Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact


'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Krassimir Ivandjiiski - Красимир Иванджийски
"Пролет" на Европа, или нов "Ад" на Данте
04.2013

Въпросът, който се появи през последните дни, беше дали започва "европейска пролет" или ново издание на "Ада" на Данте. За съжаление, започва съчетанието - пролетен ад в ново европейско издание.

На първо място беше операцията "Шок и ужас" на Централната европейска банка и на Международния валутен фонд на територията на Кипър. Поисканото присвояване от депозитите в кипърските банки на 10 до 30 процента от влоговете е пладнешки обир. Нещо повече. Това си е чиста конфискация на частни спестявания. Отсега кой вложител ще държи парите си в банкова система, която му конфискува 10 на сто от тях?

Банковата сметка не е стока, акция или инвестиция. Отсега нищо не е сигурно. Европейският съюз, Европейската централна банка и Международният валутен фонд се превърнаха в престъпници, нарушаващи конституции и закони, защищаващи частната собственост. Банковите сметки са частна собственост като вашата кола или къща. Немците дойдоха в Кипър и казаха: "Взимаме ви парите, защото ни трябват". Това не е Европейски съюз, а Европейски четвърти райх. Чували ли сте за онези европейски избори през 20-те години на ХХ век. Ако не сте, прочетете. Защото от тях тръгна кафявата миризма на паническата депресия, довела до Втората световна война.

Банковото подстригване на Кипър е част от този процес и безпрецедентна мярка в кризата на Еврозоната. Това е най-опасният гамбит на европейските финансови елити, които отварят пътя към банковия ад. Процесът може да бъде спрян само с радикална социална съпротива.

Преди това имаше още по-важни неща, но отново не им се обърна внимание. Това бяха изборите в Италия, в които избирателите за пореден път (след Гърция) не гласуваха "правилно". По-просто казано, италианците масово се обявиха срещу банките, а в някои случаи и срещу еврото. Процесът е наистина заразителен. Става дума не толкова за връщането на Берлускони, колкото за появата на комика Джузепе (Бепе) Грило. Несъмнено господин Бунга-Бунга си заслужаваше целия отрицателен вой, с който беше посрещнат. Но що се отнася до Грило и неговото "Движение на 5-те звезди", това беше голямата изненада. Той беше изпреварен само от лявоцентристката коалиция на Берсани и от дясноцентристката коалиция на Берлускони. Грило получи 25 процента от гласовете и доказа, че не е "клоун". Напротив. Може да е комедиен актьор, но в никакъв случай не е "клоун" или "ахронизъм". Грило е човек, който добре знае как работи статуквото. Преди това и в Германия стана ясно, че 25 процента от немците са готови да гласуват на изборите през септември за партия, която иска Германия да напусне еврото. А това означава, че 25 процента от жителите на две от най-големите икономики, най-образовани и богати, вече отхвърлят евростатуквото.

Вълната нараства. Онова, което беше сигурно вчера е несигурно днес и няма да го има утре.

Колелата на фундаменталната промяна се завъртяха. Дали започва европейска пролет? Имайки предвид политическата и икономическа структура на континента тя е доста вероятна.

През 2012 г. икономиката на Италия се сви с нови 2,2 на сто. Над 100 000 малки бизнеса изчезнаха, безработицата надмина 10 процента. Италия има вторият най-висок национален дълг в Еврозоната, след Гърция. Но фискалният й дефицит е по-добър от този на Франция и Холандия.

Франция, от своя страна, е във вертикално падане - индустриален срив, рецесия, социална турбуленция и публичен дълг над 90 процента от брутния продукт.

Икономиката на Португалия се сви с 2 на сто за трета поредна година, безработицата е над 18 процента.

Испания е в ужасна рецесия, под тежестта на колосален дълг. Брутният й продукт падна с нови 2,2 на сто през 2012 г., безработицата е над 26 процента, при младите хора е над 50 процента.

Ирландия има най-високият дефицит в Еврозоната от 8 на сто.

Гърция е пета поредна година в рецесия, безработицата е над 30 на сто. Ситуацията на гърците е по-лоша, отколкото на Аржентина през 2001 г. Ще припомня, че тогава Аржентина обяви банкрут.

Даже Холандия е със сериозна банкова криза.

Англия пък въобще постави под въпрос бъдещото си присъствие в ЕС.

Разпадането на европейската къща може да разкрие скелетите на фашизма, нео-дикенсизма или даже на гражданска война. Ново издание на "Ада" на Данте в съвременна редакция - от Кипър до Англия, от Грило до Меркел.

Добре дошли в новия кръг на ада. Времето на гнева дойде за милиони хора. Дали те ще унищожат сегашната йерархия не е ясно. Материалната база на стария ред е все още на място - елитите, полицията, армиите, бюрокрацията, банките. Но ясно е, че елитите в Европа, както и в глобален мащаб, са все по-малцинствени и все по-монополизират ресурсите и богатствата. Но малцината, заграбили колосални богатства, не могат да надделеят на мнозинството, въоръжено с бедност и гняв. Криминализираното малцинство, в това число и в България, се срасна с престъпния свят, но не може да се откъсне от него. А мнозинството са озлобени и ограбени хора.

За първи път от много десетилетия работещите, бедните, имигрантите, средната класа, православните, католиците, мюсюлманите, атеистите, комунистите, войниците, пацифистите, студентите, бордеите и гетата - целият социален спектър, имат обща кауза. Всеки управляващ режим трябва да се страхува.

Намираме се в типично преломен момент, в който радикално се променят основните принципи на нашето функциониране. Достатъчно е да погледнете кой присъства в политиката - игноранти, примитиви, престъпници, идиоти, шарлатани. Докога ще ги траете?

Огледайте се в каква епоха живеете. В ХХІ век или в мракобесието и новото варварство? В Европа вече има цели държави бордеи. Една от тях е България.

Приказките, че "кризата свършва" са за глупаци. Обратното. Кризата ще продължава и ще става все по-свирепа. В близко време държавните дългове ще са толкова големи, че държавите няма да имат възможности за стимулиране на икономиката. Бедността засяга все по-широки слоеве. Статистиката рисува "излизане от кризата". Нищо по-погрешно. Става дума за системна криза. Изходът от нея може да бъде само унищожението на самата система. Тя, както е известно, се нарича либерален капитализъм.

Разрушаването на тази структура ще бъде основният процес, влияещ върху всички процеси в близките години.

Историята вече се движи на хипервисока скорост. Пред нас е много лошо съчетание на посоки, събития и обстоятелства.

Затегнете коланите. Сблъсъкът е предстоящ.


You have read 1 of your 10 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above. Issue 215, April 2013
Русия - САЩ: нова студена война
Една от първите инициативи на президента Барак Обама в началото на втория му мандат беше да изрази готовност да съкрати ...
    Би трябвало вече да сте се уплашили
След събитията в Кипър, Гърция, Италия, Испания и т. н. вече би трябвало да сте се уплашили.Банкерите и политиците - на ...

  
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2018, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com