Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'24'23'22'21'20'19'18'17'16
'15'14'13'12'11'10'09'08'07
'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

В Мексиканския залив се роди чумата на ХХI век
Документация "Строго секретно"

От водите на Мексиканския залив, след организираната там от British Petroleum (BP) безпрецедентна екологична катастрофа, изплува чумата на ХХІ век. Кога започна това бедствие?

На 20 април 2010 г. на нефтената платформа Deepwater Horizon, която ВР използваше за добив на нефт на разлома Монкадо в Мексиканския залив, стана взрив. Според някои експерти той беше организиран от самите собственици на сондата. Аварията доведе до най-мащабното разливане на нефт в историята на САЩ и на Атлантическия океан. В Мексиканския залив изтичането продължава.

Най-вероятно взривът беше организиран от собствениците на платформата. Защо? Стана известно, че ВР доста по-рано от инцидента е започнала да инжектира в пластовете под дъното на океана изкуствено създадени в лаборатории бактерии, които отделят въглероден газ и по този начин повишават налягането под земята. Целта беше да се облекчи и поевтинее добивът на нефт. Едновременно на сушата в САЩ започна масов добив на шистов природен газ, като принципът на добива в общи линии е подобен.

ВР и Synthetic Genomics Inc си сътрудничеха още от 2007 г. в създаването на нови изкуствено конструирани микроорганизми за увеличаване на добивания поток от нефт.

Какво беше направено за ликвидиране на последствията от катастрофата?

Към средата на юли 2010 г. в залива попаднаха от 420 до 480 милиона галона нефт. ВР разпръсна и 42 милиона галона отровен дисперсант Corexit 9500. Той се използва за утаяване и разтваряне на слоя от изплувалия на повърхно ...

 
       READ MORE / ПРОДЪЛЖЕНИЕ 
 

 More from Strogo Sekretno
 

 Issue 218, Jul-Aug 2013
Градски купол на Марс
На направени от любители-астрономи фотографии на повърхността на Марс се вижда изкуствена структура с формата на огромен...
    Сирия: развръзка или Трета световна война
В Сирия е ясно, че нищо не е ясно. Това означава, че всичко е възможно в двата полюса: или победа на правителството на Б...

  
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2024, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com