Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'24'23'22'21'20'19'18'17'16
'15'14'13'12'11'10'09'08'07
'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Световна икономика
Дойче Банк e на "червено" с 55,6 трилиона евро
Дериватният дълг на основните американски банки надминава 300 трилиона долара
Икономически анализ на "Строго секретно"

Повечето финансови експерти са убедени, че американската JP Morgan е с най-голямо дериватно задължение (през четвъртото тримесечие на 2012 г. с 69,5 трилиона долара).

Но през месец март 2013 г. се оказа, че банката с най-голям дериватен дълг не се намира в САЩ, а в сърцето на Европа, по-точно във Франкфурт, и се нарича Deutsche Bank. Става дума за 55,6 трилиона евро (преизчислено дава 72,8 трилиона долара), с 2 трилиона повече от JP Morgan.

Това е и основната причина, заради която през последните четири години Германия и Европейската централна банка правят всичко възможно да не се стигне до ефекта на доминото от колапса на банките. Това ще е краят на Еврозоната, на еврото и на Германия. Още по-страшно е, че ако започне паниката, те имат покритие само от 573 милиарда в реални депозити, тоест 100 пъти по-малко. И съвсем малко е необходимо Германия да тръгне по следите на Кипър.

Най-простата дефиниция на банковите деривати би могла да е "пари от въздуха". В буквалния смисъл. По-сложното обяснение е, че банковите деривати са вторични финансови инструменти или споразумения между две страни, при което едната прави редовни вноски на другата, която поема задълженията да погаси отпуснат кредит в случай на фалит на трета страна, тоест на длъжника.

Ако не сте разбрали за какво става дума, ще обясним, че дериватите се използват от банките за колосални спекулации, заради което бяха наречени "финансово оръжие за масово поразяване". Пазарът на дериватите е извън контрол и е ...

 
       READ MORE / ПРОДЪЛЖЕНИЕ 
 

 More from Strogo Sekretno
 

 Issue 217, June 2013
Разкарахте ги. Сега - в затвора!
Резултатите от най-мръсните и манипулирани избори в историята на България са известни. Ако има нещо положително в тях е,...
    Маймуна или дух, "Умирай трудно 66"
Отдавна съм установил, че хубавите новини винаги идват с лошите. Така е и с моите 66 години. Хубавото е, че все пак ги д...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2024, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com