Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact


'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Световна икономика
Krassimir Ivandjiiski - Красимир Иванджийски
На подстъпите към Великата депресия 2
И още по-страшната Гражданска война № 2
11.2013

Бюджетната криза в САЩ не беше неочаквана. Белият дом и Капитолия не можеха да се договорят за финансирането на текущия дефицит на държавния бюджет. В резултат изпълнителната власт беше временно закрита - government shutdown.

В историята на САЩ вече имаше такова закриване на четири щати и 17 пъти на федералното правителство. Това не беше нещо ново. Новото беше обстоятелството, в което стана сегашното закриване на правителството, което е фактически банкрут.

Какво означаваше конкретно този shutdown.

А ето и фактите.

Лимита на своя дълг правителството на САЩ достигна още през май 2013 г. От тогава действаше като мага Дейвид Копърфилд и укриваше повишаването на дълга. От 17 май до 12 август той остана един и същ - 16 699 396 000 000 долара, и нито долар повече. Чудо на чудесата.

Но, така или иначе, главното събитие на новата финансова година в САЩ, която започва през октомври, беше, че държавата започна работа без държавен бюджет. Причината беше острото противоречие по основните му параметри между Конгреса и президента, и между републиканците и демократите. Няколкото месеца остри дебати не донесоха резултат.

Основният проблем за приемането на новия бюджет беше противодействието от страна на Конгреса срещу реформата в здравеопазването, която през 2009 г. инициира Обама. През 2010 г. той успя да прокара нейните основни положения. Но след това процесът спря и републиканците направиха 40 опита да я блокират. Зад прокарването на реформата обаче Обама започна да реже други социални статии от бюджета. Така например, преди няколко години правителството пое задължението да финансира част от градовете-банкрути. Но през последните 2 години се отказа и обрече много от тях на бавна смърт. Днес 250 някога водещи градове са призраци. Обама реже и други социални разходи. Отдавна минаха времената, когато помощите за безработица се даваха автоматично.

Но благодарение на тези икономии за първи път от пет години федералният бюджет ще бъде сведен до дефицит, по-малък от 1 трилион долара, което Вашингтон представя като победа. Но бюджетът продължава да е с колосален дефицит. Лимитът на дълга възлизаше на 16,7 трилиона и Обама искаше ново вдигане на летвата. Срещна обаче острата съпротива на републиканската опозиция, която вместо повишение на дълга иска съкращение на бюджетните разходи, особено на програмата за достъп до медицинското обслужване.

Всъщност и искането за преразглеждане на държавния дълг не е нещо ново. От 1960 г. досега имаше 78 такива корекции на лимита на държавния дълг, който преди 2 години за първи път надмина 100 процента от брутния национален продукт и в момента официално е 106 процента. Реално обаче това съотношение може да е много повече, което означава, че САЩ са фалирали още преди няколко години.

Сражението този път беше много сериозно. Разширението на програмата за покупка на активи достигна дотам, че Федералната резервна система изкупи в паричен еквивалент около 110 процента от всички облигации, предназначени от Департамента на финансите за изкупуване. Към средата на октомври тази цифра достигна 140 на сто. Ако това продължава, Федералният резерв ще стане собственик на целия американски държавен дълг. В този момент епохата на евтините пари ще свърши, което ще доведе до финансов крах. САЩ успяха да забавят Великата депресия № 2 през 2007-2008 г., като започнаха бясно да печатат долари и да запушват дупките по бюджета с емисия. Сега за оставащия извън Федералния резерв дълг на САЩ трябва да се напечатат поне още 10 трилиона долара и да се пуснат в световен оборот. Това е невъзможно без катастрофа.

На този фон е очевидно, че елитът на САЩ се намира в жесток конфликт. Противоречията вътре в него вече не се решават със задкулисни интриги. Те излизат навън по всеки въпрос - вътрешна и външна политика, бюджет или реформа на здравеопазването.

Причината за такъв конфликт е очевидна. Кризата, ескалирала сред 2008 г., е системна. Това е криза на цялата система, наричана капитализъм, в неговия неолиберален вариант. Предишният път на развитие вече не осигурява самото развитие. От остарялата система светът трябва да се откаже и на нейно място трябва да дойде нова система.

Проблемът на сегашната криза не е в отсъствието на производствени мощности, а в падането на потреблението, изразявано в долари в рамките на доларовата система. Добре, ще пренесат американците заводите си обратно от Китай и какво? На кого ще продават продукцията си, която при всички случаи ще бъде по-скъпа от китайската. Да се разширят пазарите вече е невъзможно, тъй като западният свят е наводнен със стоки до краен предел, а третият свят е елиминиран заради наложеното от САЩ глобално разделение на труда. Да се стимулира потреблението на досегашните пазари също няма да стане, тъй като населението на богатите страни вече са купили всичко, което е за купуване и са теглили всички кредити, които могат да теглят, като са до гуша в блатото на дълговете. На всеки американец се пада дълг от 150 000 долара. Как ще бъдат изплатени? Няма начин. Населението на богатите страни вече работи само за да погасява предишни кредити, вследствие на което жизненото му равнище пада, а оттам - и потреблението.

Появата на различни валутни центрове може да отмени доларовото доминиране. Страните ще излязат от долара и той ще се девалвира. Дълговете ще се обезценят. И отново ще може да нарасне потреблението, но в други валути. Но и това не е решение. Защото преходът от долара към други валути е само временна мярка. В крайна сметка всички отново ще стигнат до подобна криза. Защото остава системата. И даже глобалната война не може да промени нищо. Тя само за известно време ще разтовари прекомерната кредитна задлъжнялост, но след това всичко ще се върне на своето място.

Изходът е смяна на системата. Единствената алтернатива на капитализма остава социализмът. Други няма поне засега. Дотогава, докато основата на системата е лихвата, системата ще води до един и същ резултат. Използването на лихвата като основа на системата след определено време води до изгаряне на самата система.

Най-простото нещо, до което прибягва човечеството по въпроса за изгарянето на системата, е намаляване на потребителите по пътя на войната. След това пазарите се освобождават от ненужни конкуренти, числото на потребителите започва да расте и стимулира потреблението, и системата отново е претоварена.

От тази гледна точка САЩ нямат шанс, даже останалото човечество да иска да им го даде. Реално, САЩ се превърнаха в канавка за изхвърляне на всички отровни отпадъци на западния финансов свят, в океан от лоши и неизплатени дългове, в космическа безизходица. Но една или няколко от групировките в САЩ не се предават и тласкат света към нова война. Обама и неговата групировка обаче разбират, че в глобалния свят противоречията е невъзможно да се решават с глобални войни. Всички страни, в това число Русия и Китай, действат в рамките на същата система и принципни различия на проектите вече няма. САЩ не могат да останат извън войната и ще трябва да вземат в нея непосредствено участие, даже да я започнат. Така, в момента САЩ нямат почти никакъв избор - или затъват в хаоса, или бавно се свличат в ямата, което е едно и също. От дълга от над 80 трилиона може да ги избави само глобална война, която ще "отпише" всички задължения. Но това в съвременния свят е невъзможно и е самоубийствено. В шахмата това се нарича цуг цванг, тоест всеки ход е грешка. В икономиката се нарича край на системата. Единственият възможен финал е още по-голям крах.

САЩ и Западът натрупаха такива дългове, че не могат да бъдат платени по честен и даже по нечестен начин.

Всички тези въпроси, събрани заедно, дават въпроса "Кога ще удари гърмът". Отговорът е "всеки момент". Заради това все повече хора по света съветват своите роднини, или въобще американците, ако могат да напуснат тази страна, която затъва в гражданска война. Сега тя преминава към основния си стадий.


You have read 1 of your 10 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above. Issue 222, November 2013
Войната в Близкия Изток
Едва ли някой е очаквал толкова радикална промяна в ситуацията в Близкия Изток след срещата на Г-20 в Петербург, на коят...
    Метастазите на глобалния геноцид
Информацията за тайния геноцид, осъществяван срещу цялото човечество в мащабите на планетата, най-накрая се "отпуши". Къ...

  
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2018, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com