Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'24'23'22'21'20'19'18'17'16
'15'14'13'12'11'10'09'08'07
'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Геополитика на православието
Тревожното настояще на българската църква
Йоан Трулев

Времето, в което живеем, и предизвикателствата, пред които то ни изправя, не подминават и нашата църква. Да дефинираме някои от тях и да ги обясним с оглед на бъдещите перспективи пред БПЦ, и възможните последствия, които ще се изправят пред нея.

Изборът на Неофит за български патриарх в началото на миналата година сложи край на застоя в българската църква от първото десетилетие на века и зададе нови параметри на нейното развитие.

Както сме посочвали, той беше избран за патриарх, за да изпълнява ролята на балансьор и помирител на владишките лобита в синода, и защото е еднакво удобен на Московската и Вселенската патриаршии - двете съперничещи си за влияние външни сили в нашата църква. Това постави новоизбрания патриарх в сложна и деликатна ситуация още в самото начало, и му наложи нуждата за нов тип управление, различно от това на неговите предшественици.

В този смисъл Неофит е нов тип църковен лидер със собствено виждане за лидерството и отговорностите произтичащи от него, които той конкретизира в едно свое, неотдавнашно слово: "…Липсата на смирение е пречка и за нещо друго, което е от изключителна важност за един добър лидер: способността да се вслушва в другите, да се учи, да приема съвети, напътствия и критики, и да се съобразява с тях. Когато е овластен да взима решения, които засягат много хора, човек трябва да бъде особено внимателен и отговорен, особено смирен, със съзнанието за човешката си немощ и несъвършенство".

Тези думи са показателни, защото илюстр ...

 
       READ MORE / ПРОДЪЛЖЕНИЕ 
 

 More from Strogo Sekretno
 

 Issue 233, October 2014
"Южен поток" на линията на сблъсъка
Защо американците завързаха балканския възел на газопровода "Южен поток". Защо отново политическата гарнитура у нас отст...
    Какво са тези страшни и странни вируси
Дали ебола е епидемичният апокалипсис? Дали вирусите наистина носят неизбежното унищожение на цивилизациите?Кръвотечащат...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2024, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com