Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'20'19'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Войната срещу Русия включи и тероризма
Анализ на "Строго секретно"

Кампанията за бойкотиране на зимните олимпийски игри в Сочи не беше изненада.

Ангела Меркел ще се оправдае с травмата, която получи при каране на ски. Барак Обама заплаши, че вместо себе си, ще изпрати две бивши спортистки с нетрадиционна сексуална ориентация, тоест лесбийки.

На Франсоа Оланд, който разреши еднополовите бракове във Франция не му е до олимпиади след скандала с неговата последна любовница. Вицепрезидентът на ЕС Вивиан Рединг също няма да се появи в Сочи заради "положението на хомосексуалистите" в Русия, въпреки че никой не ги атакува, (беше само забранена гей-пропагандата'.

Всичко това едва ли е изненада за Москва, тъй като отдавна беше известно, че провеждането на зимната олимпиада в Сочи ще бъде използвано за давление по всички направления – информационно, политико-идеологическо и терористично.

Опит за помирение направи президентът на МОК, който призова всички страни да се откажат от бойкота на игрите в Сочи и да не се нарушава Хартата на олимпийското движение, която гласи, че олимпийските игри са състезание на спортистите, а не на политиците и че целта е да се постави спортът в служба на хармоничното развитие на човечеството и на съхранение на човешкото достойнство.

Ние сме журналисти, които помнят бойкота на Запада на олимпиадата в Москва през 1980 г. под предлога за намесата на СССР в Афганистан, (където сега се намират САЩ и НАТО), и как западните правителства разпоредиха на своите национални олимпийски комитети да се откажат от олимпиадата. Но стотици спортисти от тези държави пристигнаха в Москва на своя сметка. Принудени да се откажат от използването на националните флагове, те дефилираха под флага на Международния олимпийски комитет. Въпреки бойкота в Москва, участниците установиха 74 олимпийски и 36 световни рекорди, което беше повече от олимпиадата през 1976 г. в Монреал. В Москва беше и най-доброто представяне на България в историята на нашето олимпийско движение.

Тъй като познаваме и кулисите на върховния спорт в света, знаем, че има още една причина за омаловажаване на олимпиадата в Сочи – някои западни държави се страхуват, че там ще бъде разкрито най-накрая масовото използване от техните спортисти на различни стимуланти, които досега се прикриват, което ще доведе до техни слаби или спорни резултати. С какво ще се оправдават? Заради това по-добре е преди олимпиадата да се започне информационна война.

Но става дума и за истинска терористична война срещу Русия, която вече се води в полуоткрита форма. Терористичният акт във Волгоград в навечерието на 2014 г. стана, когато Путин беше определен от "Таймс" за човек на годината. Взривовете станаха броени дни преди олимпиадата в Сочи, която ще започне на 7 февруари.

Но битката беше пренесена този път в сърцето на Русия – Волгоград (бившият Сталинград). За това има много причини. Целта е Русия с терористично давление да прекрати подкрепата си за Сирия и Иран. Взривовете гръмнаха след като беше постигнат значителен прогрес по пътя към Женева-2 и въобще във войната срещу тероризма. Взривовете проехтяха след като Израел и Саудитска Арабия се оказаха в нова и сложна за тях ситуация.

Волгоград е удобен за тероризъм с това, че в него се вливат няколко важни транспортни потоци. По същата причина през 1918 г. той беше основна цел на белогвардейските атаки, а през 1942 г. тук се състоя най-голямата битка на Втората световна война. Оттогава Волгоград (Сталинград) е символ на руската военна мощ и слава. Сега някои се опитват да го превърнат в символ на безсилие пред лицето на нов престъпен враг.

Неслучайно беше избрана и датата на терористичната операция – в навечерието на Новата година Русия потъна в национален траур.

От географска гледна точка делтата на Волга е удобна за разгръщането на терористи и на техните лагери. Делтата на Волга е триъгълник с основа 200 км и височина 100 км. Районът е покрит с големи и малки протоци, блата и островчета. Картата на делтата остарява и не е актуална след всяко пълноводие. Източната част на делтата се намира под юрисдикцията на Казахстан. Освен това цялата делта е огромен природен резерват с ограничен достъп, но въпреки това е посещавана от много туристи, бракониери, рибари и кораби. На север делтата доближава до Астрахан. Да се вземе под контрол това пространство е невъзможно, да се затвори входа на делтата – също.

В първоначалните анализи, като основен заподозрян за тероризма във Волгоград беше сочена Саудитска Арабия. Визираха се последните две визити на шефа на специалните служби на Саудитска Арабия принц Бандар в Москва, където той бил заплашвал Путин, че ще взриви олимпиадата, ако Русия продължи да поддържа Асад. Но едва ли някой сериозен анализатор подозира, че саудитите са идиоти, които, както се казва, си бъркат в дясното ухо с лявата ръка. Може и да участват, но само с финансирането.

Изборът на мястото на тероризма по-скоро предполага дагестанска следа. Подготовката на терористична група от двама-трима души и един смъртник с пълна екипировка струва 50 000 – 100 000 долара. Пряко стълкновение на саудитска Арабия с Русия или Иран при криза на отношенията й със САЩ ще е самоубийство. В Риад не могат да не разбират това.

Може да се предположи, че визитите на Бандар в Москва имаха други цели, а не да се плаши Путин. Монархията в Саудитска Арабия е много по-заинтересована да не допусне по-нататъшно сближаване на позициите на Москва и Вашингтон, както и на Русия с Иран. Да се воюва с Русия или да се гърмят бомби във Волгоград е противоположно на онова, от което са заинтересовани саудитите.

Да финансира уахабистки структури Саудитска Арабия може. Тук те са в първи роли. Но сега те са насочени към вербоване и прехвърляне на шахидите в Сирия и Иран. Не могат да водят две войни едновременно, особено едната срещу Русия. От гледна точка на "кому е изгодно" саудитските структури минават на втори план.

Организаторът трябва да се търси на друго място както в Близкия Изток, така и в глобалната разстановка на силите. Атаката срещу Русия е многостранна и координирана – Украйна, Сирия, Сочи, Путин, тероризъм, информация, идеология, координация, която не е по силите на Саудитска Арабия и на Бандар. Да не забравим и новите договори между Русия и Сирия за експлоатация на шелфа в Източното Средиземноморие.

Както виждате, картината е толкова глобална, че е по силите само на глобален играч, тоест на онова, което се нарича световно задкулисие.

Действат и специфични фактори, касаещи Русия. Отминалата 2013 г. в Русия показа отново диспропорцията между успехите на международната арена, в това число Сирия и Иран, и динамично засилващата се вътрешна нестабилност. Влошаващата се ситуация в икономиката нивелира пробивите в международната политика. Вътрешната ситуация в Русия не е добра. И волгоградският тероризъм освети тези проблеми. Той беше и предупреждение.

Критичната черта, зад която ще започне нова голяма атака срещу Русия е много близка. Това не е алармизъм, а обективна даденост. Идеята за Митническия и Евразиатския съюз засяга интересите на най-мощните сили на планетата. Те няма да чакат Русия да постигне баланс на своята вътрешна и външна политика.

"Тясното място" на Русия е нейната вътрешна политика, изграждана на основите на неолиберализма, в момент когато той докара Запада до гробищата. Тук е и проблемът с липсата на базисни идеи. Ясно е, че компрадорският олигархичен капитализъм, изграден в Русия, е смъртно опасен за страната. Той е първопричината за кризисните явления. И тук проблемът е системен. Вътре в страната расте социалното напрежение. Идеологическият вакуум се запълва от враждебни идеологии, над тях е култа на алчността и потреблението.

Върху тази еклектична и неконструктивна идеологическа основа е невъзможно да се построи нещо положително.

Войната срещу Русия премина в полуоткрита форма.


You have read 1 of your 30 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 225, February 2014
10 мистерии на изчезналите цивилизации
Праисторията означава времената преди човечеството да е оставило писмени свидетелства, тоест преди 4-ти век преди новата...
    Как се стигна до сегашната криза
За да се разберат същността и причините на сегашната колосална икономическа криза и посоката, в която се движи светът, т...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2020, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com