Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'20'19'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

1994-2011: 18 години "Строго секретно"
Интелектуален клуб "Строго секретно"

Нещата стават наистина все по-невъзможни. "Строго секретно" е на 18 години.

216 месеца изминаха от появата на първия брой на вестника, чиято основна цел беше да накара хората да мислят. В сегашните ретроградни години това беше много важно.

"Строго секретно" се превърна в медиен и политически феномен. Знаехме добре максимата за медиите и политиците, написани още през 1880 г. в New York Sun: "Бизнесът на журналистите и политиците е да унищожават истината".

Ние обаче решихме да опитаме обратното и да докажем, че написаното за медиите преди повече от 130 години може и да не е вярно.

Феноменът на "Строго секретно" се корени в това, че историята не познава друг случай, в който след 18 години можем да заявим, че програмата си изпълнихме напълно.

Това могат да признаят трите категории наши читатели.

Онези, които казват, че не четат "Строго секретно", въпреки че го четат.

Онези, които твърдят, че го четат, въпреки че не го четат.

И онези, които казват, че го четат и го четат.

Всички те потвърждават, че програмата сме изпълнили в 100 процента.

По стечение на обстоятелствата никой освен нас не би могъл да направи това. Станахме събитието, без което вече не може.

На въпроса какво и кой е "Строго секретно" неведнъж сме сочили, че той, сам по себе си, е отражение на лумпенизираната медийна обстановка у нас и на презумпцията, че в нея не би могло да има такъв вестник.

На този фон появата на "Строго секретно" като проект с неговата геополитическа, икономическа и социална платформа, беше неизбежна.

Изградихме професионалната позиция срещу преобладаващата политическа и медийна халтура, когато преди 18 години, благодарение на главния редактор Красимир Иванджийски, решихме да започнем "Строго секретно", излизащ извън познатите форми на журналистика и публицистика.

Това се дължеше и на приетите от нас основополагащи принципи - откритост, независимост и обективност.

Откритостта се свежда до изваждането на авансцената на неизвестната и нерядко шокираща информация, отразяваща същността на ставащото в света и старата максима, че "истината е много по-страшна от слуховете."

Независимостта ни се изразява в нашата свобода от всякакъв външен контрол на каквито и да било структури, у нас или по света.

Обективността се изразява в стремежа да публикуваме информация, отговаряща на обективната реалност.

Още преди 18 години заявихме и нашите намерения да се надсмиваме над глупостта и да се веселим от тъжните неща. Заради което би трябвало да сме лош вестник, защото в страната, в която всичко е лошо, издаването на добър вестник е национално предателство. Но тъй като медийният пазар е пълен с боклуци и конкуренцията между тях е огромна, законите на пазара ни хванаха за гушата и не ни оставаше друго, освен да направим добър вестник. Най-добрият!

Вече 18 години стотици хиляди читатели в България и в различни часови пояси четат "Строго секретно" в неговото печатно и web-издание.

Наложихме стил, гледна точка и перспектива. Направихме революция в българската публицистика.

Тъй като работим отдавна в информационната война, знаем и по какъв начин се използват нашите разработки и в световните канали и другаде.

Но войната, особено информационната. Тя продължава постоянно. Всеки от нас, съзнателно или не, е участник в нея.

Не беше лесно. Станахме основен враг на всички клики, управляващи България през последните години. Разработваха ни, пречеха, провокираха.

Разбира се, повече бяха онези, които ни желаеха успех и свикнаха да четат онова, което не могат да срещнат другаде.

Постигнахме главното - научихме хората да мислят и да правят изводи.

Изпреварваме събитията с 2-4 години. Прегледайте предишни броеве и ще се убедите. Силата ни е във възможността да правим мегапреглед и анализ, които интегрира геополитически, икономически и военни аспекти.

Станахме пионери на геополитиката не само в България.

Изградихме основите на модерната политика и на съвременната българска икономическа школа.

Наред с това прилагаме технологията, наричана от нас "нулев базисен анализ", което означава, че подхождаме към един или друг проблем без каквото и да било предубеждение, че не позволяваме на глупостта прочетена другаде, да ви пълни мозъците.

Станахме първият мозъчен тръст на България срещу лъжата, простащината, отчаянието, страха.

И в тази ситуация елитът на България го няма. "Елитът" не е сбор от отделни единици, а сбирщина от биоклонирани същества. Заради това няма нищо чудно, че у нас най-узрели за новата демокрация и другите граждански добродетели са онези, които вече ги няма.

Салонът на съвременния ни елит е като зала с катафалка по средата, пред която близките на починалия обещават да вървят в неговите следи, тоест и те да умрат.

Не бихме искали да се стигне до момента, в който ще трябва да прекратим работата по проекта"Строго секретно", с неговата платформа, професионално предизвикателство и интелектуално производство.

Но ако се стигне до този момент, ще кажем "благодаря" на всички - на участниците, зрителите и враговете.

18 години след началото констатираме отново, че онези, които не четат "Строго секретно" са щастливи хора, защото не знаят в каква страна живеят. Завиждаме им.

И все пак започнете новата 2012 г. с оптимизъм, за който ще имате основания, от които най-важното е, че когато в края на годината погледнете назад, всичко ще ви изглежда смешно. Това е оптимистичният момент. Песимистичният е, че може благодарение на тези политически тикви да не сме живи дотогава.

Лошото обаче е, че колкото по-силни ставаме, толкова по-трудно се усмихваме, въпреки обещанието отпреди 18 години, да се надсмиваме над глупостта и да се смеем от тъжните неща.

Разбира се, всяко начало има и край. До 2-3 години вероятно ще стигнем до момента, в който проектът "Строго секретно" ще бъде изчерпан. Тогава ще трябва да го прекратим или да го завещаем.

Но и това да стане, няма страшно. Няма да сме нито първите, нито последните, които ще слязат от тази неблагодарна хамлетовска сцена.

И винаги ще харесваме, когато другите се смеят. Защото знаем, че ще се смеем последни.

Успех. И бъдете здрави през 2012 г.


You have read 1 of your 30 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 199, Dec. 2011
Красимир Иванджийски
Ако в съвременна България може да се говори за концепт-портрет, тоест за образа на интелектуалец, състоящ се от възгледи...
    Продоволствените войни започнаха
Цените на продоволствените продукти през последните 10 години по целия свят нараснаха с 80 процента. Според прогнозите н...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2020, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com