Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact


'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Тема на месеца
Krassimir Ivandjiiski - Красимир Иванджийски
1994-2013: 20 години "Строго секретно"
Вестникът, който се чете в 135 държави
12.2013

Годините за други са замръзнали, но за нас вървят със скорост по-голяма от светлинната. Кога беше 1994 г. и кога дойде декември 2013 г. , за да стигнем до статута на уникално издание, което направи истинска революция в журналистиката, публицистиката и аналитичната мисъл на континента.

По-радващо е, че това става във времето на безумие, в което даваме принос за поощряване на мисленето в неговите, за съжаление, замиращи форми.

И още от първия брой на "Строго секретно" преди 20 години, влияехме върху този замиращ процес и срещу онези, които действаха в обратната посока.

Заради това преди всичко благодарим на онези, които от 1994 г. ни четат и се мъчат повече от нас. Защото ние само пишем, а те трябва са четат и да мислят.

От началото езикът на "Строго секретно" е различен. Това е езикът на мисленето, за разлика от другите медии, които от четвъртата власт се прехвърлиха към първата професия – проституцията.

Постепенно изразните ни и мисловни форми започнаха да доминират и да стават определящи.

Създадохме езика на неологизма, тоест на обратното на онова, което присъстващите на сцената след 1990 г. се опитват да наложат с политическото си словоблудство.

По този начин през отминалите 20 години създадохме нова специалност - политическо езикознание. Читателите ни са огромна аудитория с леви, десни и всякакви възгледи. На страниците на "Строго секретно" се срещат читатели от 135 държави – от Австралия до Аляска, от Русия до САЩ, от Китай и ЮАР. Четат ни и хора, които не знаят български, но ни разбират, тъй като са възприели нашия начин на мислене. Има представители на различни професии и интереси - политици, бизнесмени, пенсионери, младежи, военни и философи, хакери, президенти и премиери, получаващи "Строго секретно" като сводка.

И всички искат да повярват в онова, което пишем, че човек е не само Homo, но даже може да стане Sapiens.

Наложихме стил и перспектива. Това че някои предпочитат да не ни "забелязват" с пяна на устата, е израз на огромното лумпенизиране на политическата и медийна обстановка у нас и на презумпцията, че в нея такъв вестник не може да съществува. По-важно обаче е онова, което ние забелязваме и споменаваме. И постоянният ръст на популярността на написаното от нас.

Преди 20 години казахме, че "Строго секретно" ще е другата гледна точка. Станахме не само другата, но и определящата.

В излезлите досега 223 месечни броеве на вестника бяха публикувани около:

  • 9500 статии, анализи, прогнози, фейлетони и др., което е без прецедент в световната журналистика с подобна периодика и тематика;
  • това прави около 46 200 стандартни машинописни страници, тоест около 450 романа и повести със среден обем, повече от който и да било писател в историята на човечеството;
  • това прави около 120 000 000 печатни знаци, запетаи, тирета, точки, удивителни и т.н.;
  • използвани бяха около 16 000 графики, карикатури, илюстрации, снимки;
  • заради така нареченото медийно разпръскване един брой на "Строго секретно" се чете от или влияе върху 350 000 българи и още толкова чужденци.

"Строго секретно" се превърна в медиен и политически феномен. Знаехме добре максимата за медиите и политиците, написани още през 1880 г., че "Бизнесът на журналистите и политиците е да унищожават истината". Ние обаче решихме да опитаме обратното и да докажем, че написаното за медиите преди повече от 130 години може и да не е вярно.

По стечение на обстоятелствата никой освен нас не би могъл да направи това. Станахме събитието, без което вече не може.

Появата на "Строго секретно" като проект с неговата политическа, геополитическа, икономическа и социална платформа, беше неизбежна.

Изградихме професионалната позиция срещу преобладаващата халтура, когато преди 20 години, благодарение на Красимир Иванджийски, решихме да започнем "Строго секретно", излизащ извън познатите форми на журналистика и публицистика.

Но войната, особено информационната, продължава постоянно. Всеки от нас, съзнателно или не, е участник в нея.

Изпреварваме събитията с няколко години. Силата ни е във възможността да правим мегапреглед и анализ, които интегрира геополитически, икономически, военни аспекти и всякакви други аспекти.

Станахме пионери на геополитиката и геоикономиката не само в България.

Изградихме основите на модерната политика и на съвременната българска икономическа школа.

Станахме и първият мозъчен тръст на България срещу лъжата, простащината, отчаянието, страха.

Разбира се, всяко начало има и край. Както неведнъж предупреждавахме, до 2-3 години вероятно ще стигнем до момента, в който проектът "Строго секретно" ще бъде изчерпан.

Но и това да стане, няма страшно. Няма да сме нито първите, нито последните, които ще слязат от тази неблагодарна сцена.

И винаги ще харесваме, когато другите се смеят. Защото знаем, че ще се смеем последни.

Успех! И бъдете здрави през 2014 г.!


You have read 1 of your 10 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above. Issue 223, December 2013
Вечният Райх – звярът е най-опасен, когато умира
В момента, на световната икономическа и политическа сцена вървят два процеса един срещу друг. Първият е стремителният кр...
    Красимир Иванджийски – издател и главен редактор на "Строго секретно"
Ако в съвременна България може да се говори за концепт-портрет, тоест за образ на интелектуалец, състоящ се от възгледи,...

  
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2018, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com