Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'24'23'22'21'20'19'18'17'16
'15'14'13'12'11'10'09'08'07
'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Проблеми на глобалната сигурност и разоръжаване
Eagis е пряка заплаха за Русия
Документация "Строго секретно"

В нарастващото противопоставяне между САЩ и Русия по въпроса за противоракетната отбрана (ПРО) все по-често се споменава нейната морска част Eagis (Егида – в гръцката митология щитът на Зевс), която е монтирана на борда на американските крайцери от класа "Тикондерога" и есминците от класа DDG-51.

Eagis представлява многофункционална бойна информационна управлявана система, състояща се от мрежа от сензори и компютри от ударни бойни средства във вида на ракети-прехващачи от първо поколение SM-2 и по-усъвършенстваните ракети-прехващачи SM-3, чийто пуск става с помощта на универсалните установки за вертикално изстрелване Мк41, разположени под основната палуба на споменатите военни кораби.

Eagis беше първоначално разработена през 70-те години на миналия век с цел унищожение на самолети и противокорабни ракети. За първи път тя беше установена на бойните кораби на САЩ през 1983 г., като след това много пъти беше модернизирана. Накрая тази система беше възложена на Агенцията за ПРО на САЩ, която е главният орган, отговарящ за разработката и създаването на противоракетната система на САЩ в глобален мащаб.

Морските средства на ПРО могат да се насочат към всяка част на световния океан извън териториалните води на държавите и да осигурят по-висока защита не само от хипотетичната заплаха от междуконтинентални балистични ракети, но и да прикрият собствените ядрени сили на първия удар. Освен това морските средства на ПРО имат повишена мобилност. Те могат бързо да бъдат прехвъ ...

 
       READ MORE / ПРОДЪЛЖЕНИЕ 
 

 More from Strogo Sekretno
 

 Issue 208, Sept. 2012
Войната за Белия дом финишира
В САЩ спечелването на президентството отдавна се крие в отговора на въпроса кой от кандидатите колко пари получава, тоес...
    САЩ конструират нова ракета-прехващач ЕКV
В САЩ се разработва нов наземен прехващач GBI. Той е предназначен за унищожение на високоскоростните бойни глави на бали...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2024, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com