Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'19'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Логиката на хаоса
Krassimir Ivandjiiski - Красимир Иванджийски
Смяната на властта в Катар и Египет изправя Близкия Изток пред регионални опасности
08.2013

На 3 юли в Египет беше извършен военен преврат. Генералите отстраниха президента Мурси от властта и го затвориха в щаба на египетското военно разузнаване. С това беше поставен и край на едногодишното управление на политическия ислям на "братята-мюсюлмани", дошли на власт след отстраняването на предишния президент Мубарак.

Когато става дума за армията на Египет трябва да се отчита, че египетският генералитет е група от едри богаташи, свикнали със сладкия живот, скрит зад големите пагони, и нямащи желание да се откажат от западния начин на живот.

Защо военните преди това предадоха Мубарак? Отговорът е прост - защото господарите им заповядаха. Защо сега те свалиха президента Мурси? Отговорът е същият. Египетският елит, както и повечето елити в Близкия Изток, са израстък от бившата британска империя. Целият район в недалечното минало беше под контрола на Лондон, особено Египет, Судан и арабските монархии. След това част от тези връзки преминаха към САЩ и Израел, Катар и Саудитска Арабия. Значителна част от арабските политически елити са част от англосаксонския проект.

Да се говори, че "въстаналият народ" е свалил най-напред Мубарак, а след това и Мурси не е сериозно. На онзи етап бяха нужни нови, още по-радикални хора, участници в боевете в Ирак и Афганистан. Братята-мюсюлмани, салафитите и уахабистите имаха такива хора, както и радикална идеология.

Като свалиха Мубарак, САЩ направиха първата крачка към разрушаването на сегашен Египет. Закономерно се появиха братята-мюсюлмани, които свършиха черната работа. Сега могат да бъдат елиминирани. И Мурси беше свален.

Как реагираха САЩ на свалянето на Мурси. Май бяха изненадани, но не признаха това за военен преврат и призоваха египетския народ да възстанови демокрацията. Мурси беше бързо забравен. Принципът "кучи син, но наш кучи син" престана да действа. Креатурите на САЩ, в това число дуетът Борисов-Цветанов , въобразили си че техният статут на марионетки на САЩ по някакъв начин ще означава, че ще бъдат защитавани, се лъжат жестоко. Точно обратното. Това е желязна гаранция, че този статут означава преждевременно погребение - или в политическия или физическия смисъл.

След свалянето на Мурси последва и реакция на почти всички съседи. На 7 юли представител на Иран заяви, че отстраняването на Мурси е "неправилно решение". От Техеран изразиха надежда, че египетската армия ще допринесе за националното помирение и ще уважава волята на своя народ.

Военният преврат не беше подкрепен и от Турция. Ердоган каза, че със сила демокрация не се строи и обвини Запада в двойни стандарти.

Доста изненадващо друг лидер, който наред с крал Абдула на Саудитска Арабия приветства отстраняването на братята-мюсюлмани, беше президентът на Сирия Башар Асад, който едновременно със събитията в Кайро отстрани почти цялото досегашно ръководство на партията БААС.

Внимание заслужва и позицията на Саудитска Арабия и Катар.

На 25 юни държавният секретар на САЩ Джон Кери посети Саудитска Арабия, което беше в рамките на неговата обиколка в Близкия Изток. Превратът в Египет започна една седмица по-късно. От друга страна, той беше синхронизиран с оставката на емира на Катар, Хамад, и последвалото бързо възкачване на новия емир Тамим, който предаде братята-мюсюлмани, които досега бяха на издръжка на Катар. Египетските военни бяха информирани за първите крачки на новия емир на Катар и се подготвиха за преврата точно в момента, в който на Мурси съобщиха, че Катар прекратява цялата помощ за него. Военните в Египет тясно съгласуваха своите действия и със Саудитска Арабия, която много бързо призна хунтата и взе решение да й отпусне помощ в размер от 12 милиарда долара. Ясно е, че Катар постепенно се оттегля и минава в сянка, а напред излиза Саудитска Арабия, която има намерение да се съсредоточи върху Египет.

В Египет времето на "кандидатите от народа" свърши. Антиамериканизмът на египтяните не е изчезнал, но антиислямистката вълна е по-силна. Ясно е, че от военните зависи много малко и след като и те си свършат работата, ще бъдат отстранени.

Стратегията на Запада да превърнат района в огнено море засега се оправдава. Египет отново се дестабилизира. Свалиха светския режим на Мубарак - временна власт на военните - идване на власт на ислямистите - военен преврат - временна власт. Хаосът се разширява. Египет скоро ще стане поредна зона на контролиран хаос като Косово, Ирак или Афганистан. Хаосът може да стане пролог към безкрайна война между шиите и сунити или към създаването на Големия халифат. Сега се извършва разчистване на терена.

Заради това превратът в Египет е начело на нов етап на военнополитическото развитие не само на тази страна, но и на целия Близък Изток. Започна ново раздаване на картите. В това число и спрямо Сирия.

Войната в Сирия изправи САЩ в задънена улица. Политиката на изолиране на противника престана да работи. Нещо повече, на американските интереси в глобалното пространство беше противопоставен блок, изграден около Сирия от Русия, Китай и Иран. Този блок съзнателно не се институционализира, но в неговото съществуване няма съмнение.

Новите условия се нуждаят от нови подходи и инструменти. САЩ бързо извършиха три удара по своите партньори във войната в Сирия. Първи попадна под удар турският премиер Ердоган, когото атакуваха с полуцветната революция на площада Таксим.

Втори стана отстраненият емир на Катар ат-Тани, заедно с държателя на катарските милиарди Хамад Джасем.

Третият удар беше по Египет, където буквално за един месец преди проверката беше създадено движението Тамаруд, което организира "народното възмущение" от Мурси и улесни преврата на военните.

Управлението на процесите се възлага отново на Саудитска Арабия, която пък залага на най-радикалните сили в Близкия Изток - салафитите.

Но тъй като самата Саудитска Арабия се намира под заплаха от разпадане, може да се предполага, че целта на новата политика на САЩ в Близкия Изток е унищожението не само на равнище държави, а на равнище целия район. Близкият Изток трябва да бъде разбит до краен предел. Милиони жители ще се окажат изхвърлени от нормалния живот и ще станат жизнена среда за световния джихад.

Разпалването на конфликта по линията сунити-шиити трябва да доведе до реализацията на първата цел, разпадане на коалицията между Русия, Иран и Китай. Неотдавнашните събития в китайски Синцзян, където уйгурските сепаратисти се събудиха, са показателни. Скандалът със странния Сноудън трябва да засегне Китай и Русия. Джихадът трябва да се пренесе в Поволжието и в Крим. След излизането на НАТО от Афганистан, Иран ще има с него сериозни проблеми. По Ливан и Ирак отново се води огън.

На този фон разбираемо става и изненадващото блокиране от Конгреса на САЩ на закона за доставка на оръжие за сирийските метежници. Така те се лишават от пряката подкрепа на Запада. Но това няма да доведе до нищо добро за Сирия. Защото решението на Конгреса означава следното - метежниците се лишават от пряката подкрепа на Запада. От играта излиза и Катар. Но сега срещу Сирия ще бъде разпалена терористична война от Израел с цел максимално унищожение на икономиката и разширяване на гражданската война. Освен това Сирия е държава с крупни градове с милионно население. Това е добра работна среда за терористична война.

Но как да се опакова тази нова агресия от името на "международната общност"? По този път пречи Русия, особено в Съвета за сигурност. Тук Израел предприема опасни антируски провокации. Трябва да бърза. Времето неумолимо ограничава ядреното предимство на Тел Авив спрямо Иран. Колкото по-малко е времето, толкова по-голямо безумие обхваща Израел. На 5 юли Израел атакува сирийски оръжейни складове до Латакия, в които вероятно имаше руски противокорабни ракети Яхонт. Това беше поредна опасна провокация на Тел Авив - всъщност акт на война. Предишните удари Израел нанесе в околностите на Дамаск на 30 януари, 3 и 5 май, като последната вероятно беше с ядрени заряди. Неслучайно руските въоръжени сили по същото време започнаха извънредни военни маневри, включващи 160 000 войници, 1000 танка, 130 самолета и 70 кораба, най-големите след времето на СССР.

Със сигурност неслучайно Тел Авив съобщи, че е направил опит с двигател на балистична ракета, която може да носи ядрена химическа или биологическа бойна глава до 5000 км.

Имайки предвид, че след предишната атака на Израел срещу Дамаск Башар Асад предупреди, че Сирия ще отговори със стратегически удар, ситуацията около Израел отново се променя.


You have read 1 of your 40 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 219, August 2013
Съкращаването на ядрените арсенали е пряка заплаха за Кремъл
Президентът Барак Обама за пореден път предложи съкращение на ядрените арсенали на САЩ и Русия с повече от една трета сп...
    Уахабизмът - новото оръжие на международния тероризъм
Термините "ислямски фундаментализъм" и "ислямизъм" са все по-популярни. Често ги използват и като синоними. Но тези опре...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2019, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com