Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'20'19'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Красимир Иванджийски
Портрет от сътрудниците на "Строго секретно"

Ако в съвременна България може да се говори за концепт-портрет, тоест за образа на интелектуалец, състоящ се от възгледи, идеи, концепции и публикации, на публицист, политик, аналитик, журналист и издател - това несъмнено е портретът на Красимир Иванджийски.

Благодарение на Красимир Иванджийски, беше започнат и проектът "Строго секретно", определящ новите стандарти и критерии, дефиниращ процеса към разкрепостяване на ума и мирозрението.

Красимир Иванджийски стана знаково явление в съвременния български интелектуален елит, като с течение на годините значението на неговите работи ще нараства.

Иванджийски заложи основите за глобалния и детайлен поглед върху света и България през призмата на геополитиката и икономиката, която трансформира в интелектуална технология на опознаването на динамично изменящите се реалности. Тази негова дейност беше оценена и по света. Заради това фамилията Иванджийски, се споменава като една от първите, когато на ерудираните хора по света се задава въпросът: "Кой от българските съвременни интелектуалци можете да причислите към глобалния интелектуален елит."

Красимир Иванджийски има вече и 40-годишно активно присъствие в публицистиката, политиката, журналистиката и 18-годишнината на "Строго секретно".

* * *

Отново напомняме накратко биографията на Красимир Иванджийски, с което отговаряме на интереса към неговия професионален път.

Красимир Иванджийски е роден на 15 юни 1947 г., доайен на съвременната българска публицистика и модерна политическа мисъл, основател на съвременната българска, геополитическа и икономическа школа.

Автор е на над 20 000 статии и анализи в България и други страни по света, на книги, сценарии и драматургични разработки.

Гостуващ преподавател (професор) по геополитика и международни отношения, доктор по икономика, магистър по външна търговия.

През 1966 г. завършва Първа английска гимназия в София.

Заминава за Полша, където завършва Висшата школа за планиране във Варшава. Магистър по външна търговия и международни отношения.

От 1973 г. работи в Министерството на външната търговия в София - СИВ.

От 1974 г. е военен журналист - в. "Народна армия".

От 1975 до 1991 г. е външнополитически коментатор на в. "Работническо дело".

През 1978-1982 г. Красимир Иванджийски е завеждащ бюрото на вестника за Централна Европа - в Прага, Виена, Варшава.

През 1985-1990 г. е завеждащ бюрото на вестника за Африка - в Етиопия и Зимбабве.

Преди и след 1990 г. е водещ геополитически, политически и икономически коментатор в България и Европа.

От 1990 г. е ръководител на аналитично-коментаторска група.

От 1994 г. е издател и главен редактор на "Строго секретно".

Езици - английски, руски, полски, чешки, немски и испански.

Красимир Иванджийски е бил наблюдател на висшите форуми на СИВ и ЕИО, на Варшавския договор и неговия Политически консултативен,комитет, на НАТО, на Съвещанието за сигурност и сътрудничество в Европа, на Преговорите за съкращаване на въоръжените сили и въоръженията в Централна Европа във Виена, на срещите на високо равнище на Движението на необвързаните, на Организацията за африканско единство.

Бил е специален пратеник до 1990 г. във войните в Етиопия, Южен Йемен, Сомалия, Афганистан, Уганда, Судан, Намибия, Ангола, Мозамбик, Либия, юга на Африка.

Иванджийски е първият журналист от Източна Европа, влязъл в ЮАР по времето на апартейда през 1985 г.

Родителите му са известни антитоталитаристи.

Баща му - Иван Иванджийски, антифашист с доживотна присъда преди 9 септември 1944 г. политик, драматург, дипломат.

Майка му - Донка Иванджийска, журналист, един от създателите на БТА и "София прес".

Женен, с един син.

Красимир Иванджийски е основоположник на геополитиката на България и Източна Европа, член на български и международни професионални организации, носител на наши и чужди отличия.


You have read 1 of your 30 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 199, Dec. 2011
Ситуацията с ЕвроПРО продължава да е абсурдна
На неотдавнашната среща на Тихоокеанската общност в Хонолулу Обама заяви, че "американската администрация счита, че дейс...
    1994-2011: 18 години "Строго секретно"
Нещата стават наистина все по-невъзможни. "Строго секретно" е на 18 години.216 месеца изминаха от появата на първия брой...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2020, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com