономика в света и 3-та в ЕС. И тя е на дневен ред.

Гръцката дългова криза започнала преди повече от една година не научи на нищо европейците. Трябваше да дойдат ирландската и португалската криза, за да започнат малко по-бързо и адекватно да реагират. Но започна нов драматичен акт - очакваната още от миналата година криза на държавния дълг на Италия, който възлиза на около 120 процента от брутния национален продукт. Размерите на този дълг са такива, че и Италия, като Гърция е заплашена от пълномащабен банкрут, който ще струва на ЕС не няколко десетки милиарда евро като гръцкия, а няколко трилиона евро.

Нещата вече са много лоши. Испания през следващите 3 години ще се нуждае от 380 милиарда евро. Италия - от най-малко 640 милиарда. Белгия - от около 150 милиарда. Ако се включат вече дадените на Ирландия и Португалия и новите за Гърция 85 милиарда, Европейският фонд за финансова стабилност (ЕФФС) ще трябва да бъде удвоен до 850 милиарда евро, при условие, че Международният валутен фонд ще даде една трета от това финансиране. Без МВФ, чието участие не може да бъде гарантирано, помощите ще трябва да надминат 1,3 трилиона евро, като тежестта ще легне изцяло върху Германия и по-малко върху Франция. Те едва ли ще издържат. Край на ЕС, на еврозоната и еврото.

Едва ли е необходимо да се обяснява, че критичната точка ще бъде Италия. Гърция е проблем. Но Италия е кошмар. Метастазите плъзнаха.

Няма начин Гърция да плати своя дълг на ЕФФС и на другите кредитори през нашия живот. Няма начин. Гърция няма и такова намерение.

Но Италия не е Гърция. Делът на италианския капиталов пазар е 1,6 трилиона евро. И това не може да се плати. Няма начин. Но може би са прави оптимистите, че е по-добре ужасен край, вместо безкраен ужас.

Световната икономика при всяко ново изостряне на кризата се разрушава по един и същи образец, както при кризата през 2008 г. - от периферията към монетарното сърце, т.е. към Федералната резервна система на САЩ. А там, както е известно, нещата са много по-лоши, отколкото в Италия.

Прави впечатление песимистичното изказване на бившия шеф на Федералния резерв Грийнспан, че "шансовете на Гърция да избегне банкрута са крайно ниски". Дали вече не готви и световната общност за банкрута на САЩ.

На 16 май САЩ преодоляха поредния "таван" на своя държавен дълг, определен от Конгреса през миналата година на равнището 14,2 трилиона долара. Сега Конгресът трябва да гласува отново вдигане на тавана. Ами, ако не гласува? Заради това не е изключено думите на Грийнспан да са подготовка на общественото мнение за възможността, а след това и неизбежността, от ограничен банкрут на САЩ, предизвикан от гръцката или италианската катастрофа. И това вече е неизбежно. Но банкрута на САЩ, даже и ограничен, ще бъде непропорционален отговор на проблемите на Гърция и Италия, които въобще не трябва да влияят върху САЩ, тъй като брутните активи на американските банки и брокери в тези две страни са около 80 милиарда долара, а чистите - и по-малки.

Заради това може да се предполага, че фалитът на Гърция е изгоден за САЩ не само, за да вдигне за пореден път тавана на своя държавен дълг, но и за да прехвърли непосилното дефлационно бреме върху европейците.

Дали банкрутът на САЩ не е подготовка за хиперинфлация. Според много експерти хиперинфлацията на долара и на основните световни валути е неизбежна.

Засега е ясно колко може да струва временното спасяване на Гърция, Италия и Испания. Не е ясно обаче защо Германия ще иска да ги спасява.

Светлото бъдеще на ЕС вече е в миналото. Глобалната финансова олигархия иска да спаси властта си над света даже с демонтирането на САЩ и ЕС.

Така нареченият от нас "капиталипсис", т.е. апокалипсисът на капитализма започва. Седнете по-близо, за да имате видимост. Ако оцелеете, ще има за какво да разказвате на внуците.


You have read 1 of your 10 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above. Issue 195, August 2011
HAARP - как се правят катастрофите
Съвпаденията почти никога не са случайни. И нищо в този свят не става без съответната причина. Сред тях в момента на пър...
    Срещу рака от GSM-а
Последната новост и доказана реална защита срещу вредното електромагнитно и радиочестотно излъчване на мобилните телефон...

  
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2018, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com