Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact


'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Тема на месеца
Krassimir Ivandjiiski - Красимир Иванджийски
България - без българи. Това е голямата криза
България е най-кризисната страна в Европа за последните 90 години
04.2013

Най-реалното нещо в съвременния виртуален свят продължава все пак да е икономиката, а не парите. Значи, политиката би трябвало да е резултат на икономиката, а не на парите. Значи, икономиката, политиката и парите трябва да служат на хората.

Но в България всичко е обратно - икономиката е следствие на политиката, а хората служат на парите.

Тази истина обаче се забравя - което води до друга още по-банална истина - че основата на всичко трябва да е анализът на човешкия фактор в България, тоест нейната демография. Без нея цялата надстройка и модели - икономически, финансови и социални, става безсмислена.

Нещата в базата обаче са страшни и най-кратко могат да се обобщят като "дефицит на българите в България".

Това е отговорът на въпроса защо в началото на ХХІ век България се оказа болният човек на Европа, че безработицата у нас е двойно по-висока отколкото в западната част на континента, че в някои райони на страната броят на жените на възраст 20-30 години спадна с повече от 50 на сто, че почти 2 милиона българи напуснаха страната.

Демографският срив ще става все по-лош в резултат на демографската бомба със закъснител. Раждаемостта в България падна до равнища, които не са били регистрирани и по време на войните. Българите престанаха да раждат и да отглеждат деца.

Ситуацията е много сериозна и се нуждае от дългосрочно решение. Ясно е, че ЕС, ако бъде запазен, се нуждае от обща паневропейска здравна и пенсионна система, за да се разпределя тежестта на кризата по-равномерно.

В това отношение България се превърна в класическия пример на Европа за така наречения преход от "нещо към нищо".

Да се опитаме да се вгледаме в контурите на този проблем.

Според данни от 2011 г. България е загубила не по-малко от 582 000 души през последните 10 години. В страна с 7,3 милиона души официално население това е огромна загуба. Към нея трябва да се добави и тоталната загуба на още 1,5 милиона души след 1990 г., което е рекордна депопулация не само в целия ЕС, но и в света. Това е световен рекорд. България, която имаше население от 9 милиона през 1985 г., сега има толкова, колкото през 1945 г., тоест непосредствено след Втората световна война, която беше национална катастрофа, предизвикана от монархо-фашизма.

Наред с намаляването, населението остарява. През 2001 г. 16,8 на сто от населението беше над 65 години. Само 10 години по-късно този процент нарасна до 19 на сто. Това означава, че и средната възраст на българите нараства и вече е над 40 години. Естествено и работната сила намалява.

Причините за бързото остаряване на България и съкращаването на населението са двоен процес - ниска раждаемост и емиграция. Реално ситуацията на България е екстремният израз на онова, което се случва с повечето източноевропейски нации - Румъния, Балтийските републики, Украйна.

Данните за емигриралите българи липсват или са неточни. Но някои от тях са по-достоверни, въпреки че са частични. Така например основната дестинация е Испания, където през 2010 г. са влезли 104 000 официални емигранти - българи, със 7 на сто повече отколкото през 2007 г.

Няма достоверни данни за Гърция - втората основна дестинация за българите през последните години.

Демографската ситуация в България е много по-лоша даже от Унгария, която до неотдавна беше на първо място в тази област.

Напълно неподготвени сме за бързото остаряване на населението, тоест не можем да поддържаме социално големия брой пенсионери на фона на съкращаващия се брутен вътрешен продукт.

За да станат нещата още по-лоши, заради посочените по-горе и редица други причини, вътрешното потребление спада постоянно, което не дава възможност на икономиката да поеме въздух и да се опита да реализира някакъв ръст.

На този фон не можем да се съгласим с онези "капацитети" на Запад, които вместо да се занимават с проблемите на своите страни (Рубини, Ханке), ни убеждават, че "валутният борд служи на България добре".

Ако става дума за плъзгането ни по наклонената плоскост на дългосрочния срив и ако именно това означава "добре", можем да се съгласим с тях.

Има нещо гнило в България, и то още не е идентифицирано, въпреки че вече знаем за какво става дума. Част от проблема е, че спря и кредитирането и никой не може да измисли как ще нарасне търговията на дребно чрез ограничено кредитиране при обедняващо и намаляващо население. Резултатът е твърдо стагниране, което не е циклично, структурирано, тоест системно, тъй като сривът на вътрешното потребление се асоциира със съкращаването на износа и увеличаване на вноса и постепенното умиране на реалната вътрешна икономика, което води до перманентна загуба на работни места и растяща безработица.

По-кризисна страна, не само според нас, не е имало в Европа през последните 90 години.

Разбира се, не всеки е убеден, или по-точно не всеки иска да признае това. Според Международния валутен фонд ще имаме ръст от 3 на сто до 2014 г. Глупости. Нищо няма да имаме. Кристин Лагард не разбира не само от кризи, но и от системни кризи.

Но тъй като България е малка и забравена страна, повечето от горните факти остават незабелязани от останалия свят. Забелязват ни чак когато хората въстанаха срещу продадените на безценица естествени монополи и когато симбиозата на глупостта и организираната престъпност беше принудена да се скрие отново в мазето.

Разбира се, цените на енергията не са единственият проблем. Населението затъва в мизерия и срив на жизненото равнище. Проблемът е далеч от каквито и да било решения. Защото едва сега започваме да го дефинираме. След това трябва да започнем да търсим и решения. Досегашните със сигурност са погрешни, а моделите неадекватни. Но за да получим правилните отговори, трябва да зададем и правилните въпроси. Така стигаме и до по-широкия контекст на българската криза, която е само част от актуалната глобална системна криза. Това е криза на системата, в която България беше хвърлена от шепа игноранти и бандити след 1990 г. И тя може да бъде решена само в рамките на нова система.


You have read 1 of your 10 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above. Issue 215, April 2013
Дали ще има земетресение в Нов Мадрид
Симптомите, че наближава естествено, или, че се подготвя изкуствено, земетресение в разлома Нов Мадрид в САЩ, се множат....
    За такава Тиква, един кадър е малко
Наглостта на този идиот (в неговия класически смисъл на игнорант, глупак и тиквеник), и на кретен (в неговата медицинска...

  
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2018, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com