Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'19'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Krassimir Ivandjiiski - Красимир Иванджийски
Войната едва ли ще бъде избегната
07.2014

Това е война на САЩ срещу Русия, по-точно на САЩ и НАТО срещу Русия и лично срещу Владимир Путин. Голяма грешка ще бъде, ако се счита, че това е война между Русия и Украйна. И още по-голяма, че някоя от тези държави ще спечели. Нищо няма да спечелят. И за двете страни перспективата от военен сблъсък е стратегически капан.

Технологията беше отработена през вековете от англичаните, а сега от американците. Винаги е била срещу Русия. И винаги, когато тя е вървяла нагоре, Англия и САЩ са включвали политиката на възпиране или унищожение.

Най-ефективният начин за това, разбира се, е войната. Така беше през 1914 г., така беше и през 1941 г., така е и през 2014 г. Интересно дали някой е обърнал внимание на недоброто за руснаците съчетание на единицата и четворката.

Но Западът не бърза сам да напада Русия. Те не са идиоти. Задачата е да я унищожат с чужди ръце. В случая – като унищожат и Украйна.

Русия е основният геополитически и военен съперник на англосаксонския ред, който обобщаващо е наричан Запад. Русия е неговата основна геополитическа алтернатива, която обобщаващо се нарича Изток. В момента Русия е единствената държава, която може да предложи друга цивилизационна алтернатива вместо западния световен ред. Китай, заради редица причини, не може да предложи глобален проект, а Русия вече го имаше в лицето на СССР и на неговата идеология. Освен това няма друга държава освен Русия, която притежава толкова колосални ресурси и има ядрено оръжие, което може да изтрие от лицето на земята целия Запад. Заради това за Запада основната задача е ликвидирането на тази държава независимо дали се нарича СССР, Руска федерация, Евразиатски съюз и т.н.

Може да се изредят още десетки причини за сегашната война на Запада срещу Русия. Но и така е ясно, че в момента целият свят е стъпил върху острието на бръснача. Едно погрешно движение и ще избухне война. Глобална и ядрена – между Русия и САЩ, и между Изтока и Запада.

За Украйна никой не е загрижен на Запад, а задачата на появилата се неофашистка хунта, отгледана от САЩ, е да въвлече Русия в изтощителна война по сценария на Югославия, Ирак, Афганистан, Либия, Сирия, Турция, Египет, само че в много по-голям мащаб. За Запада, украинците и руснаците са две племена, които трябва да се изтребят даже с ядрено оръжие.

Газът и нефтът на Русия, които преминават през Украйна, само мултиплицират тези намерения.

Атаката на САЩ срещу Русия съвпада и със сегашната криза на капитализма. Лошото за Русия е, че действа в рамките на същата капиталистическа система, измислена, създадена и поддържана от врага, благодарение на което той може да предизвика и предвиди всяка крачка на Москва. Това означава, че, за да има шансове за победа, Русия трябва да излезе от тази геополитическа и икономическа система. Именно това наблюдаваме сега. Паралелно на събитията в Украйна, Русия се насочва на Изток и към Китай. Реално Китай поема тежестта на спасението на Русия и това се разбира в Пекин. Путин няма друг изход освен съюз с Китай, който пък за САЩ е още по-опасен икономически и геополитически противник. Именно това води двете държави към изграждане на съюза, който вероятно ще премине и във военна структура като противотежест на НАТО.

Путин прави и много сложна маневра като използва украинската криза, за да върне мястото на Русия на глобалната сцена, като втора сила наред със САЩ и да възобнови доктрината на гарантираното взаимно унищожение, която крепеше международната сигурност десетилетия наред.

Ако сте обърнали внимание, Путин прави всичко възможно да избегне украинския капан, който му заложиха американците и на всяка американска акция в Украйна отговаря, но не регионално, а на глобално равнище. Изпрати подводници до бреговете на САЩ. Няколко пъти руски стратегически бомбардировачи облитаха Америка, Русия изстреля пробно няколко междуконтинентални ракети, чието предназначение е ясно, оказва помощ на решима в Ирак, помощ срещу новата агресия на САЩ, може да възстанови базите в Куба и Виетнам и т.н. Отговорът на Москва към Вашингтон е ясен: знаем добре, че вие сте причината за събитията в Украйна, и ще отговаряме лично на вас на глобално равнище.

Моментът е преломен и исторически. Тежестта пада върху Путин, който от години си изграждаше позиция, която обвързваше неговата съдба със съдбата на Русия, което може и да е много опасно. Такова лично асоцииране не е имало от времето на Сталин, но онова което Сталин реши за 7-8 години Путин не може да реши вече 15 години. Заради това и атаката на САЩ е персонална, срещу него.

Всъщност тя започна още след обесването на Саддам Хюсеин, мина през линча на Кадафи и войната срещу Башар Асад. И сега войната в Украйна е атака лично срещу Путин, който постоянно е демонизиран.

САЩ действат по стария начин – налагат санкции срещу Русия, блокират парите й в чужбина, въведоха ограничения срещу най-близките сътрудници на Путин в най-важните сектори. Така действаха и срещу Милошевич, Саддам, Кадафи, Асад, Мубарак, Ердоган…

Сега се опитват да прехвърлят своята "война срещу тероризма" на територията на Русия. Световното олигархично задкулисие обяви Путин за враг номер 1. Вашингтон вече отдели и 30 милиарда долара на пряко вмешателство във вътрешните работи на Русия, т. е. за свалянето на Путин. На 11 юни Пентагонът изпрати в Европа и "невидимите" ядрени бомбардировачи В-2, които могат да нанасят превантивен и неочакван ядрен удар.

Това е нова глобална студена война, но този път без мимикрията на идеологическата борба между "капитализма" и "комунизма", което я прави още по-непредвидима и опасна. Заради това може да премине и в гореща ядрена фаза.

Старата система на взаимното гарантирано унищожение е мъртва. В момента САЩ убеждават лидерите на Европа да се присъединят към техните планове за създаване на сили за превантивен ядрен удар, който може напълно да изтрие Русия от картата на света. Именно в рамките на тази глобална конфигурация трябва да се разглеждат и събитията в Украйна.

Тези жестоки истини постепенно стигат до Путин. И от двете цели – величието на Русия или подчинението на евроатлантизма, той трябва да изберепървия вариант. Вторият е самоубийство.

Има разлика и в тактиката. Руснаците са свикнали да играят в шахмат, където силите на противника и техните действия се виждат от всички. Западните политици играят покер, в който измамата на противника се счита за успех и достойнство.

Така е и в момента. САЩ, които са челният отряд на западната цивилизация и са във фактически фалит с дериватен дълг от 700 трилиона долара, играят покер не само срещу Русия. Залогът е съдбата на цялото човечество.

На прага сме на грандиозно преформатиране на цялото мироустройство. Неговият основен инструмент отново е войната. Но война от нов тип, която ще продължава десетки години. За съжаление засега всичко показва, че войната едва ли ще бъде избегната, и единственото което ни остава, е по-добре да се подготвим за нея. Настъпват грозни и страшни времена.


You have read 1 of your 40 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 230, July 2014
Къде сме ние, къде е Европа
За трети път, с помощта на съставения от някои европейски аналитични централи "Европейски индекс на развитието", се оцен...
    Дългът на САЩ – 710 трилиона долара
Според последни данни количеството на дериватите в света /разбирай, на САЩ/ в края на 2013 г. е достигнало космическата ...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2019, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com