Krassimir Ivandjiiski
Home Archive Search Sponsors About us Contact

Translate
Select Language
'24'23'22'21'20'19'18'17'16
'15'14'13'12'11'10'09'08'07
'06'05'04'03'02'01'00'99'98
 
User ID
Password

Шахматната дъска
Енергийната война навлезе в решаваща заключителна фаза
Група за анализ на "Строго секретно"

С въвеждането на санкции от ЕС срещу Газпром и Роснефт енергийната война в Европа и света навлезе в решаваща и вероятно заключителна фаза. Това е краят на така наречения американски нефтодолар. Европа вече е с двата крака в блатото на собствения капан. Всъщност това е ембарго срещу долара и еврото и означава, че Русия ще продължи бързото енергийно пренасочване към Изток, респективно към юана и рублата.

В края на август Русия разреши продажбата и покупката на нефт и природен газ в рубли и юани, като по този начин елиминира долара и пресече съществуващата и действаща от 40 години система на нефтодолара, върху който от десетилетия САЩ градяха своята икономика с бясно печатане на долари, обезпечени с чужди реални ресурси.

Още по-опасно за САЩ е намерението на Саудитска Арабия, която е родината на американския нефтодолар, да преговаря с Русия за изоставяне на долара, което ще открие пътя за търговията на страните от ОПЕК с рубли, юани и евро.

В края на юни Газпром съобщи, че е готов да реализира китайските контракти в юани или рубли.

Според руски източници Газпромнефт се е съгласил да изнесе 80 000 тона нефт от залежа Новопортовское – в Арктика, като ще приема заплащане в рубли и ще доставя по нефтопровода Източен Сибир – Тихия океан /ИСТО/.

Западни банки бързо изчислиха, че 90 процента от клиентите на Газпром вече са напълно дедоларизирани за сметка на рублата, юана или еврото.

На 1 септември Владимир Путин и китайският вицепремиер Гаоли поставиха началото на ст ...

 
       READ MORE / ПРОДЪЛЖЕНИЕ 
 

 More from Strogo Sekretno
 

 Issue 233, October 2014
Какво са тези страшни и странни вируси
Дали ебола е епидемичният апокалипсис? Дали вирусите наистина носят неизбежното унищожение на цивилизациите?Кръвотечащат...
    На дневен ред на САШ и Русия – тактическото ядрено оръжие
НАТО заяви, че прекратява всякакво сътрудничество с Русия. Маските са свалени и пактът за Русия вече не е някаква потенц...

  

 
"Строго секретно" излиза от 1991г. Вестникът е уникално издание за кулисите на висшата политика, геополитиката, шпионажа, финансовите престъпления, конспирацията, невероятното, трагичното и смешното.
Strogo Sekretno is the home for the highest politics, geopolitics, geo-economics, world crisis, weapons, intelligence, financial crimes...
(c) 1991-2024, Strogosekretno.com, All Rights Reserved
Contents may not be reproduces in whole or in part without permission of publisher. Information presented in Strogo Sekretno may or may not represent the views of Strogo Sekretno, its staff, or its advertisers.
Strogo Sekretno assume no responsibility for the reliability of advertisements presented in the newspaper. Strogo Sekretno respects the privacy of our subscribers. Our subscriber mailing list is not available for sale or sharing.
Reprint permission: contact@strogosekretno.com