Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'24'23'22'21'20'19'18'17'16
'15'14'13'12'11'10'09'08'07
'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Проблеми на глобалната сигурност и разоръжаване
Договорът за обикновените въоръжени сили в Европа е неактуален
Военен анализ на "Строго секретно"

Русия отхвърли претенциите на САЩ във връзка с Договора за обикновените въоръжени сили в Европа /ДОВСЕ/ и счита, че този договор вече не е актуален. "Времето на ДОВСЕ отмина – се казваше в коментарите на Министерството на външните работи на Русия – и тази ситуация се дължеше именно на САЩ, които дълго и упорито се опитваха заедно със съюзниците си от НАТО да решат свои геополитически задачи, използвайки ДОВСЕ като инструмент".

ДОВСЕ беше подписан на 19 ноември 1990 г. в Париж. В него взимаха участие 16 страни – членки на НАТО и 6 държави от Варшавския договор.

Договорът ограничаваше възможностите за разполагане на обикновените въоръжения покрай границите между страните на военните блокове, за да бъде намалена вероятността от внезапно нападение и от крупни бойни действия в Европа.

Оттогава станаха много събития, в резултат на които съотношението на силите в Европа се промени сериозно във вреда на Русия. Новите планове на НАТО не предвиждаха никакви компромисни крачки спрямо Русия за регулирането на числеността на войските в Европа, което правеше съответния отговор на Москва напълно възможен.

Ще припомним, че на 14 юли 2007 г. Русия замрази участието си в ДОВСЕ и в свързаните с него международни договори, сред които договорите от Будапеща от 1990 г., от Ташкент - 1992 г., от Виена - 1996 г., от Истанбул за адаптиране на ДОВСЕ - 1999 г., и редица други. Всички тези документи доразвиваха в променящата се ситуация основния договор, подписан в Париж на 19 ноември 1990 ...

 
       READ MORE / ПРОДЪЛЖЕНИЕ 
 

 More from Strogo Sekretno
 

 Issue 232, Sept. 2014
И Договорът за средните и малки ракети е под въпрос
Разпадането на цялата структура на договореностите между САЩ и Русия в областта на въоръженията навлезе и на територията...
    Китай и САЩ в битка за Европа
В навечерието на втората унищожителна вълна на световната финансова криза в центъра на противоборството са САЩ и Китай. ...

  
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2024, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com