Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact


'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Логиката на хаоса
Krassimir Ivandjiiski - Красимир Иванджийски
Сирия: развръзка или Трета световна война
07.2013

В Сирия е ясно, че нищо не е ясно. Това означава, че всичко е възможно в двата полюса: или победа на правителството на Башар Асад срещу метежниците, подкрепяни от монархиите в Персийския залив, САЩ и Израел, или начало на Трета световна война, която веднага ще стане ядрена. Динамиката на събитията е огромна, като изредените по-долу събития съдържат и отговора на въпроса "развръзка или Трета световна война".

На 9 юни сирийската армия започна най-важната от началото на войната операция "Северна буря" за освобождаване от метежниците на разположения до турската граница най-голям град и крупен промишлен център Алепо. Тази най-важна за цялата война схватка президентът Асад нарече "майка на всички битки".

Преди това беше битката за Кусейр. Този малък град на 30 километра от Хомс, недалеч от ливанската граница, беше над година в ръцете на метежниците. През него от Ливан вървеше поток от оръжия и наемници към Сирия. Боевете за Кусейр бяха дълги и упорити. При очертаващия се разгром за метежниците в САЩ изведнъж се сетиха за "страданията на мирното население" и внесоха проект за резолюция срещу сирийската армия в Съвета за сигурност. Но Русия този път не отстъпи и наложи вето.

Кусейр, ключът към Дамаск, беше превзет от правителствените войски. Важен принос за победата имаше участието на ливанската военна организация Хизбула. В Израел се надяваха, че те ще бъдат пометени в месомелачката в Кусейр. Но това не се случи.

Едновременно, по заповед на премиера на Ирак - ал Малики, на границата със Сирия бяха разгъната 20-хилядна армейска групировка, за да пресече пътищата за снабдяване на сирийската "опозиция" откъм Ирак. Реално сега те могат да получават подкрепа само откъм Йордания, където започнаха големи маневри на съюзниците в навечерието на срещата на 17 юни на президентите Путин и Барак в Ирландия. В маневрите участват 4500 войници, имитиращи нахлуване в Сирия. Но сирийците имат достатъчно сили, за да неутрализират този удар, без да спрат операцията срещу Алепо. Последва решението на Обама за доставка на оръжие за въстаниците и декларацията на Белия дом, че сирийското правителство е преминало "червената линия" и е използвало химически оръжия.

През това време се разиграваше и известният "сюжет С-300". В края на май президентът Асад съобщи, че в Сирия са постъпили руски зенитно-ракетни комплекси С-300, и че следващите партиди се очакват скоро. От руското външно министерство заявиха, че не могат нито да потвърдят, нито да опровергаят в какъв стадий се намират тези доставки. Подобни мъгливи изявления направиха Путин и от руския оръжеен комплекс, от които трудно можеше да се разбере дали доставките предстоят или вече са извършени.

Едновременно Асад потвърди готовността си да участва в конференцията "Женева-2". Инициативата за тази конференция беше от началото на май на руския външен министър Сергей Лавров и държавния секретар на САЩ Джон Кери, но към средата на юни стана ясно, че сирийската "опозиция" е разгромена и няма май да участва. Отгоре на всичко поставяха и условие в нея да не участва Асад.

Що се отнася до неяснотите около С-300, според повечето експерти, Сирия вече е получила такива комплекси, което ще играе важна роля при защитата на сирийската територия от въздушни нападения на САЩ и Израел. За да покаже нагледно за какво става дума руската армия проведе учения на противовъздушната отбрана на 27 и 28 май на полигона Ашулук в Астраханска област. С-300 бяха прехвърлени по въздуха с Ил-76. Девет от единадесетте ракети-мишени бяха прихванати. Разгъването на частите стана за няколко часа.

Но става дума не само за С-300, но и за свръхзвуковите противокорабни ракети "Яхонт", които охраняват бреговете на Сирия още от 2011 г. Военни заплахи идваха и от Израел. Командващият ВВС на Израел, Амир Ешел, заяви, че страната трябва да е готова за "неочаквана война", и че "червената линия" е прекрачена с доставките на руските С-300 за Сирия. След визитата на премиера Нетаняху в Сочи и разговорите с Путин съветникът на израелския премиер Яков Амидрор на 23 май събра на закрит брифинг посланиците на европейските страни, на които заяви, че за Израел Сирия е преминала "червената линия" по въпроса с доставките на С-300. От това следва, че израелското правителство счита за невъзможно да прекрати доставянето на ракетите, заради което ще действа срещу тях преди влизането им на бойно дежурство. А това означава война на Израел не само срещу Сирия, но и срещу Русия.

Системите С-300 не застрашават Израел, тъй като са чисто отбранително оръжие, но ако С-300 влязат или са влезли на дежурство, израелските самолети няма да могат да летят над Дамаск и безнаказано да бомбардират Сирия, с която през 1974 г. Израел подписа договор за разделение на войските, който 40 години се спазва безусловно от Сирия.

Нападение срещу Сирия в ситуация, когато на територията й има война, когато в Дамаск кацат руски военнотранспортни самолети, а до сирийските брегове базира и голяма руска военноморска ескадра, е и нападение срещу Русия. Вероятно за това на 13 май Путин е предупредил Нетаняху. Всъщност, едва ли някога ще се разбере за какво са говорили двамата. Онова, което знаем е, че израелските власти, според техни изявления, всеки момент са готови да нападнат Сирия и Русия. А това означава начало на Трета световна война.

Междувременно стана ясно, че Русия предложи на ООН на Голанските възвишения да бъдат изпратени и руски миротворци.

Какво остава на Запада, за да пречупи тази ситуация? В международната конференция "Женева-2" никой не вярва. Това беше важна тактическа победа на Сирия и Русия. Щом няма представители на опозицията в Женева, самата конференция става безсмислена. А щом няма въстаници в Сирия, кого ще защищава безполетната зона? Идеята за конференцията от началото беше неясна - дайте да изпълним онова, за което сме се договорили. Но за какво са се договорили? А и ситуацията се промени коренно.

Какви бяха тези събития? Първото е преломът в стратегическата ситуация в Сирия, метежниците са близко до разгрома и Западът трябва да ги спасява. Второто събитие е С-300. Ако е станало, то погребва идеята за безпилотна зона, чуждестранна интервенция и ограничава Нетаняху, който проявява истерична "самостоятелност". Трикът с "химическите оръжия" на Асад и въвеждането на безпилотна зона е безсмислен. САЩ бъркат Ирак и Либия със Сирия. Според ЦРУ, Асад ще спечели изборите през 2014 г. и ще бъде на власт до 2020 г. Сега САЩ се опитват да заемат стартова позиция за пускането на сценарий за общорегионален конфликт, който бързо ще премине в световна война. Война в Близкия Изток с чужди ръце отвлича вниманието и на американците от кризата и дава възможност за нейното прехвърляне върху Европа.

В момента най-вероятно е продължението на войната в Сирия до победния край. Русия, Китай и Иран няма да отстъпят. Западът - също. Израел със своята авантюристична политика отново стигна до задънена улица и до стратегическо поражение. Но разгромът на Сирия е само част от глобалния дневен ред на Запада. За тях това е въпрос на "трябва". Но и за Сирия това е въпрос на живот и смърт.

В момента е ясно, че нищо все още не е ясно. Всичко е възможно. Везните се накланят към Трета световна война. Според някои тя вече е започнала.


You have read 1 of your 10 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above. Issue 218, July 2013
В Мексиканския залив се роди чумата на ХХI век
От водите на Мексиканския залив, след организираната там от British Petroleum (BP) безпрецедентна екологична катастрофа,...
    Геополитика на футбола
На 25 май на легендарния стадион Уембли в Лондон се играеше един от най-невъзможните мачове в историята на шампионската ...

  
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2018, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com