Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'24'23'22'21'20'19'18'17'16
'15'14'13'12'11'10'09'08'07
'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Основните централи на световния шпионаж
MI-6 призна за "шпионския камък" в Москва
Документация "Строго секретно"

Един от съветниците на бившия премиер на Англия Тони Блеър - Джонатан Пауъл, най-накрая призна, че британската спецслужба са използвали в Русия специално шпионско оборудване, маскирано като камък. Преди това Лондон и неговата спцц-ентрала MI-6 категорично отричаше да имат нещо общо с "шпионския камък".

"Това беше неприятно за нас, но ни хванаха на място", заяви Пауъл. Според него руските спецслужби са знаели за "шпионския камък" много преди избухването на скандала, но заради политически причини са задържали тази информация.

За разобличаването на действията в Русия на британска шпионска мрежа беше съобщено през януари 2006 г., като финалът на операцията, проведена от руската ФСБ, беше показан по руската телевизия. Тогава се съобщаваше, че архивистът на британското посолство в Москва Кристофър Пърт, работещ в Русия от 2002 г., е разположил в московска градинка маскирано като камък приемащо-предаващо устройство, което явно беше новост за онези години.

Тъй като става дума за прецедент в световния шпионаж, ще го припомним накратко.

Групата е била разкрита в края на 2005 г., но съобщението беше направено на 21 януари 2006 г.

Финалът на цялата операция, осъществена от руското контраразузнаване, беше показан и по телевизията. Четирима служители на посолството на Англия и руски граждани, вербовани от английските спецслужби, са осъществявали шпионска дейност, като арестуваните руснаци са дали показания. В операцията е участвал секретарят на английското посолство Марк До ...

 
       READ MORE / ПРОДЪЛЖЕНИЕ 
 

 More from Strogo Sekretno
 

 Issue 202, March 2012
Какво всъщност се случи с "Фобос-Грунт"
От самото начало беше ясно, че нещо не е наред с автоматичната междупланетарна станция "Фобос-Грунт", първата за последн...
    Компютрите вече четат мисли
Чипове, които се поглъщат с храната, системи за биометрична идентичност и компютри за четене на мозъка...Утрешният свят ...

  
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2024, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com