Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'24'23'22'21'20'19'18'17'16
'15'14'13'12'11'10'09'08'07
'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Джуджето с остър хронически Катар
Геополитически анализ на "Строго секретно"

При празнуването на първата годишнина от "арабската пролет" най-високо викат в една държава-джудже в Персийския залив, която изведнъж се оказа, че има амбициите на гигант. Нарича се Катар и нейният шейх се счита, ако не за лидер, то поне за мотор и спонсор на всички последни бурни събития в Северна Африка и Близкия Изток.

Позицията на това джудже спрямо Сирия така ядоса представителя на Русия в ООН Чуркин, че той доста недипломатично заяви, че "ако не престане да писка, може и набързо да изчезне".

Появява се въпросът как тази мини-държава с площ 10 000 км (предимно пустиня) и коренно население от 300 000 души, (на всеки от които се падат по 5 чуждестранни работници, Индия, Бангладеш, Шри Ланка и Филипините), изведнъж стана такава "суперсила", въпреки че допреди години даже в арабския свят не бяха чували за нея.

В началото малко история…

Днешната управляваща династия Ат Тани, която оглавява конгломерата от племена Мидади, пристигнали на полуострова Катар в края на 17 век от оазисите на Южна Арабия, тоест от района на Ал Риад, са били племе от чергари, занимаващи се предимно с риболов, лов на миди, отглеждането на кози и камили. Опитали са и пиратството срещу търговски кораби от Басра към Индия и Европа, натоварени с коприна. По-просто казано, Ат Тани са били морски разбойници. Когато техните набези започвали да дразнят англичаните, те изпращали ескадра от Бомбай, която бомбардирала селцето Доха, пращали няколко моряци на брега, които залавяли вожда на племето, то ...

 
       READ MORE / ПРОДЪЛЖЕНИЕ 
 

 Issue 202, March 2012
Забравете Европа, вижте какво става в Япония
Кризата в Европа и в еврозоната може да се окаже нищо в сравнение с кризата в икономиката на Япония, третата в света. Об...
    Войната на САЩ в Близкия Изток е за долара
На 23 януари външните министри на 27-те страни-членки на ЕС решиха да наложат поетапно ембарго на вноса на нефт от Иран ...

  
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2024, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com