Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact


'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Krassimir Ivandjiiski - Красимир Иванджийски
Путин: битка на два фронта
Защо Доминик Строс-Кан отиде в банката на "Роснефт"
09.2013

Според някои прогнози руската икономика през последните месеци навлезе в нов период за застой, който може да продължи и 10 години. От началото на 2013 г. изтичането на капитали от Русия надмина 60 милиарда долара.

Спадът върви толкова бързо, че през септември едва ли вече ще може да бъде укрит. И Путин отново ще бъде пред дилемата какво да се прави с така наречения "путинизъм".

Ако се приеме този термин, може да се каже, че от началото Путин се сблъска с два фронта в Русия. Първият беше очевиден – постсъветската елцинска разруха и огромната нищета на населението. Вторият фронт беше по-неявен и сложен – необходимостта от формиране на нова икономика, енергийната едностранчивост на руската икономика и криещите се в нея опасности. Путин успя все пак да изтегли Русия от разрухата до позициите на развитите и добре платени държави. Според официални данни средната заплата през април 2013 г. беше 30 000 рубли, около 700 евро, а националният доход на човек от населението в годишен разчет достигна 13 000 евро, тоест по този показател Русия се приближи към съответното равнище на потребление от 1980-1988 г. в СССР.

Факт, за който не се пише, е, че Русия наистина настигна САЩ по ръст на потреблението. Но в Кремъл не се радваха, вероятно защото разбираха, че избраният модел за спасение изтласква проблемите не с тяхното решаване, а със създаването на още по-големи проблеми. От тази гледна точка Путин наистина може да е световен политик на десетилетието, защото извърши невъзможното. Докато в целия свят потреблението падаше (с изключение на Китай) той, въпреки всеобщата тенденция, постигна в Русия негов ръст. Но проблемът беше, че този ръст на потреблението не се съпътстваше от паралелен ръст на производството, което е основният проблем за Русия в условията на глобалната криза.

Стигна се до ситуацията, в която лозунгът "да догоним Запада" вече не е цел на Русия. Всъщност в Русия днес няма нищо, което го няма на Запад.

Заради това от 2013 г. се забелязва някаква нова тенденция – ако може да се даде на страната модел за устойчиво развитие, тоест да се реализира идеята за конвергенцията на най-доброто от капитализма, социализма и наследството на традиционното общество (онова, което направи Китай), с промяната на геополитическата насоченост от Запад към Изток, към изграждането на Евразийския съюз като нов имперски проект.

Дали е така ще покаже бъдещето.

На 12 юли 2013 г. бившият директор на Международния валутен фонд Доминик Строс-Кан, същият около когото се разгоря огромния сексскандал в Ню Йорк, заради което той беше арестуван, стана член на наблюдателния съвет на Всеруската банка за развитие на регионите (ВБРР), като банката напуснаха представителите на JP Morgan.

Всъщност Всеруската банка за развитие на регионите е банка на най-големия нефтен гигант в света – Роснефт, и от началото се правеха аналогии с Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), която се финансира от САЩ, има щаб-квартира в Лондон и взима активно участие в разгрома на Близкия изток, превеждайки средствата към наемниците на Катар и Саудитска Арабия в "Арабската пролет". От 2010 г. ЕБВР не осъществява операции в Европа и напълно се превключи към Украйна, Русия и Казахстан. В резултат на тази дейност дойдоха и опитите за "оранжева пролет" и в Русия.

На този фон Доминик Строс-Кан беше поканен да работи във Всеруската банка за развитие на регионите.

Ще примопним, че като директор на МВФ Строс-Кан беше арестуван на 14 май 2011 г. в САЩ по обвинение със сексуален характер спрямо една камериерка в хотела. След това той беше отстранен от МВФ и неговата политическа кариера рухна (беше и сред основните кандидати за президент на Франция).

Защо беше извършена тази операция срещу Кан. На 3 април 2011 г. той направи във Вашингтон изявление, което шокира събралите се на годишното събрание на МВФ. Директорът на фонда разкритикува принципите на Вашингтонския консенсус, като нежизненоспособни и опасни за икономиките на развиващите се страни. Той призова да бъдат обложени с високи данъци финансовите сектори на икономиките и да бъде засилена социалната роля на държавата. В по-дългосрочна перспектива устойчивият ръст се асоциира с по-справедливо разделение на доходите, нужно ни е глобализиране от нов вид, глобализиране с човешко лице, благата от икономическия ръст трябва да се разпределят по-широко, а не просто да се присвояват от шепа привилегировани хора".

Тези думи направо шокираха американската олигархия. И директорът на МВФ беше публично и показно унижен, за да не вземат и други да си бутат носа зад завесите на най-силните на този свят.

Какво всъщност представлява Вашингтонският консенсус и защо финансовите шамани във Вашингтон така се изплашиха от онова, което каза Кан.

Вашингтонският консенсус съдържа следните основни положения:

  • да се осъществи бърза и тотална приватизация;
  • кардинално да се съкратят социалните разходи;
  • да се пусне доминото от банкрути на нерентабилните предприятия;
  • свободно движение на капиталите;
  • поощряване на чуждестранните инвестиции;
  • свободни валутни курсове;
  • намаляване на намесата на държавата в икономическите процеси.

Тези пунктове фактически унищожиха и икономиката на Русия, превръщайки я в част на колониалната експанзия на САЩ и Англия. Към икономическото преразпределение на собствеността бяха добавени и законодателни актове и конституция, която завинаги подпечата зависимостта на политическата и икономическа система на Русия от решенията на Държавния департамент на САЩ. Западните агенти Гайдар, Чубайс, Кудрин, Ясин, Лившиц не само осъществиха държавен преврат като конфискуваха в полза на западните държави собствеността на Русия, но и дадоха на САЩ нейната финансова система, заради което именно във Вашингтон и Лондон решават каква ще бъде емисията на рублата, стойността на нефтодоларите, купувани от Централната банка на Русия и така нататък.

"Стратегия 2020", обявена преди известно време от Медведев, също така беше построена върху Вашингтонския консенсус и унищожаваше напълно съвременна Русия.

Но изведнъж Доминик Строс-Кан поиска отмяна на Вашингтонския консенсус, като по този начин САЩ и Англия ще бъдат лишени от своята нова руска колония.

Дали зад това се крие Ротшилд е трудно да се каже. И Строс-Кан става глава на Всеруската банка за развитие на регионите. Нейното създаване като банка на Роснефт е лишено от смисъл. Роснефт няма такива възможности. Те са по силата само на Централната банка на Русия с нейните резерви. Но Централната банка вече е част от международния финансов олигархат и се контролира от Лондон и Вашингтон, тоест такава задача, поставена пред нея за развитие на регионите, е неизпълнима просто защото сегашната Централна банка на Русия не може да стане инструмент, който да позволи на Путин да провежда собствена независима финансова политика. За това трябва да бъде изменено действащото законодателство и конституцията на Русия, което едва ли в актуалните условия е възможно. Остава едно – да бъде създадена своя собствена банка, която да получи възможности да финансира собствени проекти, постепенно изтласквайки централната банка от...Русия.

Вероятно заради това беше привлечен Доминик Строс-Кан с още по-голяма задача - да създаде основата на големия Евроазиатски съюз и на Световната банка за възстановяване и развитие. Само така може да бъде изместена Централната банка от Русия и да бъде осъществена собствена емисия чрез международната банка. Остава да бъде попълнена с акционери, което ще бъде задача на Путин. На 18 ноември 2011 г. президентите Лукашенко, Медведев и Назърбаев подписаха споразумение за създаване на Евроазиатска икономическа комисия или Евроазиатски съюз.

Но още тогава беше ясно, че нито една национална валута, в това число и рублата, не може да изпълнява ролята на единна валута на този съюз.

Коя тогава валута може да стане регулатор на икономическите отношения в Евроазиатския съюз. Разбира се на Китай, който може да стане един от акционерите на Световната банка за възстановяване и развитие, тъй като има най-голям брутен продукт и златно-валутни резерви, и защото новият лидер Си Цзинпин предупреди, че няма да бъде втори Горбачов. А това предупреждение беше към Ротшилд, който сега иска да яхне Китай.

Договореностите между Путин и Си Цзинпин в Москва дадоха старт на нов съюз между двете страни. Той може да стане не само нов глобален блок на Евроазиатския континент, но и да включи други страни от Европа и Азия като Италия, Гърция, Сирия, Иран, Пакистан, Беларус, Казахстан, Туркменистан, Киргизия, Армения, Узбекистан и Таджикистан. Такава задача може да е по силите на Строс-Кан, който има опит в такива глобални структури и може да започне изграждането на нова на мястото на западния банков октопод, взел за заложници целия свят.

Замяната на централната банка от ВБРР ще доведе до преориентиране на финансовата политика на Русия от САЩ и Англия към създаване на национална валута, която вече няма да е обвързана с американския нефтодолар.

Изграждането на Евразийски съюз ще превърне световната търговска организация в ненужна структура на САЩ. Китайският юан, като най-обезпечена валута в рамките на Евразийския съюз, може напълно да замени долара. В рамките на новия съюз Русия и Китай могат да създадат собствени въоръжени сили за бързо реагиране, което ще избави евразийския район от конфликти, разпалвани от оста Лондон-Вашингтон-Тел Авив.

Дали това стои зад решението за привличане на Строс-Кан в новата банка на Роснефт?


You have read 1 of your 10 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above. Issue 220, September 2013
Как се правят "цветни" преврати
По-долу даваме кратък наръчник на рецептите как да се приготви фалшиво "народно въстание", така наречените "цветни револ...
    Кой ще спре отброяването
Светът е устроен така, че постоянно ни предлагат две алтернативи – едната – лоша, другата – още по-лоша.Току-що ни се ра...

  
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2018, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com