Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'20'19'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Логиката на хаоса
Израел—Иран: все пак война?
Войната може да започне през октомври
Военен анализ на "Строго секретно"

Посланикът на САЩ в Либия Кристофър Стивънс беше убит на 11 септември 2012 г. в една от сградите на американското консулство в Бенгази от развилняла се и въоръжена тълпа ислямисти. Поводът беше появата в интернет на обидния за исляма филм "Невинноста на мюсюлманите", заснет от живеещия в Калифорния "израелски евреин" (според него самия), а след това станал "египетски копт" Сам Бейсил с няколко милиона долара, получени от "100 еврейски спонсори".

Вълната на протестите срещу този поругаващ пророка Мохамед филм се превърна в глобална цунами, наречена "арабска есен". След Либия дойде ред на Египет, Тунис, Йемен, Ливан, Нигер, Пакистан, Афганистан, Бангладеш, Филипините, Индия, Индонезия и т.н.

И, както трябваше да се очаква, в крайна сметка отново се стигна до въпроса дали Израел ще започне война срещу Иран и дали САЩ ще участват в нея.

Посланикът на САЩ в Либия е фигура с особено значение. Това посолство има и висши мерки за сигурност. Същото би трябвало да се отнася и за пътуванията на посланика в страната. В посолството на САЩ в Триполи работят десетки дипломати, но беше убит именно посланикът, но не в Триполи, а в Бенгази. Бил е убит по особено жесток начин, като е бил и изнасилван преди и след смъртта (по-късно се появиха данни, че Стивънс е бил хомосексуалист.). Това дава основания да се предполага, че вълненията заради споменатия филм са били организирани нарочно от сили, които са се възползвали от тях, за да се разправят именно с посланика и с функциите, които той изпълнява и представлява. Значи, трябва да се предполага, че той е станал жертва на целенасочена атака на хора, които са искали да го свалят от сцената като посланик заедно с интересите, които представлява. Операцията е била планирана на основата на вътрешна информация за движението на Стивънс.

Филмът "Невинността на мюсюлманите" неслучайно се появи на 11 септември, в деня на годишнината от събитията в Ню Йорк и Вашингтон преди 11 години. Неслучайно той се появи и в навечерието на предстоящите на 6 ноември президентски избори в САЩ. Ударът беше нанесен по дипломацията и авторитета на САЩ, значи, и по Барак Обама.

Известно е, че посланиците на САЩ, независимо от тяхната сексуална ориентация, отстояват не абстрактни, а напълно конкретни интереси на конкретни политически и икономически групировки на своята страна. Посланикът Стивънс, в качеството на официален представител на Обама, със сигурност работеше за интересите на клановете и групите, стоящи зад сегашната администрация във Вашингтон, преди всичко при нефта и газа, с които Либия разполага с огромни количества. Това означава, че либийската политика на САЩ се води в интерес на едни за сметка на други американски групи, които не са длъжни да се съобразяват с техните съюзници - например Израел.

Наред с това изненадващата победа на противника на досегашния либийски премиер Джибрил-салафитът Мустафа Абу Шакур, беше изненада за Вашингтон. Значи, хората на Джибрил трябва да останат на своите постове, въпреки че Шакур ще е премиер. Това се отнася преди всичко за министрите на нефта, на финансите, на отбраната и на вътрешните работи. Иначе Обама ще понесе още едно поражение.

Както се очакваше вълната на протестите стана голяма и нападенията срещу посолствата на САЩ разшириха своята география. Това пък означава, че операцията с обидния филм беше точно планирана по време, място и география. Той е бил пуснат в интернет още преди три месеца, но чак на 11 септември беше съобщен по няколко арабски телевизии.

В интернет антиислямските филми, лозунги и карикатури са несметно количество. Но беше забелязан именно "Невинността на мюсюлманите". Филмът се показа на бял свят с помощта на известния вече пастор Тери Джонс, който преди време публично изгори корана. Но и тогава той щеше да остане напълно неизвестен, ако някой не беше дал команда на медиите да отидат в това затънтено градче и да предадат репортаж с този пастор. И сега без заповед отгоре никой нямаше да рови в огромните залежи от подобни филми в интернет, за да издири тази безсмислена глупост.

Въобще затихващата "арабска пролет" трябваше да бъде реанимирана по стария и проверен начин чрез мобилизиране на стадния инстинкт в "правилната посока". Сега целият ислямски свят скача пред американските посолства.

Кои са действащите лица?

Пастор Джонс, според някои американски източници, е бивш "човек на ЦРУ" с връзки с израелския Моссад. Пренесъл се е през 1981 г. в Германия, където е регистрирал религиозен култ в Кьолн. Оттогава са и неговите връзки със секретната структура Gladio, изградена след Втората световна война от ЦРУ.

Кой е споменатият "израелски евреин" или "египетски копт" Сам Бейсил. Ако въобще съществува такъв човек, той е на 56 години и е работил за израелското военно разузнаване. В израелските медии е представен като "говорещ арабски език". В САЩ е бил задържан за кражби с кредитни карти, вероятно е бил информатор на Агенцията за борба с наркотиците. Веднага след началото на скандала изчезна и се укрива. Значи си е свършил работата. Вероятно вече е в Израел с друг псевдоним.

Така или иначе, Израел е съчинил нова провокация, която ще е прикритие за друга, още по-голяма провокация. Каква може да е тя? И дали - именно войната срещу Иран е онова, което Израел иска да принуди администрацията на Обама да започне.

Ясни са няколко неща.

На първо място, убийството на американския дипломат става под прикритието на бунтове, организирани предварително.

На второ място, антиамериканските лозунги са били отпечатани и са били готови доста преди появата на филма.

На трето място, убийството на Стивънс и на няколко души от неговата охрана се приписва на спецназа от Обединените арабски емирство, действащи по заповед на Моссад.

На четвърто място, това беше предварително планирана операция с точно определени цели по място, време и пространство.

Няколко седмици преди началото на "арабската есен" Израел организира изтичане на информация, от която се виждаше, че планира атака срещу Иран преди президентските избори в САЩ. Появата на филма би трябвало да въвлече Обама в близкоизточния кошмар в момент, когато Израел е все по-изолиран, когато контролът над "арабската пролет" е загубен и когато везните на войната в Сирия се наклониха към правителството на Башар Асад.

Но Обама отказа на Нетаняху да начертае "червена линия" по въпроса с обогатяването на урана от Иран и да постави този въпрос като безусловна причина за война. Нещо повече. Вашингтон има намерение да използва "средствата на дипломацията". По-просто казано, Обама, поне засега отказва да започне Трета световна война в интерес на еврейската държава и на нейното лоби в САЩ. Отказа да приеме и Нетаняху.

Преди това премиерът на Израел е имал "остър разговор" с командващия обединените щабове на САЩ Мартин Демпси и с посланика на САЩ в Израел Дан Шапиро, близък приятел на Обама. След това Нетаняху заяви, че администрацията на Обама няма … "морално право" да спре Израел да започне самостоятелна военна акция срещу Иран и изрази подкрепа за съперника на Обама в изборите Мит Ромни.

Това означава, че в момента има доста свидетелства, че САЩ не са заинтересовани и не са готови за удар по Иран за разлика от Израел, който е готов да извърши самоубийствена атака срещу иранските ядрени обекти, само за да принуди Обама да промени своята позиция и САЩ да се намесят във войната.

Израел ще подкрепи и Ромни на изборите, който зае много по-твърда позиция от Обама срещу Иран. В Тел Авив обаче знаят, че изходът от изборите не е ясен. Ако се проведат сега, те ще бъдат спечелени от Обама.

Заради това следващият месец ще бъде много опасен за Близкия Изток. Дали ще се стигне до нова "октомврийска изненада"?

Ако има атака на Израел, тя едва ли ще стане по време на израелските празници в началото на месец октомври (но не е изключено). Това означава, че най-вероятното време за вероятната атака може да е между средата на октомври и датата на изборите в САЩ - 6-ти ноември.

Това ще се съпровожда от засилваща се операция по дискредитирането на Обама и Хилъри Клинтън, от атаки срещу американски дипломати, убийства, взимане на заложници и т.н. Не е изключена и някаква голяма терористична операция, която ще шокира САЩ и света.

Важна роля играе и Саудитска Арабия с бившия шеф на саудитското разузнаване и човек на Буш-старши Бандар бин Султан. Тъй като саудите са контрольори на повечето "ескадрони на смъртта" в Близкия Изток, в това число в Либия, тяхното участие в убийството на посланика Стивънс е доста вероятно.

Това може да е и причината, заради която САЩ съкратиха с две трети числеността на своите контингенти, които ще участват в съвместните военни учения с Израел, насрочени за октомври.

От своя страна Иран съобщи, че през октомври ще проведе най-големите досега пълномащабни учения на противовъздушната отбрана.

От политическа и военна гледна точка в момента е трудно да си представим как войната в Близкия Изток може да бъде избегната. А когато избухне, това ще бъде началото на Третата световна война.

Написано на 21.09.2012 г.


You have read 1 of your 30 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 209, October 2012
Важните наркотрасета се променят
Наркокартелите са важен проблем не само за Централна и Южна Америка, но и за Европа, в това число и за България.В Мексик...
    Ще оцелеят само най-глупавите
Произходът на човешкия мозък е сред основните загадки на еволюцията и една от най-дискусионните теми в биологическата на...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2020, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com