Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'20'19'18'17'16'15'14'13'12'11'10'09'08'07'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Досие - актуална тема
Krassimir Ivandjiiski - Красимир Иванджийски
Втората най-стара професия изпревари проституцията
09.2014

Афери, измами, корупция, престъпления, убийства, идиотизми, простотия, грабежи… Досетихте се! Това е така наречената българска политика и нейните мизерни изпълнители.

25 години след смяната на системата българският политик има одобрението само на 2 на сто от българите. Повтаряме - само двама души на всеки 100 одобряват "политиците". Останалите 98 на всеки 100 българи не искат и да чуят за тях и най-често използваните словосъчетания са свързани с майките им и обратната сексуалност.

В Европа няма други политици, които да са с по-ниско одобрение от своите общества. И само в България в обществения рейтинг политиците бяха изпреварени от проститутките. Това е истината.

Че властта деморализира беше официално съобщено още през ХІХ век. Но тази истина е отпреди хиляди години. В българската "нова политика" нахлуха бандити, хомосексуалисти, невежи, житейски неудачници, престъпници, хора, които не могат да изкарат и 1 лев без да крадат или убиват, които са с пълен провал в личния живот, но са тръгнали да дават акъл на другите как да живеят.

Апогеят на глупостта и престъпността беше появата на един пожарникар, олицетворение на всички тези черти. Пълен политсифилис Made in Bulgaria. Това стана възможно защото огромното болшинство от умните, мислещите, креативните хора се гнусят от политиката и се оттеглиха без борба от нея.

Те се оправдават, че това, което става в нашата политика, не се различава от онова, което е в повечето страни от Европейския съюз. Че корупцията на нашите политици не се различава от средната европейска.

Но в България корупционните афери тепърва чакат своето разнищване и професионална прокуратура.

В Япония още през 70-те години осъдиха за корупция заради аферата Локхийд премиера Танака (почина преди присъдата да влезе в сила). А у нас споменатият пожарникар, който има европейска присъда за убийство, продължава да се дзвери по телевизора.

Същият самолетен концерн Локхийд беше дал 10 милиона долара на тогавашния министър на отбраната на ФРГ Франц Йозеф Щраус. Но той успя да остане във властта, защото имаше огромен принос Бавария да стане най-богатият немски ланд. Щраус знаеше класически гръцки, говореше латински, обединяваше избирателите и политиците.

Канцлерът Кол, при когото Германия беше обединена, също имаше на съвестта си корупционни афери. Истина е, че взимаше пари в собствения джоб, но толерираше тайни сметки, на които спонсорите внасяха големи суми за неговата партия. Но и на него му се размина, както на Щраус, тъй като и двамата успешно управляваха страната и имаха черти на държавници. Но немците не бяха толкова снизходителни спрямо президента Кристиян Вулф, който беше обвинен в приемане на материални облаги и беше принуден да се оттегли, въпреки че след това се оказа, че обвиненията са били неоснователни.

В други страни критериите обаче са безпощадни.

В Швеция принудиха да подаде оставка една жена – министър, която със служебните кредитни карти е плащала свои покупки на дребни суми.

И в страните от Южна Европа, където досега на политиците се позволяваше повече отколкото другаде, нещата също се променят. Бившият премиер на Италия Силвио Берлускони беше осъден за данъчни измами.

Жак Ширак – бившият президент на Франция, застана пред съда заради корупционни обвинения, свързани с времето когато преди години беше кмет на Париж /получи условна присъда/. Сега земята се подпали под краката на Саркози, също за получаване на нелегално спонсориране от няколко източника.

Истинско земетресение стана в Испания, където по обвинения в пране на пари и данъчни измами ще се изправи пред съда принцеса Кристина, сестра на новия крал Филип и дъщеря на предишния. Заради това абдикира баща й Хуан Карлос.

Огромни корупционни афери тресат Чехия и Израел. За взимане на подкупи на 6 години затвор беше осъден Ехуд Олмерт. Очаква се решението на Висшия съд.

Корупцията е на видно равнище и в САЩ . Условието е политикът да не бъде заловен, че е корумпиран.

През 2006 г. в Унгария бяха пуснати записите на премиера Ференц Гюрчани, който на закрито заседание на правителството каза на своите партийни колеги: "Лъжехме сутринта, лъжехме и следобед, не може да ми кажете нито едно нещо, с което да се гордеем, освен че имаме властта". Въпреки това той се държеше за властта още 3 години.

Никой не може да постъпи като генерал да Гол, който през 1969 г. подаде оставка след загубения референдум за реформата на Сената, въпреки че ако беше направил това, щеше да управлява Франция чак до своята смърт.

Маргарет Тачър, когато започна да губи подкрепата на своята партия, подаде оставка преди края на мандата.

Това беше преди години. Но днес в Европа доминират политици, купувани на едро и дребно.

Появи се и нов елемент. Наред с корупцията и злоупотребите с властта политиците приключват кариерите заради скандали в личния им живот.

Личният живот, т.е. извънсемейните забежки на президента Митеран, на който на 58 години му се роди извънбрачна дъщеря, стана предмет на национален диспут. Същото се отнася и за аферите на сегашния президент Оланд.

Берлускони беше осъден за бунга-бунга с непълнолетната Руби. Но Берлускони беше надминат от бившия премиер на Израел Моше Кацав, който беше осъден на 7 години за двукратно изнасилване и издевателство.

В САЩ скандалите започнаха още при Кенеди. Рейгън се разведе. Клинтън правеше секс в овалния кабинет с Моника, сенаторът Харт през 1987 г. беше изловен с моделка, Буш-старши беше педофил, Обама е хомосексуалист, Хилъри е…

Но онова, което отличава България от Европа и света е липсата на елит. Заради това от 25 години в политиката влизат хора на принципа на отрицателната селекция. Според тях няма хора, които да се посветят на някаква идея, освен на собствените комплекси.

Става дума за качеството. Няма елит, няма и качество. Във всеки мандат на парламента около 50 на сто от депутатите са напълно неадекватни, 60 на сто – напълно неактивни, 70 на сто – не могат да напишат и две изречения.

Заради това наивни са и идеите за задължително гласуване. Нещата са много по-прости. Хората, на които народът поверява своята власт, трябва да бъдат подложени на предварителна селекция – например дали могат да пишат, четат и да преминат психотест.

В старите демокрации в политическия живот са участвали само елитите. И чак когато държавните институции започнаха да остаряват, на арената бяха пуснати масите или лумпените, както у нас след 1989 г.

Именно за тях Рейгън каза, че политиката, считана за втората най-стара професия, е изпреварила отдавна първата, т.е. проституцията. Все още нямаше деменция и по него не бяха стреляли.


You have read 1 of your 30 free articles this month.
Subscribe to gain access to the Strogo Sekretno issues.

Subscribers please enter your username and password above.

 Issue 232, Sept. 2014
Как да спечелите 6 милиона долара
Отново насочваме вашето внимание към един сигурен начин как да станете милионери. Проблемът е, че преди това трябва да у...
    От тази яма, излизане няма
С известно закъснение бяха публикувани данните на Световния икономически форум за периода 2011-2013 г., когато в Българи...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2020, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com