Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'24'23'22'21'20'19'18'17'16
'15'14'13'12'11'10'09'08'07
'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Тема на месеца
ПРО на САЩ и войната в Украйна
Анализ на "Строго секретно"

Създавайки военната криза в Украйна САЩ придвижват своята противоракетна отбрана плътно до границите на Русия. Пентагонът действа по три направления – в самата Украйна, в Полша и Румъния.

Разполагането на ПРО на САЩ на територията на Украйна е новата стратегическа задача на Пентагона. В Киев вече заявиха, че са съгласни с разполагането на украинска територия на американските ракети-прехващачи Patriot. В близко време Киев може да стане привилегирован съюзник на САЩ извън рамките на НАТО. Такъв статут сега имат 15 страни, сред които Израел, Афганистан, Южна Корея, Кувейт, Австралия, Австрия и Япония. Комплексите Patriot под Харков ще бъдат само първата крачка и едва ли са непосредствена заплаха на Русия, тъй като са средство за противовъздушната отбрана. Но след Patriot може да се появи и друго оръжие, в това число и такова, което непосредствено участва в бойни действия.

Но докато в Украйна нещата са в сферата на предположенията, в Румъния и Полша те са в напреднал стадий на реализация.

Единствената сухоземна антиракетна съществуваща Аegis-система на САЩ е в Ню Джърси. В момента се товари на 60 големи корабни контейнери и се изпраща в Румъния, където ще бъде инсталирана и ще влезе в действие през 2015 г. като антиракетна система. Едновременно САЩ изграждат още две наземни Аegis-системи в Полша и на Хаваите.

В плановете на САЩ е и изграждането на силози за наземните ракети–прехващачи GBI. Но заради протестите на Русия това беше забавено, но не и изоставено. GBI са ...

 
       READ MORE / ПРОДЪЛЖЕНИЕ 
 

 More from Strogo Sekretno
 

 Issue 232, Sept. 2014
От тази яма, излизане няма
С известно закъснение бяха публикувани данните на Световния икономически форум за периода 2011-2013 г., когато в Българи...
    "Пандемията" отново е "извън контрол"
Съдейки по сегашната кампания за сплашване, тя отново е режисирана и платена толкова добре, че считат за въпрос на лична...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2024, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com