Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'24'23'22'21'20'19'18'17'16
'15'14'13'12'11'10'09'08'07
'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Логиката на хаоса
Сирия: развръзка или Трета световна война
Военен анализ на "Строго секретно"

В Сирия е ясно, че нищо не е ясно. Това означава, че всичко е възможно в двата полюса: или победа на правителството на Башар Асад срещу метежниците, подкрепяни от монархиите в Персийския залив, САЩ и Израел, или начало на Трета световна война, която веднага ще стане ядрена. Динамиката на събитията е огромна, като изредените по-долу събития съдържат и отговора на въпроса "развръзка или Трета световна война".

На 9 юни сирийската армия започна най-важната от началото на войната операция "Северна буря" за освобождаване от метежниците на разположения до турската граница най-голям град и крупен промишлен център Алепо. Тази най-важна за цялата война схватка президентът Асад нарече "майка на всички битки".

Преди това беше битката за Кусейр. Този малък град на 30 километра от Хомс, недалеч от ливанската граница, беше над година в ръцете на метежниците. През него от Ливан вървеше поток от оръжия и наемници към Сирия. Боевете за Кусейр бяха дълги и упорити. При очертаващия се разгром за метежниците в САЩ изведнъж се сетиха за "страданията на мирното население" и внесоха проект за резолюция срещу сирийската армия в Съвета за сигурност. Но Русия този път не отстъпи и наложи вето.

Кусейр, ключът към Дамаск, беше превзет от правителствените войски. Важен принос за победата имаше участието на ливанската военна организация Хизбула. В Израел се надяваха, че те ще бъдат пометени в месомелачката в Кусейр. Но това не се случи.

Едновременно, по заповед на премиера на Ирак - ал Малик ...

 
       READ MORE / ПРОДЪЛЖЕНИЕ 
 

 More from Strogo Sekretno
 

 Issue 218, Jul-Aug 2013
В Мексиканския залив се роди чумата на ХХI век
От водите на Мексиканския залив, след организираната там от British Petroleum (BP) безпрецедентна екологична катастрофа,...
    Геополитика на футбола
На 25 май на легендарния стадион Уембли в Лондон се играеше един от най-невъзможните мачове в историята на шампионската ...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2024, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com