Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'20'19'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Третата газова война става и Трета световна
Вашингтон иска да контролира украинския транзит
Икономически анализ на "Строго секретно"

Главната геополитическа аксиома е, че Третата газова война между Русия и Украйна ескалира с бясна скорост в Трета световна война между Изтока и Запада.

Бойното поле засега е Украйна. Тя беше избрана от САЩ неслучайно. През тази страна минават главните енергийни магистрали, съединяващи Русия с Европа. Заради това американците предприеха отдавна замислената диверсия в Украйна по сценария, изпробван в Югославия, Ирак, Северна Африка, Сирия – създаване на управляем хаос чрез непреодолими бариери на конфронтацията между Украйна и Русия, и използването на украинците и руското население като пушечно месо в началните залпове на Третата световна война.

САЩ нямат друг изход освен глобална война, най-добре с чужди жертви и на чужда територия, за да могат да нулират своите дългове и да предотвратят краха на долара. Чрез украинската криза САЩ се надяват да си осигурят лично спасение. Съдбата на Украйна и украинците въобще не ги интересува. Залогът за тях е на живот и смърт.

Държавният дълг на световния жандарм тези дни надмина 60 трилиона долара, а с дериватите - 700 трилиона. Това не е дамоклев меч, това е армагедон за целия свят . Разбира се, тази перспектива хвърля американската олигархична върхушка в паника. Разбират, че ги очаква окончателна присъда. През последните 25 години изградиха свят, пълен с оръжие, ненавист и войни. Преразпределението на сферите на влияние ни приближава към най-лошия вариант – използването на ядрено оръжие. За да избегнат глобалния конфликт, в който ще изгарят и те неминуемо, САЩ провокират локални войни. Постепенно обръчът около Евразия се затяга – в Европа, Африка, Близкия Изток, Централна Азия, Синцзян, Япония.

В тази битка за оцеляване САЩ определят незавидна роля на Европа. ЕС трябва да се откаже от сътрудничеството си с Русия и да превключи към трансатлантическото сътрудничество със САЩ и изграждане на общ пазар, в който на Европа е отредена ролята на американска колония.

Ролята на Украйна е по-различна. Дали ще се разпадне или не няма значение за САЩ и за решаването на техния основен проблем. Ставащото в Украйна е да бъдат отдалечени Русия и Европа до такава степен, че европейците да се преориентират напълно към САЩ.

Тъй като основната част на връзките Русия – Европа са в енергетиката целта е да се създаде такъв режим в Киев и такава обстановка между Украйна и Русия, в която стабилните доставки на енергоносители да станат невъзможни. САЩ реализират тази цел успешно и отново с чужди ръце и за чужда сметка.

Цинизмът на САЩ е безграничен, те имат "планове" за заменяне руския газ за Европа със собствен шистов. Поредна химера.

Русия и Китай трябваше да противодействат на глобално равнище с газовата сделка на века и прокарването на газопровода "Силата на Сибир". Това е взаимно подсигуряване на Москва и Пекин, които разбират добре какво правят САЩ – войни за грабежа на чужди реални активи. Унищожиха Ирак, Либия, Сирия, сега Украйна. Това е толкова банално и гнусно, че даже не ни се иска да го анализираме, но е крайно необходимо, защото утре ще е късно.

Това е краят на така наречения "имперски цикъл". САЩ следват неговите закономерности и прехвърлят разходите върху своите съюзници, които намаляват количествено и качествено. Днес срещу САЩ, Англия и Израел е цялото човечество, но , когато звярът умира, е най-опасен.

В този цикъл Украйна е само наемник на Америка, а украинската газова криза е част от икономическата война на САЩ срещу Русия. Съвършено ясно е, че при абсолютно никакви промени на политиката на Русия САЩ нямат намерение да спрат своята антируска военна атака.

За разлика от Първата и Втората световни войни САЩ сега са принудени да поемат основната инициатива на себе си. При природния газ обаче Европа не е готова да замени тръбопроводния газ с втечнен от САЩ или Катар. Технологически няма приемни терминали, флот от метановози, системи от тръбопроводи от пристанищата на потребителя. Втечнен газ до България може да има само в главата на такъв безкрайно глупав човек като Б. Борисов.

На второ място Европа няма илюзии за цената на втечнения газ. Испания плаща за него 467 долара за 1000 кубометра, а Германия за руския тръбен газ – 387 долара.

На трето място Катар почти напълно се преориентира към пазара на Азия. Япония му плаща по 590 долара за 1000 кубометра.

На четвърто място Иран заяви, че даже, ако бъдат свалени санкциите, няма да пречи на интересите на Русия в тази сфера.

На пето място шистовият газ на САЩ, който ще потече към Европа, е балон по-голям от тяхната борса. Това показва, че политиката на САЩ в Украйна е опасен блъф, какъвто е и цялата американска политика през последните десетилетия.

Дали върхушката в САЩ разбира в каква сложна ситуация се поставя сама? Не знаем какво разбира, но отсега е ясно, че към есента на 2015 г. кризата ще е неудържима.

Върхушката на САЩ, ако разбираше мащаба на кризата и проблемите, които носи, отдавна щеше да прекрати своята глобална деструктивна политика. Но целият организъм на САЩ вече е заразен и умъртвен от сериозната автоимунна болест.

В Белия дом цари хаос, демагогия, игноранщина. Същото се отнася и за Държавния департамент. Ясно е, че за първи път в историята на САЩ техният елит съвършено не е готов да се справи с предизвикателствата, с които ще се сблъска тази държава в близките години и се опитва да се спаси с износ на кризата навън.

Заради това, онова което става сега в Украйна и особено в Новорусия, е битка за многополюсния нов свят. С костите на украинците и руснаците САЩ искат да спасят своята планетарна хегемония.

На тази фон основният въпрос е какво ще предприеме Кремъл. Отстъплението ще е фатално, влизането в Украйна – много опасно.

Светът е на прага на нова световна война при следната конфигурация:

  • провокацията с Трета световна война се води срещу Русия, която САЩ се опитват да представят като агресор, за да консолидират западния свят в името на своите интереси;
  • американската геополитика заложи на отглеждането на русофобния украински нацизъм, като продължение на германската и английска традиция за войни срещу Русия;
  • Украйна е окупирана от САЩ чрез организирания от тях държавен преврат и установяването на нацистка диктатура;
  • европейските страни са принуждавани към участие във войната срещу Русия въпреки техните национални интереси, в това число и България.

От тази гледна точка съпротивата в Донбас е не само сащита на местното население от нацистката хунта, но и защита на Русия срещу американската агресия и света от Трета световна война, докато все още не сме станали нейни жертви.


You have read 1 of your 30 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 230, July 2014
Това е война САЩ – Русия, а не Украйна – Русия
В момента, когато пиша тези редове, кървавата баня в източните райони на Украйна – рускоезичният Донбас, продължава. Кие...
    Къде сме ние, къде е Европа
За трети път, с помощта на съставения от някои европейски аналитични централи "Европейски индекс на развитието", се оцен...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2020, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com