Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'24'23'22'21'20'19'18'17'16
'15'14'13'12'11'10'09'08'07
'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

НОВО ДЕЛО
PRISM, скандалът на ХХІ век

Скандалът PRISM (US-984XN), тоест супероперацията на американското правителство за шпионаж на цялата интернетна мрежа, най-напред избухна в САЩ, а след това обхвана целия свят. Въпреки опитите да бъде потулен, това е скандалът на началото на ХХІ век.

Благодарение на един бивш служител на американската Национална агенция за сигурност - NSA, Едуард Сноудън, който вероятно е получил информация в рамките на вътрешните борби с NSA, и след разкритията побърза да се изнесе в Хонг Конг, стана ясно, че още от 2007 г. в рамките на суперсекретната програма PRISM, и дълбоко зад кулисите на дебата дали има или няма подслушване на всеки човек, на всяко място, по всяко време, всъщност това е било вече рутинна практика.

По-просто казано, в рамките на PRISM, Националната агенция за сигурност на САЩ и ФБР са се включвали директно в централните сървъри на американските и световни интернетни компании, откъдето са взимали всичко, което им е нужно - аудио, видео, снимки, е-мейли, документи, пароли за влизане и излизане, с което са получавали не само цялостна информация за всеки обект (дневно по 3 милиарда), но и са следели движението на всеки човек, на неговите контакти в реално и минало време. Това означава, че от 2007 г. на планетата нито един човек не е бил извън обхвата на този супер-шпионин.

В началото властите на САЩ се опитваха да лъжат, че става дума само за следене на чуждестранни граждани, намиращи се извън пределите на САЩ, и че Агенцията за национална сигурност ФБР са дейст ...

 
       READ MORE / ПРОДЪЛЖЕНИЕ 
 

 Issue 218, Jul-Aug 2013
Сепаратизмът в Европа продължава
Докато Конституционният съд на Сърбия пази мълчание по повод конституционността на подписаните от Белград договори с При...
    Турция: "пролет", или край на Ердоган
Несъмнено последните и предстоящи събития в Турция могат да се обсъждат от много гледни точки и перспективи. Става дума ...

  
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2024, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com