Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'24'23'22'21'20'19'18'17'16
'15'14'13'12'11'10'09'08'07
'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Тема на месеца
Турция: "пролет", или край на Ердоган
Анализ на "Строго секретно"

Несъмнено последните и предстоящи събития в Турция могат да се обсъждат от много гледни точки и перспективи. Става дума за сложни процеси в една регионална държава, тръгнала по пътя на модернизирането в рамките на така наречения умерен ислямизъм над който обаче виси сянката на Братята - мюсюлмани.

Но онова, което прави най-силно впечатление в момента е, че събитията в Турция са опит на САЩ, Израел и въобще на Запада, да накажат Ердоган за неговата все по-независима вътрешна и външна политика и преди всичко заради нежеланието му да изпълни отредената му роля да започне война със Сирия и да свърши мръсната работа в тази нова авантюра на Вашингтон в Близкия Изток.

Разбира се, вина има и лъкатушещата непоследователна и в много отношения провокативна политика на Ердоган, Гюл и Давутоглу.

Ще припомним, че от самото начало на американския план за създаване на големия хаос в Големия Близък Изток, започнал от Северна Африка и Египет, Турция активно се включи в процеса на разрушението на съседните държави. Причините бяха две - на първо място, давлението на Вашингтон, Лондон и Тел Авив, и на второ - амбициите на Анкара да запълни този вакуум с идеята за нов вид османска империя.

Но постепенно в Анкара започнаха да се досещат, че основна цел на тези "пролети" е именно Турция и плановете тя да бъде въвлечена във война срещу Сирия, като едновременно бъде дестабилизирана и разчленена.

Спрямо Сирия обаче Ердоган не попадна в заложения капан и даже започна да саботира войната ...

 
       READ MORE / ПРОДЪЛЖЕНИЕ 
 

 More from Strogo Sekretno
 

 Issue 218, Jul-Aug 2013
PRISM, скандалът на ХХІ век
Скандалът PRISM (US-984XN), тоест супероперацията на американското правителство за шпионаж на цялата интернетна мрежа, н...
    Световната икономическа криза и геоклиматичната катастрофа
Малко хора забелязват пряката и може би решаваща връзка между глобалната финансово-икономическа криза и задълбочаващата ...

  
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2024, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com