Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'24'23'22'21'20'19'18'17'16
'15'14'13'12'11'10'09'08'07
'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Тема на месеца
Автогол за Euro 2012
Колко губят Полша и Украйна
Варшава, Киев, от нашия специален пратеник

Далеч преди началото на европейското първенство по футбол Euro 2012, което от 8 юни до 1 юли ще се проведе съвместно в Полша и Украйна, страните-домакини си вкараха автогол.

От самото начало беше ясно, че става дума за поредното смесване на футбол, политика и пари. Euro 2012 трябваше да бъде демонстрация на новата роля на Полша и Украйна в Европа, тоест да покажат как две посткомунистически страни се обединяват със Запада. Заради това Euro 2012 беше първото европейско по футбол, което можеше да бъде определено като "на Изток от Запада". Но това вече не отговаря на действителността и на намеренията. Особено откакто бившият премиер на Украйна Юлия Тимошенко беше осъдена на седем години затвор за финансови перстъпления, което на Запад беше обявено за "политическа присъда". Всъщност оттогава различията между курсовете на Полша и Украйна едва ли могат да бъдат по-големи.

Но в началото беше иначе. Инициативата за съвместно организиране на Euro 2012 се появи през пролетта на 2003 г. от Грихори Суркис, шеф на Украинската федерация по футбол. Това стана веднага след като тогавашният президент Леонид Кучма реши да се откаже от "многовекторната външна политика" и да даде заявка за влизане в НАТО.

Полша реши да помогне. Подкрепиха ги полските футболни власти и президентите Леонид Кучма и Александър Квашневски. и двамата привърженици на разширението на НАТО и ЕС. И двамата фенове на футбола. Той трябваше да укрепи връзките между двете съседни страни и да вкара Украйна в евроат ...

 
       READ MORE / ПРОДЪЛЖЕНИЕ 
 

 Issue 204, May-Jun 2012
България остава без ток, нефт и газ
Безкрайната глупост на "енергийната политика" на управляващите игноранти и мутри достигна своя апогей. Тя ще остави Бълг...
    Зад кулисите на властта в Кремъл
На 7 май новият президент на Русия Владимир Путин ще поеме властта над Русия. Ще го съпровождат ударите на кремълските к...

  
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2024, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com