Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'19'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Голямата игра
Krassimir Ivandjiiski - Красимир Иванджийски
Новата гореща война ще започне от Сирия
07.2012

Изострянето на ситуацията в Сирия и около нея напомня обстановката в Либия в средата на миналата година, когато правителствените войски на Кадафи и метежниците бяха застинали в равновесие.

Около 3-4 седмици те останаха в това положение, след което започна катастрофата и превземането на Триполи.

Сега САЩ, Израел и НАТО са на финалната права на войната срещу Сирия.

Може да се каже, че Студената война № 2 започна в Сирия. Всеки момент тя може да се превърне в гореща регионална и ядрена глобална. Русия и Китай блокираха резолюцията на Съвета за сигурност на ООН след трагичните събития в Хула, в които бяха избити или заклани над 100 мирни жители. Западът веднага обвини войските на Асад. Дамаск отговори, че това е кървава провокация на метежниците, подкрепяни от Запада. В Ирак, САЩ бяха съчинили, че Саддам Хюсеин има химическо оръжие и работи над ядреното. Лъжата беше достатъчна за започване на войната. Сега САЩ и техните марионетки извършиха чудовищно престъпление в сунитския град Хула, като лъжата беше насочена срещу Башар Асад, за да стане претекст за заобикаляне от САЩ и техните съюзници на ООН, тоест самите отново да си дадат правото за война срещу Сирия.

Но и тук нищо ново. Подобни събития бяха организирани през есента на 1990 г., след нахлуването на Ирак в Кувейт. Тогава американската телевизия показа 15-годишно момиче, което заяви, че е видяло със собствените си очи как иракските войници са изключвали вентилиращия кислород на току-що родените деца в болниците в Кувейт. След това стана ясно, че това момиче е дъщеря на посланика на Кувейт в ООН.

Подобни събития ставаха и в Югославия. За намесата на Запада в конфликта в Босна послужи артилерийският обстрел на опашка за хляб в Сараево на 27 май 1992 г. "Съвършено случайно" босненската телевизия беше на място и кадрите веднага бяха разпратени по целия свят. Те наистина бяха толкова ужасни, че Съветът за сигурност гласува пълно ембарго срещу Сърбия. Сърбите твърдяха, че обстрелът на опашката е провокация на босненското правителство. Разследването показа, че те са прави, но Западът вече беше въвлечен във войната. Подобни провокации бяха съчинявани и срещу Кадафи, за да оправдаят елиминирането му.

Сега същото се прави и срещу Сирия. Поредна кървава провокация и в Хула - пари, професионални главорези, хладнокръвно убийство на деца, десетки трупове. Бандите стрелят и по представителите на ООН и по журналистите. Но те продължават да съобщават на света, че това са войските на Асад. Провокацията е ясна за всички. Това обаче не интересува Запада, който започна да предупреждава, че правителствените войски на Асад могат да използват срещу мирното население химическо оръжие. Значи, метежниците вече разполагат с него, най-вероятно от разграбените складове на Кадафи в Либия и могат с него да извършат нова провокация. Това ще се използва като претекст за пряка военна агресия срещу Сирия извън рамките на ООН. В нея ще участват Саудитска Арабия и Катар. Делът на чужденците сред метежниците нараства - ливанци, йорданци, либийци. Да се различат от сирийците е почти невъзможно.

По този начин сирийската криза навлезе в нова фаза. Процесът на дестабилизиране отвори пътя на атлантическия алианс към военна интервенция. Сваляйки маската си САЩ публично вече съобщиха за възможността за нахлуване в Сирия, заобикаляйки Съвета за сигурност, както направиха в Косово.

Военният план на САЩ предвижда последователно осъществяване през юли - август 2012 г. на следните три етапа:

  1. Нахлуване по няколко направления в Сирия и физическо ликвидиране на президента на Сирия - Башар Асад, геноцид на алавитите, християните, друзите и представителите на другите конфесии и малки национални групи.
  2. Изпреварващ удар по Хезбола в Ливан и организиране на провокация срещу Иран.
  3. Военна операция "Голямата буря" срещу Иран, планирана за август-септември 2012 г.

Ще припомним, че още през декември 2010 г. САЩ, Турция, Азербайджан и Грузия подписаха четиристранен протокол за логистично подсигуряване на евентуална военна операция срещу Иран. През 2011 г. за първи път на учебна база на НАТО в Германия бяха проведени учения с реален десант под предлога за отразяване на атака на персите на границата на Азербайджан и Иран.

Досегашната стратегия за дестабилизиране на Сирия потвърждава процеса на преформатиране на целия Голям Близък Изток според прословутите вече схеми и карти на Ралф Петерс, публикувани още през 2006 г., в това число и появата на подконтролни на САЩ голям Кюрдистан и Белуджистан. Генералният щаб на Турция гарантира на САЩ активна роля на турската армия в сухопътна операция срещу Иран, която ще последва от територията на Афганистан, Азербайждан, Турция, Ирак и други пригранични държави.

Каква ще е ситуацията на евентуалния военен фронт, ако се стигне до пряк военен сблъсък? Какво представлява сирийската армия и до каква степен тя е боеспособна?

Несъмнено в момента това е най-боеспособната групировка в Близкия Изток. Но Сирия никога не се е готвела за война със САЩ, НАТО или Европа. Тя създаваше въоръжени сили за защита от съседите, преди всичко Израел и някои арабски държави. Ако срещу Сирия бъде използвана авиацията на НАТО и най-съвременните средства за поразяване, сирийската армия, разбира се, няма да издържи.

Както показва практиката от Ирак и Афганистан, НАТО използва война от безконтактен вид. В началото силите на пакта разбиват радиолокационните станции и противовъздушната отбрана на противника, а след това атакуват зенитно-ракетните установки. След това авиацията на НАТО действа в режим на свободен лов. Сирийските въоръжени сили не са готови за това. Но ако операцията се ограничи само до въздушна операция, целите на НАТО няма да бъдат постигнати. Сирия ще се запази като държава. На нея ще й нанесат огромни икономически загуби, ще има невинни жертви, но Сирия може да устои.

Главният въпрос тук е кой ще подкрепи Сирия. Сама Сирия не може да устои на обединения Запад.

Сирия разполага и с определени възможности за отразяване на въздушното нападение. При грамотно използване, отчитайки високата концентрация в ограничено пространство, сирийската противовъздушна отбрана и ВВС могат да унищожат над 100 самолета на противника. За потушаването на сирийската противовъздушна система, която наброява около 650 зенитно-ракетни комплекса и авиация, която има около 450 самолета от различен клас, НАТО ще трябва да създаде доминиращо превъзходство във въздуха, иначе загубите му ще бъдат много големи. Това означава, че САЩ и НАТО ще трябва да съберат въздушен флот, наброяващ 1500-2000 самолета. Ако натовци създадат групировки само от 600-700 самолета, те ще понесат значителни загуби, тъй като няма да могат едновременно да елиминират всички средства на ПВО и ВВС и много от тях ще окажат ефективна съпротива. Ако НАТО създаде групировка, сравнима с онази, която използваше срещу Ирак през 2003 г., тоест 2000-2500 самолета, тези масирани сили ще могат да решат унищожението на ПВО и ВВС на Сирия още с първите удари. Тогава загубите на авиацията на НАТО ще бъдат в пределите 20-30 самолета.

Вторият въпрос е доколко боеспособна е сирийската сухопътна армия. От достъпните данни се вижда, че тя е максимално боеспособна, няма масови дезертьорства и предателства, както в Либия.

И тъй като целта на Запада е отстраняването от властта на Асад е ясно, че без сухопътна операция това няма да стане. Но за нейното осъществяване натовци ще трябва да създадат сухопътна групировка от войски от 500-600 000 души. Това е много сложно.

Даже ако бъде събирана такава сила, ще се появи въпросът от чия територия ще започне нападението. Турция едва ли ще представи своята територия за нахлуване в Сирия. Ливан, Ирак, Йордания и Израел също едва ли ще се решат на това. Да се прави десант от Средиземно море е рисковано, тъй като от Русия бяха доставени брегови ракетни комплекси. Ако не бъдат унищожени на началния етап, те могат да нанесат големи загуби на десантните кораби.

Заради това експертите предполагат, че сухопътна операция няма да има. Без пълно превъзходство в силите и при съхранение на боеспособността на частите на противника, силите на НАТО могат да понесат големи загуби и ще трябва да прекратят операцията.

Възможно ли е нахлуване в Сирия без САЩ? Отговорът на този въпрос беше даден във войната в Либия. НАТО не можа да реши нито една операция. Това са възможностите му без САЩ. Тогава НАТО изпрати 250 самолета. Даже ако срещу Сирия те са 600-700, тя както в количествено, така и в качествено отношение е много по-сериозен противник от Либия. Значи, и тук НАТО без САЩ нищо не може да направи.

Какво пречи за мащабното нахлуване.

На първо място, няма страна или група страни, които да са готови да разположат на своя територия толкова огромни количества войски, които да предоставят своите летища и да станат плацдарм, от който ще започне войната срещу Сирия.

На второ място, няма коалиция от страни готови да започнат войната. За консултации и решения ще са нужни месеци.

На трето място, няма готови за използване материално-технически средства, които да се съсредоточат в нужните райони, за да бъде създадена необходимата военна инфраструктура. Затова са нужни няколко месеца. Да се победи такъв противник като Сирия може само с огромно превъзходство на силите и средствата. Но за провеждането на такава мащабна операция е нужно създаването на материални запаси от 3-4 милиона тона продоволствие, гориво, запасни части, боеприпаси и т.н. За разполагането на 200 самолета ще са нужни 30-40 летища. Това изисква време.

Въоръжени сили на Сирия:

  • Танкове - 4700-4800 единици;
  • Реактивни системи за залпов огън - 300 руски "Град", 200 китайски "Тип 63";
  • Артилерия - около 1500 единици; гаубици - 450 самоходни установки "Акация" и "Гвоздика";
  • Около 4000 противотанкови ракетни комплекси, в това число 1000 съвременни руски "Корнет";
  • Противовъздушна отбрана: 30 комплекса "Бук" и "Оса", 36 комплекса "Панцир", около 50 комплекса "Волга" и "Печора". В процес на изпълнение е доставката на 8 дивизиона "Бук-М2";
  • ВВС: 49 машини "Миг-29", 50 "Миг-25", 100 "Миг-23", 20 Су-24". Според някои данни Сирия има около 20 "Су-27;
  • В процес на изпълнение е доставката на най-новите противотанкови ракетни комплекси "Бастион" с далечина на стрелбата 300 км.

You have read 1 of your 40 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 206, July 2012
Посланията - предупреждение от Космоса
Периодично в различни места на планетата се появяват изображенията на сложни матрични топологии. Обикновено те се появяв...
    Б. Борисов - като диагноза
От три години в България се осъществява публична психиатрична терапия на един пожарникар. Неуспешна. Благодарение на нег...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2019, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com