Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'20'19'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Krassimir Ivandjiiski - Красимир Иванджийски
Настроението е бодро. Потъваме уверено
02.2014

2013 остана назад. Връхлетя 2014 г. Между отдръпването на едната и настъпването на другата година има съвсем малко време за въпроса "какво стана и какво ще стане".

Някои оценки са сложни, други по-лесни.

За милиарди хора по света 2013 г. беше лоша година. 2014 г. едва ли ще е по-добра.

За много хора ще е по-лоша. Безкрайните конфликти ще продължат. Войната поглъща колосални материални, финансови, морални и човешки ресурси вместо да отидат за образование, здравеопазване, строителство и гражданско производство.

Така нареченият "часовник на страшния съд" беше въведен от група американски физици, участници в атомния проект "Манхатън". За първи път изображението на часовника се появи през 1947 г. Тогава неговата стрелка показваше "7 минути до полунощ" на световната ядрена катастрофа. През 2012 г. стрелката се придвижи с 2 минути напред, до "5 минути до ядрената полунощ", което означаваше, че светът все по-трудно се справя с опасността от ядрена война. През 2013 г. стрелката остана на "същото време", въпреки че, според мен, би трябвало да се придвижи с още една минута напред заради онова, което се случи около Сирия и с осуетения в последните минути ядрен сблъсък между САЩ и Русия в Средиземно море.

По-просто казано, светът продължава да е на ръба на ядрената война.

Така ще бъде и през 2014 г. В епицентъра ще е кризата на Запада. Когато говоря за Запада разбирам САЩ, които са основната част от онова, което се нарича "западна цивилизация". Именно американската армия разнася по света тяхната демокрация и именно техният долар е главната валута на западното икономическо пространство.

Но този извод е повърхностен. Защото тези САЩ нямат нищо общо с онова, което се нарича "американски народ". Икономическата и политическа система на САЩ е напълно подконтролна на недържавен кръг от частни лица и банкери, влизащи в ръководството на частната Федерална резервна система на САЩ, на която принадлежи и цялата американска икономика. За тази система преди години въведох термина "задкулисие", който бързо се наложи в световния лексикон. Политическата свобода на поредните американски правителства е нулева заради пълната им зависимост от Федералната система и от задкулисните управленски структури. На тази основа може да се направи изводът, че САЩ са само военната машина на глобалната олигархична система и територия, на която живеещите хора не взимат никакви свободни решения.

Но амбициите на това безпрецедентно образование, наричано "западна цивилизация", нямат аналог в историята. Освен тяхната демокрация никакви други форми на власт нямат право на съществуване. Историята на света приключи, настъпи всеобщият рай на Земята. Какво да се прави с другите цивилизации? Те са излишни и трябва или да се завладеят или да бъдат асимилирани и унищожени.

Този процес ще продължава и през 2014 г. и ще тласка света към Трета световна война. Защо? Защото империята, която трябваше да бъде единствената, икономическа военна и политическа свръхдържава изведнъж откри, че е имперски балон и фалирал механизъм за налагане на интересите на глобалната олигархия. По същия начин преди 100 години започна краят на Британската империя. Сега е ред на САЩ.

Техният икономически, политически и военен авторитет е в руини, въпреки че искат да са "нравствен компас на света". САЩ отдавна живеят на кредит за сметка на другите народи, но не искат да прогледнат, че пред тях зее пропаст. В условията на изтощени природни, системни, икономически и човешки ресурси и на колосален дълг САЩ се опитват да докажат (най-вече на себе си), че все още са единственият световен съдия, съд и палач. Но свличането им продължава.

Основният съперник на САЩ сега обаче не е Русия, която има много сериозни икономически и политически проблеми, а Китай. Ако в съвременния виртуален свят все пак има нещо реално, това е именно Китай. През 2013 г. ръстът на брутния му продукт беше 8 процента, ръстът на инвестициите – 20 процента. През 2014 г. в КНР започват решаващи реформи, заради изчерпването на безкрайните обеми на износа и работната сила. Китайското ръководство се насочва към стимулиране на вътрешното потребление. Друг проблем е определянето на вярното съотношение на участието в икономиката на държавата и частния сектор. През 2014 г. държавата частично ще се оттегли от сферата на финансите и лихвите ще се определят не от централната банка, а от пазарните инструменти.

Китай, за разлика от сегашното ръководство на Русия, няма желание да се приспособява към цивилизацията построена върху западните ценности. Китайците имат развито чувство за национална гордост, основаващо се на хилядолетната им култура.

Започва нова надпревара във въоръжаването, този път центърът ще е Азия. Пренасочването на САЩ към този район е първата реакция на "свръхдържавата". Но за тях това ще е непосилно изпитание. Защото основният кредитор на САЩ е именно Китай. Това ново съотношение на силите ще предизвика сеизмични трусове по цялата планета.

Европа ще продължи да се плъзга към разпадане на еврозоната и на политическите интеграционни механизми, обричащи континента на богат север и беден юг.

В Близкия изток хаосът вече е неуправляем, въпреки позитивните сигнали, идващи от конференциите за Сирия и Иран. Защото конфликтът се пренесе на друга плоскост – сунити срещу шиити. Американците разбуниха мравуняка в Ирак през 2013 г. и свалиха сунитския режим на Саддам Хюсеин. На власт дойдоха шиитите. Сега сунитските племена, които се оказаха на последното стъпало на социалната йерархия, въстанаха. Към тях се присъедини и сунитската терористична Ал-Кайда, създадена от...САЩ, Израел и Саудитска Арабия.

Ал-Кайда се стече и в Сирия срещу правителството на Асад, което е считано за шиитско, въпреки че той е алавит.

Значи, Ал-Кайда воюва срещу шиитите в Ирак и Сирия. Но за американците ситуацията е абсурдна. В Ирак те подкрепят шиитското правителство, а в Сирия воюват срещу шитското правителство на Асад. Обама е в капан. В Ирак поддържа режима, който воюва с Ал-Кайда, в Сирия поддържа Ал-Кайда. Едновременно Обама започва сближаване с шиитски Иран. Това означава, че в Близкия Изток хаосът е извън контрол. Ирак ще остане военен котел.

В Сирия войната ще продължи до "победен край". Близкият изток ще потъва в хаос и именно оттам през 2014 г. ще идва опасността от голяма война.

САЩ бяха принудени да започнат "голямата маневра" и да променят и позицията си спрямо своите досегашни най-големи съюзници – Израел и Саудитска Арабия. В Сирия Асад ще остане на власт, което показва, че политиката на САЩ в тази страна е била погрешна от началото.

САЩ искаха да създадат в Близкия Изток управляем хаос, получиха неуправляем бардак. Тъй като се занимавам с международна политика от над 45 години мога да кажа, че по-лошо положение от сегашното в този район не си спомням.

Не съм привърженик на изкуствени сравнения и аналогии, но забелязах нещо любопитно за 2014 г. През 1914 г. започна Първата световна война. През 1814 г. беше победата над Франция на Наполеон. През 1714 г. завърши войната за испанското наследство, а Русия разгроми Швеция. Ако погледнете историческия календар със сигурност ще намерите и други сравнения.

Дали 2014 г. ще се впише в този списък. За съжаление ще е необходима нова голяма война, за да се изясни дали това е истина или не. Както казват моряците, настроението е бодро, потъваме.

Независимо от тези песимистични изводи, искам да пожелая на читателите и приятелите на "Строго секретно" и на всички, с които съм се срещал и работил през последните 60 години успех. И обещавам и през тази година, в рамките на отреденото ни време, да продължим да разкриваме лъжата, фикцията и фарса на системата, която поробва всеки от нас, за да продължи живота на тази велика трагикомедия поне с още един ден.


You have read 1 of your 30 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 225, February 2014
Роналдо срещу Меси – 1:4
Португалският футболист на Реал (Мадрид) Кристиано Роналдо най-накрая спечели "Златната топка" за най-добър футболист в ...
    Не пием достатъчно, трябва да забогатеем
Последната алкохолна европейска статистика показва, че българите пият повече, но все още сме далеч от отличниците.При би...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2020, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com