Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'24'23'22'21'20'19'18'17'16
'15'14'13'12'11'10'09'08'07
'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

"Морска лисица" в залива

САЩ са прехвърлили в района на Персийския залив няколко десетки автономни подводни апарата, предназначени за откриване и унищожаване на подводни мини. От 4 на 8 бяха увеличени и минотърсачите. Към залива пътува и нова самолетоносачна групировка. Според законите на военния жанр това означава само едно нещо – ще има война.

Споменатите подводни апарати под названието Sea Fox, тоест "Морска лисица", бяха закупени от немската компания Atlas Electronik през май 2012 г. Покупката беше по искане на Централното командване на Пентагона, в чиято зона влиза Близкият Изток и Югозападна Азия.

Външно "Морска лисица" е устройство, което прилича на торпедо с дължина не повече от 1 метър. Оборудвана е с телекамера и хидролокатор. Управлението на апарата с маса около 50 км се осъществява от оператор с помощта на оптичен кабел с дължина до 1 км от кораба за обезпечаване. За ликвидиране на скритите мини, на "Морска лисица" има взривно устройство. Тя може да работи на дълбочина до 300 метра и се движи под водата със скорост 6 възела. При откриването на мина, по команда на оператора, устройството, струващо 10 000 долара, се взривява.

Тези апарати се продават от 10 години и се намират на въоръжение в 10 страни, в това число и Англия. Но досега не са използвани в бойни условия, тоест трудно е да се говори нещо конкретно за тяхната ефективност.

В Персийския залив беше прехвърлена и плаващата база Sea Dragon, приспособена за унищожение на морски мини.

Морските мини са много умно оръжие. ...

 
       READ MORE / ПРОДЪЛЖЕНИЕ 
 

 More from Strogo Sekretno
 

 Issue 208, Sept. 2012
Супербомбата е готова
Най-голямата конвенционална бомба съществувала въобще на планетата е готова за използване от САЩ. Пентагонът завърши про...
    Войната за Белия дом финишира
В САЩ спечелването на президентството отдавна се крие в отговора на въпроса кой от кандидатите колко пари получава, тоес...

  
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2024, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com