Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'24'23'22'21'20'19'18'17'16
'15'14'13'12'11'10'09'08'07
'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Кабинет по медицина
Внимание: климатикът стеснява белия дроб
Д-р. Михаил Тодоров

Климатикът, спасяващ от жега и от студ с малко разход на енергия, може да излезе на човек доста скъпо. Куп болести се изтласкват от безобидно изглеждащата машина. Климатиците предизвикват болки в главата, депресия, възпаление на синусите. Те дразнят и възпаляват очите, носа, гърлото.

След дълъг престой в климатизирани помещения се повишава кръвното налягане. Обездвижват се и се схващат мускулите на ръцете и краката, появяват се болки в ставите. Климатиците имат вина и за напълняването. Версията е, че приятната температура, която поддържат в стаята, пречи на хората да се потят и да изхвърлят по този начин излишните калории.

Последното обвинение към климатиците е за размножаването на опасната бактерия легионела. Пипването й води до увреждане на бронхите, до развиване на висока температура. Легионелата може да достигне белите дробове при вдишване и да причини опасна форма на пневмония, известна като легионелоза или легионерска болест. Заболяването тръгва с лека кашлица, но с бързо покачваща се температура, с гадене, повръщане и би могло да се стигне дори до загуба на съзнание.

Болестта е смъртоносна до 20% от заразените, ако не се лекува навреме и правилно. Климатикът е развъдник на всякакви бактерии, предупреждават микробиолозите. А бацилите, причинители на респираторни инфекции, са много и всички могат да попаднат в климатичната инсталация.

Делят се на три големи групи – вирусни, бактериални и плесенни (гъбички). Всички те обитават околната среда, но, попадайки п ...

 
       READ MORE / ПРОДЪЛЖЕНИЕ 
 

 More from Strogo Sekretno
 

 Issue 232, Sept. 2014
Истината за ПСИ-оръжието
Защо да се убива врага, щом като може волята му да бъде пречупена и да бъде превърнат в зомби, подчиняващ се на чужди за...
    Световен салон
60 процента от руснаците не пестят нищо за тежки времена. 10–те най-често четени книги в Градската библиотека Антверп...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2024, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com