Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'20'19'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

"Този кучи син е ужасен човек"
Интелектуален клуб "Строго секретно"

В блогосферата се появи ново интервю с Джеф Щайн, продължение от позабравения вече "компромат" на американското издание Congressional Quarterly от 2007 г. за криминалното минало на Б. Борисов. Тогава то носеше също авторството на Щайн и съдържаше "досието Борисов", тоест материали, описващи тъмното минало и настояще на Борисов по онова време, неговите връзки с организираната престъпност и с челните нейни главатари.

Ясно беше, че ставаше дума за разработка на Борисов от дипломатически и разузнавателни служби към посолството на САЩ у нас, събрали и анализирали информация за него от различни източници. Тогава Джеф Щайн съобщи, че информацията е получена от "неутрален източник" – швейцарска банка, която е била алармирана за Борисов и неговата роля на посредник между САЩ и България.

В новото си интервю Щайн отново говори, че разработката на Борисов е била по поръчка на някаква швейцарска банка, но разширява своите коментари като споменава, че за Борисов и неговото "досие" е говорил с тогавашния заместник-директор на ЦРУ Джон Маклафлин и други хора, в това число и с висш български чиновник, които са "попълнили информацията за България". Те по принцип също са потвърдили съдържанието на разработката за Борисов от 2007 г.

Сега се разбира, че тя е продължила около 15 месеца, значи, началото и е било още през 2006 г.

Това, от стоя страна, съвпада с някои разсекретени напоследък грами (от Wikileaks) на посолството на САЩ до Държавния департамент на САЩ във Вашингтон. Обикновено такива грами се правят съвместно от дипломати и представители на ЦРУ, ФБР, военното разузнаване, ДЕА и други американски резиденти у нас, които по свои канали и източници са събрали доста голямо досие за Борисов, дебело "около 10 см".

През 2007 г., след излизането на публикацията на Congressional Quarterly, редакцията на "Строго секретно" изпрати до Щайн запитване за предоставяне на част от "досието Борисов", но не получи отговор, въпреки че някои от фактите, съдържащи се в него, се появиха за първи път в различни наши публикации по онова време. Но както сега става ясно Щайн тогава е изпратил 35-50 страници от доклада за Борисов на някакъв български журналист, чийто шеф (от женски род) не ги е използвал.

Ще припомним, че след онези публикации на Congressional Quarterly, в българския парламент беше създадена специална комисия, оглавена от бившия министър на отбраната Свинаров, за проучване на публикациите в САЩ. И още тогава идеята предизвикваше смях.

На първо място, това се дължеше на самата личност на Свинаров, за когото самия би трябвало да има комисия за разследване на сигналите за корупция по времето когато беше министър.

На второ място, направо налудничeва беше идеята да се разследва само публикацията в САЩ, вместо да се анализират материалите, излезли в България за Борисов и неговите връзки с организираната престъпност. Достатъчно беше да се посети Народната библиотека.

На трето място, парламентът отново показа своето невежество, тъй като никакво издание, още повече частно, по света или в България, не е длъжно да му предостави свои анализи и разработки.

На четвърто място, още тогава запитахме защо Главният прокурор Борис Велчев, който автоматично би трябвало да образува проверка на публикациите за Борисов у нас, в САЩ и в Европа, се правеше, че не е чувал въобще за тях. Този въпрос е актуален и до днес.

Какво казва Щайн в споменатото в началото ново интервю за блогосферата? Всъщност той потвърждава известни неща, като например, че анализът за Борисов е сборен, тоест съставен е от представители на американската дипломация и на техните служби у нас, за които "търговците на наркотици, (тоест Борисов и други), могат да бъдат добър източник за разузнаването на САЩ".

Според официални източници, през България преминават над 38 на сто от наркотиците, идващи от Азия и Близкия Изток към Западна Европа и САЩ.

На въпрос за последната 3-дневна визита на новия шеф на ЦРУ ген. Петреъс у нас, с който Борисов бил ходил "по църкви, манастири и ресторанти", Щайн отговаря, че Петреъс е опитен професионалист, военен шеф и дипломат, има огромен опит в отношенията с "лошите", тоест с такива като Борисов, така че той може да поддържа приятелски отношения с Борисов, но веднага да излезе от стаята и да каже "този кучи син е ужасен човек".

По този начин става ясно, че "аргументът" на Борисов, че първата публикация в Congressional Quarterly е провокация на бивши комунисти, които искат да очернят доброто му име, е смешен.

Но въпросът за мястото на Борисов в организираната престъпност у нас и на Балканите продължава да е без отговор. Отгоре на всичко, този човек в момента е и "премиер" на България.

Междувременно имаше и десетки други публикации по темата "Борисов", като например на немския журналист Юрген Рот, който писа, че Борисов е някакъв политически Ал Капоне, за да стигнем до внесените неотдавна в Комитета антимафия на Европейския парламент материали за връзките на Борисов в организираната престъпност и участието му в схеми за пране на пари.

Според европейски експерти 12 основни мафиотски групи действат в България, управлявайки около 1,8 милиарда евро на година, докато този политически клоун спряга думата "възмездие" и ни забавлява със своите разсъждения как ще пребори корупцията. Как ще я пребори като е един от тях? И защо досега не е отговорил колко пари има и откъде са.

Трагикомичното в случая е, че и цяла Европа вече знае, че "една мутра управлява България" и че "мафията вече си има държава". Корупцията и грабежът бяха издигнати в ранг на държавна и лична политика и си спретнаха велико плюскане за сметка на останалите българи и на България, чието богатство премина в ръцете на бандити или беше изнесено в чужбина.

България стана класическа пирамида на безкрайната корупция. Заради това в момента е невъзможно корупцията да бъде победена със сила. Тя може да бъде победена само от обществото. Докато обществото не направи това, всякаква борба с корупцията в българските условия ще бъде безсмислена. Защото корупционерите си изградиха монолитна стена. По-висока от Берлинската и по-дълга от Китайската.


You have read 1 of your 30 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 208, Sept. 2012
Кризата ще продължи още 20 години
Влошаващите се икономически реалности съвпадат с трайните промени на климата, особено в районите, които досега са основе...
    Цялата власт - на мутрата
Българската политика продължава да подивява, в смисъл като че ли се прави от животни. Политиката обикновено е такава, ка...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2020, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com