Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact


'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Krassimir Ivandjiiski - Красимир Иванджийски
Епохата на Третата световна е започнала
03.2013

Започващата социална революция у нас е част от така нареченото "глобално политическо пробуждане". България е в клещите на неолибералния капиталистически проект, който е пълен с остри политически и социални сблъсъци във Франция, Италия, Гърция, Англия, Северна Африка, Близкия Изток, и в самите САЩ.

Тази обща картина все повече придобива чертите на глобална социална революция. Засилва се ефектът на доминото, което съвпада с безпрецедентната криза на западния икономически и социален модел.

Времето на гнева дойде за милиарди хора. Дали те ще унищожат сегашната глобална йерархия не е известно. Доминиращото клептократично малцинство е заграбило колосални богатства, но едва ли ще надделее срещу мнозинството, въоръжено с бедност, гняв и отчаяние. Мнозинството, за първи път от десетилетия насам, има обща кауза. Става дума за системна криза. Изходът от нея ще бъде унищожението на самата система. Тя се нарича капитализъм в неговата либерално-монетарна форма. Разрушаването на тази структура ще е основният процес в близкото десетилетие.

Светът отново стигна до повратна точка в своята история. В момента е така нареченият "период преди началото на световна война". Той винаги е революционен. Заради глобализирането и този процес е глобален със съвпадаща в повечето страни фаза.

От доста време пиша, че вече сме в "епохата на Третата световна". Това мнение се споделя от все повече хора. Започналата нова надпревара във въоръжаването и различните конфликти веднага "дават на късо", дистанцията до голямата война става все по-малка.

Но по пътя към световното господство на САЩ има една основна пречка - това е Русия и нейното ядрено оръжие. Само Русия има възможности да унищожи, в случай на необходимост, САЩ поне 100 пъти. Значи, това оръжие трябва да бъде елиминирано, или в най-лошия случай съкратено,

И сега отново, както обикновено, не се забелязват най-важните неща, тоест заради дървото не се вижда гората. А гората е ядрена.

Заради това първото важно предложение на Барак Обама в началото на новия му мандат беше обявяването на готовността на САЩ за съкращаване на настъпателните стратегически ядрени оръжия с Русия до 1000 бойни глави на всяка страна. Обама е настроен решително и това ще бъде основната му акция спрямо Русия през този мандат.

Дали в Кремъл и този път ще се хванат на въдицата? Съдейки по бързия отговор на Русия това предложение не й се понрави. Както съобщиха от руския Генерален щаб инициативата на САЩ не отговаря на днешните реалности, а идеята за едностранно разоръжаване е политически ход, още повече, че досега нищо не е постигнато по проблема с противоракетна отбрана на САЩ.

Какво целят САЩ вече е ясно. В условията на нарастваща противоракетна отбрана и на новите видове въоръжения за САЩ е изгодно в Русия да останат толкова междуконтинентални ракети, колкото американската ПРО може да свали още при старта. На 18 януари 2003 г. президентът Буш-младши подписа директива за бързия глобален удар, който предполага с няколко хиляди крилати американски ракети да бъдат унищожени руските ядрени бойни глави, разположени в шахтите. Оцелелите руски ракети ще бъдат прехващани с противоракетната отбрана, разположена на американски кораби. САЩ сега имат 32 кораба с такива системи, към 2020 г. ще имат 93 и вече ще бъдат и в Баренцово и Черно море. С една дума, САЩ ще имат възможност да нанесат изпреварващ удар и да доунищожат във въздуха изстреляните руски ракети - пълно превъзходство и отпадане на заплахата от взаимно унищожение, която досега беше гаранцията за опазването на глобалната сигурност.

Но има и нови моменти, заради които Обама иска да направи тези съкращения.

На първо място, оръжието, което не стреля, не е необходимо в големи количества. Ядреното оръжие, още повече стратегическото, от тази гледна точка въобще не е оръжие, а е инструмент за възпиране. Неговото притежание от Русия означава възпиране на САЩ. Значи, трябва да изчезне, за да няма кой да ги възпира.

На второ място, ядреното оръжие отдавна е изтласкано на заден план от високоточното, което не попада под никакви договорености. А високоточното оръжие има поразяващ ефект почти равен с ядреното.

На трето място се променя самият характер на войната. Без всякакви ядрени и високоточни оръжия няколкодесетки хиляди бандити от Ал Кайда, обучени от ЦРУ, унищожиха Либия и Сирия, като унищоженията са сравними с няколкоседмични масивни бомбардировки. Заради това САЩ започват да се оттеглят от идеята да участват пряко в голяма война в Близкия Изток. По-добре е това да направят другите вместо тях и да се избият взаимно. Районът и без тях се готви за голяма война. Американците имат договори за доставка на оръжие с тези страни за 100 милиарда долара. Така се въоръжават само когато войната е неизбежна. Налице е смяна на силовата конфигурация, която показва, че Вашингтон няма намерение да влиза в челен военен сблъсък , но всячески ще действа за дестабилизиране, хаотизиране, използвайки обходни механизми. Акцентът във войната срещу неудобните за САЩ правителства в Близкия Изток се пренася към поддържане на различни бандитски формирования, опозиционни протести и сепаратизми.

Контурите на противостоящите регионални блокове още не са очертани, но вече се забелязват. САЩ дестабилизират района по най-болезнената и опасна линия - между шиитите и сунитите. От едната страна е шиитският блок Иран-Ирак-Сирия-Ливан, от друга страна са Саудитска Арабия, Египет, Тунис, Турция, Катар. Всяка от тези коалиции има свои проблеми и гориво във вида на милиони безработни и бедни хора, които трябва срочно да се заемат с нещо. Най-добрият ангажимент е войната.

Но защо е на САЩ тази война именно в нефтената и газова "бъчва" на света. Дали САЩ ще могат спокойно да наблюдават започналия "танц със саби" около този важен ресурс. Спокойно - едва ли. Но са принудени да действат така. Китайската експанзия в суровинните райони на света е даденост. Да спират това с военна сила американците не могат. Ето защо война в Близкия изток е шанс за САЩ да ударят спирачките на китайците. Ресурсната зависимост е ахилесовата пета на Китай и именно по нея "стрелят" американците в Близкия Изток.

Едновременно се нагнетява и давлението върху втория противник - Русия, чрез изостряне на конкуренцията на газовия и нефтения пазар.

Идеалната позиция за Вашингтон е регионална война, в която страните-кредитори ще прехвърлят своите ресурси в САЩ, както стана в Първата и Втората световни войни. Тогава САЩ могат да изгорят своите дългове, да ги платят с оръжие и да получат нефта и газа, без да ги дават на Китай.

И защо е на САЩ ядрено оръжие в тази конструкция, в която въобще няма да воюват. Но непременно трябва да елиминират ядреното оръжие на Русия, тъй като това е основният ядрен съперник. От тази гледна точка няма да има нищо чудно, ако САЩ и ЕС изведнъж отменят санкциите срещу Иран и му определят друга роля в новата схема.

Така или иначе, за тази война на САЩ ядрено оръжие не им трябва. На САЩ са им нужни тъпи премиери и президенти на много страни. И натискайки техните безусловни рефлекси, те ще постигнат много повече. От тази гледна точка от няколко години епохата на Третата световна е започнала.


You have read 1 of your 10 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above. Issue 214, March 2013
Пътят към Третата световна война
Защо САЩ нападнаха Афганистан, Ирак, Либия? Защо САЩ дестабилизират Сирия и защо правителството им иска да нападне Иран,...
    Как "тримата глупаци" започнаха войната
На 18 юли 2012 г. в 17,45 ч. на бургаското летище беше извършен най-големият терористичен акт в България за последните д...

  
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2018, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com