Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'20'19'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Русия и САЩ отново броят ядрени заряди
Стратегическите ядрени сили на Русия и САЩ, какво всъщност е положението
Военен анализ на "Строго секретно"

В областта на стратегическите ядрени оръжия е трудно да се определи реалното съотношение на силите заради два фактора: липсата на достоверни данни, въпреки постигнатите в тази област договорености, и на второ място – процесите при тези оръжия, които обикновено продължават едно-две десетилетия и са трудни за проследяване и анализиране.

Заради това и твърде оптимистична оценка на състоянието и перспективите на ядрените сили на Русия, направена напоследък от президента Путин, се поставя под въпрос от много оръжейни експерти. Към тях се присъедини и вицепремиерът Дмитрий Рогозин, който заяви, че в случай на мълниеносен глобален удар с високочестотно оръжие САЩ могат за няколко часа да унищожат 90 процента от руския ядрен потенциал.

Трудно е да се каже, какво е било състоянието на руския ядрен арсенал през 2013 г. Официална информация засега няма, за разлика от 2012 г.

През 2012 г. Русия е имала 58 балистични ракети от типа Воевода Р- 36М2, всяка от които носи по 10 ядрени заряда – общо 580 заряда.

Втората ракета, която е на въоръжение е УР-100, 70 ракети с по 6 ядрени заряда, общо 420 заряда. Това е ракета с шахтено базиране, разположени в Татищево и Казелск.

След това идват Топол и Топол-М. Топол са 171 бройки с по един ядрен заряд. Топол-М са 56 с по един заряд. Още има и мобилен вариант на Топол-М: 18 бройки с по един заряд в Тейково.

През 2012 г. влезе на въоръжение мобилната ракета РС-24 – Ярс (15 установки с по 3 ядрени заряда).

Общо руските стратегически ракетни сили са имали през 2012 г. 388 носители и 1290 заряда.

При подводния компонент положението е следното:

Три подводници от клас Калмар с по 16 пускови установки с ракетите Р-29 Синева, общо 144 ядрени заряда. След това е проектът 667 Делфин и 4 подводници с по 4 ракети, общо 256 ядрени заряда.

Накрая са подводниците от проекта 955 Борей. Засега на въоръжение е "Юрий Долгоруки" с 16 ракети Булава, всяка от които носи от 3 до 6 заряда. Общо 9 подводници и 400 заряда.

Стратегическите бомбардировачи са 63 и 844 ядрени заряда на крилати ракети. Става дума за Ту-95. Има и 13 самолета Ту-160 със 156 ядрени заряда.

Ако се съберат, общо се получава 3500 заряда.

Какво ще остане до 2020 г.?

Дотогава ще бъдат напълно отписани всичките 58 ракети Воевода, тоест минус 580 заряда.

Ще бъдат свалени от въоръжение и всички Ур-100. Това са 70 ракети с по 6 заряда, общо 420 заряда.

Същата участ ще постигне Топол. Ще останат само Топол-М.

Общо ще бъдат свалени от въоръжение 171 ядрени заряда, ще останат 89 носители със 119 заряда.

При подводниците всички Калмар производство 1982 г. ще бъдат изтеглени. Това са 3 подводници със 144 ядрени заряда.

От Делфин ще останат само 2 подводници със 120 ядрени заряда на 32 носители.

Общо при подводниците ще има 92 носители със 120 заряда.

Ще останат само новите Борей и две подводници Делфин.

Старите бомбардировачи ще бъдат отписани, а нови едва ли ще бъдат направени, тъй като липсват мощности.

Според последния договор на Русия със САЩ (СНВ-3) са разрешени по 80 носители и до 1550 ядрени заряда.

В този случай Русия трябва спешно да изготви 300 ракети-носители за 8 години. Това ще са ракетите от класа Ярс.

Всичко това сочи тенденция към стратегическо обезсилване на Русия при нейните ядрени ракетни сили.

Ракетите-носители и зарядите ще бъдат доста по-малко от предвидените от СНВ-3. Но и това е доста голямо количество. Мечтата на американците е да доведат руските ядрени заряди до 200. В този случай тяхната система ПРО ще свали 80 процента от ракетите в момента на излитането. Останалите ще бъдат унищожени в Космоса или в момента на долитането. До целта ще долетят само 3-4 ядрени заряда.

Но има и нови моменти, заради които Обама иска да направи съкращения на ядрените сили на САЩ и Русия.

На първо място, оръжието, което не стреля, не е необходимо в големи количества. Ядреното оръжие, още повече стратегическото, от тази гледна точка въобще не е оръжие, а е инструмент за възпиране. Неговото притежание от Русия означава възпиране на САЩ. Значи, трябва да изчезне, за да няма кой да ги възпира.

На второ място, ядреното оръжие отдавна е изтласкано на заден план от високоточното, което не попада под никакви договорености. А високоточното оръжие има поразяващ ефект почти равен на ядреното.

На трето място се променя самият характер на войната. Без всякакви ядрени и високоточни оръжия няколкодесетки хиляди бандити от Ал Кайда, обучени от ЦРУ, унищожиха Либия и Сирия, като унищоженията са сравними с няколкоседмични масивни бомбардировки. Заради това САЩ започват да се оттеглят от идеята да участват пряко в голямата война в Близкия Изток. По-добре е това да направят другите вместо тях и да се избият взаимно. Районът и без тях се готви за голяма война.

Контурите на противостоящите регионални блокове още не са очертани, но вече се забелязват. САЩ дестабилизират района по най-болезнената и опасна линия – между шиитите и сунитите.

Но защо е на САЩ тази война именно в нефтената и газова "бъчва" на света. Дали САЩ ще могат спокойно да наблюдават започналия "танц със саби" около този важен ресурс. Спокойно – едва ли, но са принудени да действат така. Китайската експанзия в суровинните райони на света е даденост. Да спрат това с военна сила американците не могат. Ето защо войната в Близкия Изток е шанс за САЩ да ударят спирачките на китайците. Ресурсната зависимост е ахилесовата пета на Китай и именно по нея "стрелят" американците в Близкия Изток.

Едновременно се нагнетява и давлението върху втория противник – Русия.

Идеалната позиция за Вашингтон е регионална война, в която страните-кредитори ще прехвърлят своите ресурси в САЩ, както стана в Първата и Втората световни войни. Тогава САЩ могат да изгорят своите дългове, да ги платят с оръжие и да получат нефта и газа, без да ги дават на Китай.

И защо е на САЩ ядрено оръжие в тази конструкция, в която въобще няма да воюват, но непременно трябва да елиминират ядреното оръжие на Русия, тъй като това е основният ядрен съперник.

Така или иначе, за тази война на САЩ ядрено оръжие не им трябва.

Има и други по-малко известни причини за стратегическата атака на САЩ.

Какво е положението при САЩ и защо мощта на техните стратегически ядрени сили може да се окаже блъф или фикция. И дали готовността на Обама да започне едностранни съкращения означава, че няма друг избор?

Основа за новото предложение на САЩ стана докладът, в който участваха Държавният департамент, Пентагонът, Съветът за национална сигурност, Обединеният комитет на началник-щабовете, разузнавателните служби и стратегическото командване на САЩ. Започвайки от 2000 г. ядреният арсенал на САЩ беше съкратен почти два пъти. Едновременно беше намален и броят на потенциалните противници на САЩ. Така например от сегашната окончателна версия на този списък отпаднаха Ирак и Сирия. В списъка на потенциалните цели на стратегическите ядрени сили на САЩ остават обекти в Русия, Китай, Северна Корея и Иран. Според действащата до неотдавна доктрина, главната цел на първата атака е унищожението на ръководството на страната и нанасяне на непоправими унищожения на нейните въоръжени сили. Според експертите, САЩ може да са се отказали от тези цели, пренасочвайки ракетите към ключови икономически и военни обекти.

Преди десет години американските ракети държаха под прицел 660 ракетни шахти на територията на Русия. Сега потенциалните мишени са два пъти по-малко, а в близко време ще намалеят още.

Във Вашингтон считат, че в тези условия за обезпечаване на ядреното възпиране е достатъчен арсенал от около 1000 бойни глави. Но неотдавна влезлият в сила договор СНВ-3 позволява на САЩ и Русия да притежават в своя арсенал много по-внушителни запаси ядрено оръжие. Според СНВ-3 до 2018 г. всяка от страните трябва да остави на бойно дежурство 1550 бойни глави.

Но договорът не ограничава количеството заряди със среден и близък радиус, както и бойните глави, намиращи се на склад. Според последни данни на въоръжение и САЩ има 2700 такива единици, а на Русия – 2680.

Това количество се счита от Пентагона за твърде голямо и идеята е да се намали почти два пъти. Това ще доведе и до съществени икономии.

Има и друг момент. Не е изключено САЩ въобще вече да нямат балистични ракети и не могат да построят нови. Оказва се, че W-88 е пълна неспособност и грандиозно бюджетно разхищение. Сега те са само заменени на старите W-76, чийто експлоатационен срок изтече още преди пет години. Това означава, че Русия може да постигне в обозримо бъдеще преимуществото както при стратегическото, така и при тактическото ядрено оръжие.

САЩ продължават да инвестират огромни средства в развитието на своята програма за Бързия глобален удар. Системата позволява да се нанасят точни удари с неядрено оръжие по всяка точка по света в течение на един час. Това оръжие в американския арсенал расте, като според руски оценки към 2015 г. САЩ ще имат от 1500 до 1800 крилати ракети с морско и въздушно базиране, предназначени за нанасяне на първия удар, а до 2020 г. – до 3000 единици.

САЩ се опитват да комбинират Бързия глобален удар с техните космически противоракетни технологии за формирането на интегрирана отбранителна система, която може да направи стратегическите въоръжения на други страни, в това число и ядрените, безполезни. Целта е да бъде разрушен световният и регионален стратегически баланс и да се сведе до минимум способността на други страни, на първо място Русия, да нанесат контраудари в извънредни ситуации и да се свие тяхното стратегическо пространство. Това поставя другите страни пред дилемата – или се лишават от способността да започнат ядрена контраатака, или ще използват ядреното оръжие първи, за да избегнат унищожението. В такава насока се развива и руската доктрина – те приеха възможността от изпреварващ ядрен удар и категорично са срещу изграждането на ПРО на САЩ не само в Европа, но и по целия свят.

Очертаващата се плачевна ситуация с ядреното въоръжение на САЩ им оставя само един изход – не само да се изнесат на кинжална позиция, но и да ударят първи, тъй като няма да има с какво да отговорят. Ако Русия удари първа, това е гарантирано поражение на САЩ, а поражение те не искат да допуснат.

Със своето изоставане в областта на ядреното оръжие САЩ са направо в безизходна ситуация. Това означава, че завесата на ПРО САЩ ще използват за нарастване на своето тактическо ядрено оръжие на първия внезапен удар по Русия.

Това е обратна кубинска криза. САЩ пренасят своето тактическо оръжие към вратите на Кремъл във вида на ПРО. Американската ядрена триада и нейните физически носители доживяват своите последни години, може и месеци. САЩ се правят на лидери и говорят за съкращаване на ядрени ракети, които де факто отдавна ги няма.

Мощното деиндустриализиране на САЩ наруши технологичните вериги за създаване на това оръжие. Те имат шанс само с използването на тактическо оръжие за първия ядрен удар под прикритието на ПРО, като по никакъв друг начин не могат да нарушат ядрения потенциал на Русия.

Заради това ново съкращение на ядреното оръжие води направо към ядрена война.


You have read 1 of your 30 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 224, January 2014
Изместването на полюсите вече е започнало
Има два вида изместване на полюсите.Земното - географското, е когато земният масив се измества от актуалната си позиция ...
    Глупакът е по-опасен и от атомната бомба
Шествието на идиотизма и дебилизирането на България е тържествено и всеобщо.Но глупостта има и своите икономически измер...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2020, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com