Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'24'23'22'21'20'19'18'17'16
'15'14'13'12'11'10'09'08'07
'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Китай
Китай и САЩ в битка за Европа
Васил Василев

В навечерието на втората унищожителна вълна на световната финансова криза в центъра на противоборството са САЩ и Китай. Русия е преходен етап на тоталната атака на САЩ срещу Китай.

Западната плутокрация се стреми да запази доминирането си в икономиката, в промишления и финансов капитал – и във военната мощ, като носител на "универсална демокрация".

От тази гледна точка основният противник за САЩ не е Русия, затънала през последните 25 години в не по-малка от американската криза, а Китай, възползващ се от слабостта на другите основни играчи и намиращ се във възход и ръст.

Опирайки се на колосалния потенциал на своето население и на своя начин на производство, "световната фабрика" на ХХІ век изгражда "социализъм с китайска специфика".

През последните години основният обект на сблъсъка на САЩ и КНР е най-големият със своя потенциал пазар на Европейския съюз.

САЩ с войната в Украйна се опитват да въвлекат ЕС в своята атлантическа зона за свободна търговия. Китай, за да осигури доставката на своите стоки на Запад, се опитва да изгради към Европа Новия копринен път, едновременно с изграждането на Новия морски копринен път.

Възползвайки се от краха на СССР и деиндустриализирането на Русия Западът си осигури руския пазар срещу суровини и горива, а КНР – с така наречените стоки за широко потребление и продоволствие.

Но в началото на ХХІ век на Запад бяха окончателно изчерпани възможностите за изкуствено помпане на ръста на потреблението в рамките на модела на дълго ...

 
       READ MORE / ПРОДЪЛЖЕНИЕ 
 

 More from Strogo Sekretno
 

 Issue 232, Sept. 2014
Договорът за обикновените въоръжени сили в Европа е неактуален
Русия отхвърли претенциите на САЩ във връзка с Договора за обикновените въоръжени сили в Европа /ДОВСЕ/ и счита, че този...
    Пекин разработва нова балистична ракета
В отговор на изгражданата от САЩ глобална противоракетна отбрана Китай разработва междуконтинентална балистична ракета Д...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2024, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com